Den politiska borgfreden på grund av coronakrisen – ett utmärkt sätt att visa att det demokratiska systemet faktiskt fungerar även i praktiken!

Ända sen januariöverenskommelsen från 2019 har det rått fullt krig mellan regeringen, miljöpartiet och samarbetspartierna liberalerna och centern å ena sidan och moderaterna och kristdemokraterna å den andra.

Ulf Kristersson och Ebba Busch
Bild: twitter.com

Ulf Kristersson och Ebba Busch har ägnat sig åt ständig konfrontation, begärt nyval, krävt att regeringen ska avgå och förklara sig själva beredda att ta över regeringsmakten. Fram till för några dagar sen var Ulf Kristersson och Ebba Busch fullt sysselsatta med att planera en gemensam kampanj mot regeringen och mot Löfvens stödpartier i riksdagen.

Ebba Busch
Bild: kristdemokraterna.se

Så sent som i tisdags kväll (idag är det torsdag) skrev Ebba Busch och Ulf Kristersson att regeringen helt hade tappat kontrollen över samhällsutvecklingen och att en ny regering borde utses fortare än kvickt.

Ulf Kristersson
Bild: moderaterna.se

Men det tog inte mer än ett dygn förrän tonläget förbyttes dramatiskt. Den planerade kampanjen mot Stefan Löfvens regering ställdes abrupt in. Stefan Löfven kallade till överläggningar med kristdemokraterna och moderaterna. Efter mötet med Löfven kom Ebba Busch ut och berömde Stefan Löfven och regeringen för att ha visat så stor öppenhet och transparens.

Stridsyxan grävdes ner på bara några minuter. Nu sällar sig istället Ulf Kristersson och Ebba Busch till de partier som tillsammans ska försöka bekämpa coronakrisen så gott det går. Igår meddelade också Stefan Löfven att karensdagen vid sjukdom ska avskaffas under två månader och att alla stora evenemang som lockar mer än 500 personer ska ställas in.

Riksdagens plenisal under coronaövning
Bild: riksdagsforvaltningen.se

Den här klimatförändringen (förlåt uttrycket) i politiken visar att svensk demokrati och svensk parlamentarism faktiskt fungerar mycket bra. Oppositionens uppgift är normalt att bedriva opposition och kritisera regeringen. Det ska den göra.

Riksdagens plenisal
Bild: riksdagens Webb-tv

Men i det ögonblick där landet håller på att segla in i en djup kris som kan påverka hela samhället både hälsomässigt och ekonomiskt så ställer politikerna upp i en enad front och hjälps åt med konstruktiva idéer. Nu när 635 (torsdag eftermiddag) människor i Sverige har smittats av coronaviruset och smittspridningen ökar explosionsartat, så finns det inte utrymme för någon politisk opposition eller meningslös konfrontation. Då måste det råda borgfred. Oenigheten läggs åt sidan och det politiska (sam)arbetet fortsätter för att istället skapa enighet.

Statsminister Stefan Löfven
Riksdagens webb-tv

Det är mycket bra och det visar att det är klokt folk som sitter i ledningen för de politiska partierna. Det ska också statsminister Stefan Löfven vara glad över. Nu är det Sverige som gäller – inte politiskt tjafs.

Det påstås varje dag att regeringen har varit senfärdig med coronabekämpningen. Jag kan faktiskt inte bedöma om det är så. Allt har ju gått så fort och jag har faktiskt svårt att förstå kritiken mot Folkhälsomyndigheten och smittskyddsmyndigheterna. Alla har säkert gjort vad de kan. Här handlar det om en mycket oberäknelig och kvickfotad fiende i form av en svår virus som det i nuläget inte finns vare sig bot eller vaccin mot. Jag tycker nog att svenska myndigheter har agerat kraftfullt. Ingen har försökt dölja något. Öppenheten har varit stor hela tiden.

Det är omöjligt att säga att svenska myndigheter har misskött sin uppgift i den pågående coronakrisen, tycker jag. Bild: privat

Det är först när det hela är över som vi kan bedöma hur krisen har hanterats. Jag tror att både länder som Kina, Iran och Italien var alldeles för senfärdiga när det gällde att i tid vidta åtgärder för att skydda sin befolkning mot smitta. Nu är läget annorlunda.

Mello-finalen
Bild: friendsarena.se

En sista sak som jag vill säga handlar om Sveriges Television och kanalens beslut i fredags att låta en tusenhövdad publik komma till Friends Arena i Stockholm och titta på finalen i Melodifestivalen. Det var alltså inget tal om att förbjuda publik. SVT skickade bara ut en liten brasklapp där man uppmanade personer som befinner sig ”i riskzonen” att ställa in sitt besök på Friends arena.

Mello-finalen i Friends arena i lördags
Bild: facebook.com

Det betyder i klartext att gamla tant Hulda, 96, uppmanades att stanna kvar på äldreboendet  liksom farbror Edvin som nyligen hade behandlats för en massiv hjärtinfarkt. Men hade dessa ”riskpersoner” annars tänkt gå och titta på Mellon? Knappast.

Mello-finalen i Friends arena
Bild: biljettshop.se

Något så oansvarigt som SVT:s agerande kan jag inte komma på. Bara några dagar efter Mello-finalen bestämde regeringen att förbjuda alla sammankomster för mer än 500 personer. Varför kunde inte SVT:s ledning förutse detta beslut. Hur korkad får man vara i sin jakt efter publiksiffror och popularitet?

Nej, utan publik skulle det ju inte ha blivit samma fantastiska publikfest.

Alla som fick biljetter kunde titta på segrarna i Mellon, the Mamas.
Bild: sv.wikipedia.org

Nu ställs istället skidtävlingar och alpina finaler in på grund av viruset. Matcher spelas inför tomma läktare. Redan i helgen förbjöd Norge publik att komma till världscuptävlingarna i Holmenkollen – men SVT kom inte på att man borde ha gjort samma sak.