De som hatar sommartid är ett antal ömkliga gnällspikar och klenfisar!

Gammal ek i nytt vårljus. Foto: Elisabet Höglund
Gammal ek i nytt vårljus.
Foto: Elisabet Höglund

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta – men bestämde mig till slut för att skratta. Inför den där ”hemska” dagen igår, påskdagen, den sista söndagen i mars, då alla klockor skulle vridas fram en timma för att omvandla vintertid till sommartid och därmed beröva oss en timma av vårt korta liv, vaknade de mest egendomliga åsikter till liv i spalterna.

Denna blogg ska jag illustrera med nytagna bilder på alla s k vårtecken jag hittade på en promenad i skogen i morse.

Alldeles ny fågelholk - ett typiskt vårtecken Foto: Elisabet Höglund
Alldeles ny fågelholk – ett typiskt vårtecken
Foto: Elisabet Höglund

S k experter och forskare uttalade sig häromdagen (bland annat i en artikel i Aftonbladet) om de fasansfulla risker för människors liv och hälsa som drabbar oss när vi går över från vintertid till sommartid, det vi alltså gjorde igår, natten till påskdagen. Då ställde vi fram klockan en timma, vilket samtidigt innebar att vi förlorade en timma under just det dygnet. Men redan idag är ordningen återställd och dygnet har nu återigen 24 timmar.

När klockan var 3.00 natten till påskdagen ställde vi fram den ...
När klockan var 3.00 natten till påskdagen ställde vi fram den …
... till 4.00 Foto: Elisabet Höglund
… till 4.00
Foto: Elisabet Höglund

Som ni förstår är det förenat med direkt livsfara att ställa fram klockan en timma. En s k tidscoach (!) vid namn Dorotea Pettersson (finns hon?) berättar för tidningen Hälsoliv att övergången från vintertid till sommartid kan innebära en verklig fara för deprimerade personer och för personer med hjärtfel.

Den första negativen effekten av övergången till sommartid är sömnbrist. Man påstås nämligen vara tvungen att gå upp en timma tidigare i förhållande till gryningen än man gjorde dagen innan. Och sömnbrist är enligt tidscoachen farligt för hälsan och kan förorsaka en lång rad sjukdomar.

Min kommentar: Det är väl ingen som tvingar oss att gå upp vid samma tid som vi gjorde igår. Det är väl bara att sätta fram väckarklockan en timma. Det gjorde jag och det gick hur bra som helst. Dessutom råkade det dessutom vara både söndag och påskdag i samband med övergången till sommartid. Då bestämmer vi verkligen själva om vi vill ta sovmorgon eller inte. Lösningen på den påstådda hälsovådligheten är bara att se till att sova samma antal timmar som man brukar göra, alltså gå upp klockan 8.00 istället för kl. 7.00.

Ett annat typiskt vårtecken är när jag själv går på tidig skogspromenad endast iförd morgonrock och gröna foppatofflor
Ett annat typiskt vårtecken är när jag själv går på tidig skogspromenad endast iförd morgonrock och gröna foppatofflor

Enligt tidscoachen skapar övergången till sommartid kraftiga humörsvängningar hos folk, vilket skulle bero på den dåliga sömnen och tröttheten.

Våra ”sommartidsexperter” påpekar också att övergången till sommartid även försämrar vårt immunförsvar, varför vi lättare drabbas av sjukdomar och infektioner. Men vinterkräksjukan och vinterinfluensan då? Den infaller ju långt före övergången till sommartid.

Min kommentar: Nys! Jag är ofta på dåligt humör men det beror inte på att jag har sovit dåligt. Tvärtom kan jag bli på dåligt humör om jag har sovit för länge. Då kanske jag inte hinner med allt det jag hade tänkt göra den dagen.

De som inte verkar hinna med något alls trots att de springer fram och tillbaka är myrorna i vår myrstack, som i morse vimlade av små små liv. Foto: Elisabet Höglund
De som inte verkar hinna med något alls trots att de springer fram och tillbaka är myrorna i vår myrstack, som i morse vimlade av små små liv.
Foto: Elisabet Höglund
Hade den här närbilden på myrstacken bestått av rörliga bilder så hade ni förstått vilken trafik det var. Myrorna är de något mörkare fläckarna på stacken. Foto: Elisabet Höglund
Hade den här närbilden på myrstacken bestått av rörliga bilder så hade ni förstått vilken trafik det var. Myrorna är de något mörkare fläckarna på stacken.
Foto: Elisabet Höglund

Sen serverar oss tidscoachen ytterligare häpnadsväckande exempel på konsekvenser av att man ställer fram klockan en timma:

Antalet hjärtattacker och självmord ökar!  Hua mej! Enligt tidscoachen (ett fantasieggande yrke) tar det flera veckor för vår biologiska klocka att hamna i fas med den nya tiden.  Detta är mycket farligt för personer som ligger ”i riskzonen” för vissa sjukdomar.

