Farsen med Sverige och Turkiet som huvudrollsinnehavare har tillfälligt ställts in – men Turkiet kommer att göra allt för att få Sverige att lyda Erdogans vilja. Han har fortfarande chans att stoppa Sveriges medlemskap i Nato.

Sveriges och Finlands ansökan om Natomedlemskap utvecklades snabbt till en skrattretande fars när Turkiet plötsligt meddelade att man tänkte säga nej till de båda nordiska ländernas medlemskap. Det gällde särskilt Sverige som av Erdogan beskyllts för att hysa terrorister från PKK och andra s k terrororganisationer och bereda dem beskydd i Sverige. Bland andra skulle riksdagsledamoten, den tidigare vänsterpartisten och numera den politiska vilden Amineh Kakabaveh vara en sådan ”terrorist” som Sverige borde utvisa till Turkiet.

Amineh Kakabaveh i riksdagen
Bild: youtube.com

Turkiets ambassadör i Sverige har sagt att han gärna ser att Amineh Kakabaveh utlämnas till Turkiet, även om han senare har dementerat detta uttalande. Samtidigt har ambassadören anklagat andra politiker i Sveriges riksdag för kopplingar till den terrorstämplade milisen PKK (Turkiska Arbetarepartiet).

Amineh Kakabaveh (t.v.) tillsammans med tre Peshmerga-soldater
Bild: ekurd.net
Amineh Kakabeveh som Peshmerga-soldat
Bild: westobserver.com

Kakabaveh har ett säreget förflutet. Född som kurd i Iran engagerade hon sig tidigt åt kurdernas frihetskamp. Vid 8 års ålder drömde hon om att ansluta sig till den kurdiska gerillan. Vid 14 års ålder höll hon i sitt första vapen. 1992 kom hon som 18-åring,  analfabet och flykting till Sverige. Men hon lämnade snabbt analfabetismen bakom sig och utbildade sig till socionom vid Stockholms Universitet.

Amineh Kakabaveh i sina två roller
bild: twitter.com

2008 kom hon in i riksdagen som ledamot för vänsterpartiet. Tio år senare skildes dock deras vägar åt. Kakabaveh uteslöts ur vänsterpartiet och har därefter spelat rollen som vilde i riksdagen, en roll som gett henne ett aldrig skådat politiskt inflytande. Kabakaveh hade under flera år en konflikt med sin partiledning på grund av hennes starka engagemang för hedersfrågor. Detta var en fråga som var alltför känslig för vänsterpartiet, vilket gjorde att den bråkiga Kakabeveh uteslöts ur partiet.

Amineh Kakabaveh
Bild: kurdipedia.org

Det är inte utan att man beundrar en sådan kvinna. Kakabaveh är den mest uppmärksammade riksdagsledamoten på senare tid sedan hon flera gånger har varit tungan på vågen i avgörande voteringar i riksdagen. Senast den 22 juni räddade hon socialdemokraternas budget genom att lägga ner sin röst. Men nu hotar Amineh Kakabaveh att väcka misstroende mot utrikesminister Ann Linde efter regeringens överenskommelse med Turkiet;

”Det är en svart dag i svensk politisk historia att vi förhandlar med en islamisk diktatur”, sa Kakabaveh till SVT:s Morgonstudion i morse. Hon menar att socialdemokraterna ”inte är att lita på”.

Men eftersom Kakabaveh inte längre har något parti bakom sig lär vi inte se henne i riksdagen efter valet i september. Och som terroriststämplad i Turkiet finns det inte något etablerat parti som vill ha med henne att göra. Hon har själv sagt att hon vill starta en ny politisk rörelse i Sverige. Det kanske hon gör men denna kommer sannolikt att snabbt anträda samma ökenvandring som Femininistiskt Initativ har gjort, som idag bara är en ynka politisk spillra. Enfrågepartier och partier med en smal politisk bas har ingen framtid i Sverige. Här är det de etablerade parterna som härskar – hur små de än är.

Sverige, Finland och Turkiet – inga vänner precis
Bild: shutterstock.com/köpt bild
Men det var inte Amineh Kakabaveh som det här inlägget skulle handla om utan om den svenska Nato-farsen. Igår fick denna dock en kanske högst tillfällig (?) lösning i samband med Natos toppmöte i Madrid. Någon slags ännu ganska oklar överenskommelse (avsiktsförklaring) nåddes mellan Sveriges statsminister Magdalena Andersson, Finlands president Sauli Niinistö och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Sverige och Finland tillerkändes en ”invitee-status”, vilket betyder att de båda länderna får status som ”inbjudna” till medlemskap. Vilket naturligtvis inte är detsamma som verkligt medlemskap.
Gårdagens ”tysta” presskonferens i Madrid
Bild: nato.int
Turkiets president Erdogan med sitt entourage anländer till tisdagens möte med Sverige och Finland
Bild: nato.int.
Det var också en märklig föreställning som Sverige, Finland och Turkiet manifesterade i Madrid igår när de arrangerade en s k tyst presskonferens, alltså en presskonferens där ingen av deltagarna sa ett knäpp. Ledarna för de tre länderna plus deras utrikesministrar samt Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg tågade in till den församlade världspressen. Under armen bar utrikesministrarna pärmar som antogs innehålla det avgörande avtalet.
På scenen undertecknades sedan avtalet av Magdalena Andersson, Sauli Niinistö och Recep Tayyip Erdogan varefter de tre skakade hand med varandra och lämnade de förvånade journalisterna utan att säga ett ord..
Tisdagens möte mellan Sverige, Finland och Turkiet i Madrid
Bild: nato.int
Tisdagens möte mellan Sverige, Finland och Turkiet i Madrid
Bild: nato.int
Jag har aldrig sett något liknande och visste inte om jag skulle skratta eller gråta. Detta spel för galleriet bådar inte gott för framtiden. Det var något lurt med denna tysta presskonferens. När ingen av aktörerna vill kommentera en överenskommelse som de nyss har träffat, så är det något som inte stämmer. Vad innehåller avtalet egentligen? Hur stor eftergifter mot Turkiet har Sverige gjort och som man inte vill tala högt om?
Magdalena Andersson välkomnas av Jens Stoltenberg
Bild: nato.int
Magdalena Andersson vann dock matchens första period med 1-0 genom att Turkiet nu – till synes  – har accepterat Sveriges och Finlands ställning som ev blivande medlemmar i Nato. Det ska dock till mycket politiskt trixande innan Sverige och Finland befinner sig på ”fast Nato-mark” så att säga. Till slut kan det bli Turkiet som går segrande ur striden.

