Bottennapp för de svenska friidrottarna i VM i Peking

Nu när det bara är två tävlingsdagar kvar av friidrotts-EM i Peking så är det dags att göra bokslutet över de svenska insatserna. Jag tror mig våga säga att jag inte minns något VM eller OS där Sverige har gjort så dåligt ifrån sig som den här gången. Botten är det enda man kan säga. Kanske till och med "katastrof".

Det är inte bara det att Sverige inte lyckades skrapa ihop några medaljer. De svenska deltagarnas insatser var med två lysande undantag så mediokra, i vissa fall rentav så urusla, att man nästan skäms för att vara svensk.

Angelica Bengtsson

Ett av de två lysande undantagen heter Angelica Bengtsson, vår 22-åriga stavhoppare, som går från klarhet till klarhet. I VM klarade hon 4.70 och satte därmed nytt svenskt rekord. Hon placerade sig visserligen utanför pallen men hamnade på en hedrande fjärdeplats. All heder åt Angelica. Hon är ett framtidshopp.

Khaddi Sagnia

Den andra deltagaren som får med utmärkt beröm godkänt är längdhopparen Khaddi Sagnia, 21, som på fredagen tangerade sitt personliga rekord på 6.78 och slutade som sjua. Även om hon var långt ifrån medalj i denna magnifika och högklassiga längdhoppstävling så ser jag Khaddi som ett stort löfte inför OS i Rio nästa år. Jag har heller aldrig sett någon idrottare bli så glad över en sjundeplats. Vilken underbar tjej! Man bara älskar henne!

Erica Jarder

Hennes landslagskompis Erica Jarder, som också tog sig till final, misslyckades helt i längdhoppsfinalen. Efter två övertrampshopp och ett tredje hopp på blygsamma 6.48 var hon ute ur tävlingen och blev sist. En misslyckad dag för Jarder som sällan levererar goda resultat (förutom i försöken där hon hoppade 6.70) och som jag alltid tycker har varit överreklamerad. Icke godkänt.

Andreas Almgren, pressfoto: Friidrottsförbundet

Andra som misslyckades var den helgonförklarade 800-meterslöparen Andreas Almgren. Han underpresterade och har långt kvar till världseliten. Icke godkänd.

Michel Torneus, pressfoto: Friidrottsförbundet

Rikligt illa gick det för längdhopparen Michel Tornéus med en svag och skadepräglad säsong bakom sig. Han gick inte ens till final. Med tre övertrampshopp i försöken var han utslagen ur VM. Icke godkänd.

Charlotta Fougberg, pressfoto: Friidrottsförbundet

Lika illa gick det för Charlotta Fougberg på 3000 meter hinder. Ingen hade väl heller trott särskilt mycket på henne. Icke godkänd.

Kim Amb

Pressfoto: Friidrottsförbundet

Spjutkastaren Kim Amb hade efter vissa framgångar i sommar stora förväntningar på sig i spjuttävlingen. Han gick till spjutfinal men där gjorde han tre kast långt under kvalgränsen och var därmed borta ur tävlingen. Icke godkänd.

Tracey Andersson, Getty Images Cameron Spencer

En annan som misslyckades totalt var släggkasterskan Tracey Andersson. I försöken kastade hon 65.99 m.
Det var fyra meter för kort för att gå till släggfinal. En misslyckad tävling alltså. Ej godkänd.

Elise Malmberg, Getty Images Alexander Hassenstein

Stora problem hade också unga Elise Malmberg på 400 meter häck. Hon presterade långt under sin förmåga. Icke godkänt.

Riktigt illa gick det för de svenska höjdhoppstjejerna som inte klarade kvalgränsen på 1.92. Särskilt allvarligt var detta för den nya stjärnan Erica Kinsey som tidigare i sommar hoppat så högt som 1.97. Jag kan räkna upp fler misslyckade svenskar men jag håller mig till de mest kända.

Abeba Aregawi

Men den verkligt stora svenska katastrofen stod den regerande världsmästarinnan på 1500 meter, Abeba Aregawi, för. Efter en misslyckad säsong lyckades hon bara bli sexa i VM-finalen, hela 4 sekunder från segrarinnan. Abeba Aregawi är idag ett enda stort frågetecken. Hon är en skugga av sitt forna jag. Efter Aregawis misslyckade lopp försvann den VM-medalj som svenska folket så innerligt hade hoppats på.

Karin Torneklint, pressfoto: Friidrottsförbundet

Frågan är nu om förbundskapten Karin Torneklint kan sitta kvar på sin post efter detta formidabelt misslyckade VM. Det är som sagt bara ett år kvar till OS i Rio. Vad har Sverige att bjuda på då?

För 10-12 år sen var Sverige en stor friidrottsnation med namn som Karolina Kluft, Kajsa Bergqvist, Emma Green, Stefan Holm, Christian Olsson, Johan Wissman, Susanna Kallur och flera andra. Idag spelar Sverige i gärdsgårdsserien vad gäller friidrott. Det är tragiskt.

*******

Sen det här inlägget skrevs sent igår kväll har det hänt att Daniel Ståhl kom på en hedrande femteplats i diskusfinalen i Peking. Grattis Daniel. Ännu ett litet(?) ljus i mörkret.

Grafik: Elisabet Höglund

Uppdaterad: 29 augusti kl. 16.57