Så här förklarar sömnforskaren Jerker Hetta (kan han verkligen het(t)a så?) för SVT:

Det finns undersökningar som visar att antalet hjärtinfarkter ökar. När det gäller psykiska sjukdomar, så finns det studier som visar att antalet självmord också ökar efter tidsomställningen.”

Min kommentar: Det är verkligen farligt att leva, i synnerhet på våren. Sov du lilla vide ung …

Andra typiska vårtecken är när folk glömt bort att plocka bort snöpinnarna trots att snön försvann för flera veckor sen. Foto: Elisabet Höglund
Andra typiska vårtecken är när folk glömt bort att plocka bort snöpinnarna trots att snön försvann för flera veckor sen.
Foto: Elisabet Höglund
... eller när små grästuvor försiktigt tittar fram ur de vissna höstlöven ...
… eller när små grästuvor försiktigt tittar fram ur de vissna höstlöven …
... eller när jag hittar de allra första smultronbladen vid vägen ...
… eller när jag hittar de allra första smultronbladen vid vägen …
... eller när lingonriset lyser grönare än vanligt ...
… eller när lingonriset lyser grönare än vanligt …

Men det är inte nog med alla dessa hemskheter som ett resultat av framflyttningen av klockan. Körförmågan hos folk försämras också. Antalet trafikolyckor ökar med över 10 procent efter övergången till sommartid! 

Dessutom ökar antalet trafikdödade djur, framförallt grävlingar! Doktor Hetta konstaterar att när det är många fler bilar på vägarna när grävlingarna ska gå över blir grävlingarna ihjälkörda. De går ju så lååånnngggssaammmmt! ”Grävlingarna överrumplas helt enkelt av tidsomställningen”, konstaterar han eller kanske var det reportern på Aftonbladet som drog den slutsatsen.

Det är inte den 1 april idag, bara den 28 mars Foto: Elisabet Höglund
Det är inte den 1 april idag, bara den 28 mars
Foto: Elisabet Höglund
Utan kommentar
Utan kommentar

Min kommentar: Jag visste inte att det var 1 april idag. Enligt min almanacka är det fortfarande bara den 28 mars. Men det stämmer att det numera är fler bilar ute på vägarna än i vintras, särskilt när övergången till sommartid sammanfaller med påskhelgen, vilket den gjorde i år. Kan det möjligen vara den livliga påsktrafiken – och inte övergången till sommartid – som gör att de stackars grävlingarna inte hinner över?

Även små huskatter som vår lilla Sigrid riskerar att bli överkörd om hon rymmer hemifrån ....
Även små huskatter som vår lilla Sigrid riskerar att bli överkörda om de rymmer hemifrån ….
Sigrid föredrar att hålla sig hemma
Därför föredrar Sigrid att hålla sig hemma

Min egen  – i och för sig ovetenskapliga – forskning kring trafikdöden hos grävlingar har dock visat att grävlingar dödas i trafiken under hela den snöfria delen av året. Det gäller även andra djur som ekorrar, myror, sengångare, tusenfotingar, huggormar, ödlor, grodor, råttor, rådjur, älgar, småfåglar, katter, daggmaskar och människor.

Jag antar därför att om doktor Hettas teorier stämmer så kommer inga djur eller människor att dödas i trafiken mera bara man slopar övergången till sommartid!

Dessa hjul kan inte köra över något djur så länge de står lutade mot uthusväggen i väntan på att ersätta vinterdäcken på bilen
Dessa hjul kan inte köra över något djur så länge de står lutade mot uthusväggen i väntan på att ersätta vinterdäcken på bilen

Övergången till vintertid i slutet av oktober går däremot bra att ha kvar, för då får vi ju en extra timma att njuta av. Jag har aldrig hört folk klaga när vi drar tillbaka klockan en timma den sista söndagen i oktober. Det har väl att göra med människans vanliga girighet: Man vill ha, men vill aldrig ge något tillbaka.

Tidig vårsol är aldrig skadlig, särskilt inte för själen
Tidig vårsol är aldrig skadlig, särskilt inte för själen

En sista reflektion:

Det är väldigt många svenskar som åker till Thailand, ibland flera gånger om året. En flygresa Stockholm-Bangkok tar 12 timmar. 12 timmar!!! Vilken tidsomställning! Tolv förlorade timmar när vi åker ”åt fel håll”. Här kan man tala om tidsstöld. Hur mår egentligen kroppen efter en sådan flygresa?

Resorna till Thailand innebär den värsta tidsomställning man kan råka ut för. Copyright: Titirag Damjunch/Dreamstime.com
Resorna till Thailand innebär den värsta tidsomställning man kan råka ut för.
Copyright: Titirag Damjunch/Dreamstime.com

Jag har aldrig hört någon klaga på jetleggen i samband med Thailands-resor. Kan det möjligen bero på att det finns så mycket sprit, så vackra vita stränder, så varmt grönt vatten, så många vackra flickor (för ensamresande medelålders män) och så god mat? Man hinner ju inte ens tänka på tidsomställningar och annat meningslöst skit.