Idag onsdag öppnades formellt det tre dagar långa Nato-toppmötet i Madrid Finlands. Just nu ser läget lugnt ut. Turkiet har svalt förtreten och ”lyft” sitt veto mot svenskt och finländskt Natomedlemskap. Den avsiktsförklaring som länderna undertecknade igår innebär att Turkiet accepterar Sverige och Finland som inbjudna till alliansen. Men Sverige kan ha betalat ett högt pris för detta, bland annat genom att lova att häva vapenembargot mot Turkiet.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan
Bild: nato.int

Idag upprepade Turkiet också sitt krav att Sverige och Finland ska utlämna sammanlagt 33 personer till Turkiet. 21 av dessa lever i Sverige medan 12 bor i Finland. Huruvida det blir några utlämningar är förstås skrivet i stjärnorna. Magdalena Andersson säger att man kommer att följa svensk och internationell lag när det gäller att hantera den här sortens krav på utlämning av personer till Turkiet, som är känt för att inte behandla sina politiska motståndare med mjuk hand. Får Sverige bestämma blir det sannolikt inga utlämningar alls. Frågan är om Erdogan kommer att acceptera det.

Magdalena Andersson och Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg
Bild: nato.int

Även om Natomötet i Madrid accepterar Sveriges och Finlands medlemskapsansökningar så är det ingalunda givet att vägen framåt är asfalterad och lättframkomlig. För efter toppmötet ska varje Natolands eget parlament säga sitt om de anser att Sverige och Finland ska få bli medlemmar i försvarsalliansen. Därför finns det inget om utesluter att Turkiet och Erdogan säger nej en gång till – till exempel om han inte tycker att Sverige har levt upp till den s k avsiktsförklaringen, utvisat påstådda terrorister och drivit kampen mot terrorism på det sätt som Erdogan önskar.

Det krävs nämligen hundraprocentig uppslutning från samtliga 30 Natoländer för att nya medlemsländer ska tas in i alliansen. De flesta länderna har redan nickat bifall, inte minst USA:s president Joe Biden, men det är även fortsättningsvis Turkiet som kan agera så att hela medlemskapsfrågan havererar. Erdogan kommer att göra allt för att suga musten ur Sverige genom att ställa krav som Sverige kanske inte kan acceptera.

Magdalena Andersson tillsammans med Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg
Bild: nato.int

Det gäller därför för Magdalena Andersson, som visserligen har visat sig vara en hårdhudad spelare, att inte bli Erdogans nickedocka som lyder hans minsta vink. Det är en känslig tid som Sverige och Finland nu går till mötes. Först när samtliga 30 Nato-parlament har sagt ja kan Sverige och Finland vara säkra på medlemskap.

Och det är först då som Magdalena Andersson på allvar kan sätta ner foten och läsa lusen även av en person som Turkiets president. Det kan hon inte idag. Hon måste hela tiden ha filttofflorna på sig och smyga omkring så att hon inte ”stör” hans goda nattsömn.

Utan kommentar
Bild: nato.int

Hela den här Nato-frågan har varit en närmast skrattretande fars. För det första har allt gått alldeles för fort. Det går inte för Sverige att vända på en femöring (som f ö inte finns längre) och tro att det bara är att storma in i Nato och bli välkomnade med utsträckta händer.

För det andra – och just därför att allt ska gå så fort – har Turkiet, som minsann inte är något föredöme när det gäller mänskliga rättigheter, passat på att ställa en mängd krav på framförallt Sverige när det gäller att utvisa påstådda terrorister, kanske till och med bryta mot internationell lagstiftning, för att snabbt få Sverige på knä.

Magdalena Andersson och Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg
Bild: nato.int

Magdalena Andersson har faktiskt blivit offentligt förödmjukad av Erdogan även om hon inte har velat erkänna detta. Men så är det. För henne har dessa förödmjukelser uppenbarligen varit uthärdliga eftersom målet, ett svenskt medlemskap i Nato, har varit så viktigt för henne och överordnat allt annat.

Det är naturligtvis strongt av fru Andersson att vända andra kinden till men hon får snart visa vad svensk självbestämmanderätt och svensk lagstiftning är för något. Sverige får inte bli ett land som Turkiet, som behandlar människor som hundar om de kämpar för frihet och mänskliga rättigheter.

Inget trevligt sällskap

Det är faktiskt inget trevligt sällskap Magdalena Andersson och utrikesminister Ann Linde har hamnat i. Framförallt är det förnedrande för Sverige att tvingas på knä inför en arrogant diktator som Erdogan som minsann aldrig visat respekt för människors rätt att strida för sin sak och som inte är rädd för att återinföra dödsstraffet i Turkiet.

Med sådana vänner behöver man inga fiender.