Fortsatt kraftig ökning av antalet bekräftade covid-19-fall. Ändå spelar Anders Tegnell nu ner riskerna och kommer med dubbla budskap varje dag.

 

Fram till idag, torsdagen den 18 juni,  har 56 043 personer i Sverige smittats av covid-19 medan 5 053 personer har avlidit.

”Det är en ohyggligt hög dödssiffra”, sa statsepidemiolog Anders Tegnell i samband med dagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten. Det säger han varje gång antalet dödsfall har passerat ett nytt tusental.

Anders Tegnell
Bild: folkhälsomyndigheten

Samtidigt förklarade Tegnell att coronaepidemin i Sverige nu har passerat sin kulmen.

”Epidemin är på väg ned”, var dagens budskap. ”Nu har vi färre smittade i samhället än vi hade i april då det peakade ordentligt.”

Hur sjutton kan Anders Tegnell stå och säga detta rakt i ansiktet på svenska folket?.I själva verket visar ju Folkhälsomyndighetens egna dagliga rapporter att smittspridningen har ökat kraftigt i Sverige under de senaste två-tre veckorna.

”Ja, men det beror bara på att vi testar flera”, svarar Tegnell.

Stockholmare som är ute i det vackra vädret
Bild: Istockphoto/köpt bild

Men om dessa tester visar att alltfler människor bär på covid-19-smitta kan man väl samtidigt inte hävda att smittspridningen minskar? Antingen har Folkhälsomyndigheten ett helt eget sätt att se på coronasmittan – eller också har jag fått hjärnsläpp. Jag tror dock inte det eftersom min hjärna verkar fungera väldigt bra.

”Det är något som inte stämmer”, anser jag

Det är något som är fel här. Jag tror inte att det bara är jag som känner mig förvirrad och inte förstår. Vi är många. Om det visar sig att mellan 1 000 och 1 500 nya smittfall upptäcks varje dag så kan man väl för sjutton inte säga att smittspridningen minskar? I själva verket rapporterade Folkhälsomyndigheten att 1 365 nya smittfall i covid-19 hade upptäckts idag i samband med testning. Under dagen idag, den 18 juni, har ytterligare  262 personer konstaterats smittade.

Gårdagens siffra på 1 365 nya smittfall är den tredje högsta dagssiffran under juni månad. Bara den 10 och 12 juni rapporterades fler nya smittfall, 1 487 respektive 1 391. Så det råder ingen tvekan om att smittspridningen fortsätter.

Stockholmare kan gå till jobbet igen, säger Anders Tegnell, även om de fortfarande har symptom
Bild: Istockphoto/köpt bild

Ändå serveras vi nu hela tiden dubbla budskap från Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell. Igår sa han att covid-19-sjuka stockholmare nu kunde gå till jobbet igen även om de fortfarande hade milda sjukdomssymptom. ???

Men samme Tegnell har samtidigt hela tiden predikat att man ska stanna hemma vid minsta sjukdomssymptom. I Folkhälsomyndighetens egna råd och anvisningar står följande:

■ Stanna hemma om du har några som helst sjukdomssymtom, även mildare som hosta eller lätt halsont. Du kan inte veta vad du bär på för virus.

Hur går detta ihop med Tegnells rekommendation igår att stockholmare nu kan börja gå till jobbet igen även om de har kvarstående sjukdomssymptom. Varför behandlas stockholmare annorlunda än andra? Jo, kanske därför att det möjligen finns en större immunitet i Stockholm på grund av att så många har varit sjuka.

Samtidigt framkom det idag att en anställd på en förskola i Skaraborg fick sparken av sin arbetsgivare eftersom hon hade gått till jobbet trots att hon var smittad av covid-19. Förklara för mig varför en skaraborgare får sparken om man går till jobbet och är smittad men inte en stockholmare.

Midsommar stundar – då ökar risken för smittspridning
Bild: istockphoto/köpt bild

Samtidigt som Anders Tegnell uppenbarligen försöker spela ner smittorisken i Sverige riktar han fortfarande samma hårda varningar till folk:

  • Följ Folkhälsomyndighetens restriktioner och riktlinjer även i sommar
  • Res ansvarsfullt
  • Undvik platser med mycket folk och trängsel
  • Stanna hemma om du är sjuk
  • Håll avstånd
  • Undvik stora fester
  • Faran är inte över

Sen den 1 juni har 17 929 nya fall av covid-19 upptäcks bland annat i samband med testning. Det betyder att antalet nyupptäckta fall av covid-19 under de arton första dagarna i juni uppgår till 32 procent av det totala antalet smittade av coronaviruset under hela pandemin i Sverige! En tredjedel av smittfallen har alltså upptäcks sen början av juni. Det talar inte för att smittspridningen minskar, snarare tvärtom.

Gällivare järnvägsstation
Bild: sv.m.wikipedia.org

Att faran definitivt inte är över har kommuninvånarna i Gällivare i Norrbotten blivit varse under de senaste dagarna. Igår, onsdag, gick Gällivare kommun ut med stora varningar om en ”okontrollerad och samhällsfarlig” spridning av covid-19″ i Gällivare kommun. Redan i tisdags bestämde sig kommunen för att stänga alla fritids- och kulturanläggningar som badhus, bibliotek, sporthallar och museer.

”Kommunen kommer även under dagen att vända sig till länstrafiken i Norrbotten och vädja till dem att stoppa resandet till och från Gällivare. Det är en unik åtgärd”. Det sa Stefan Nieminen, kommunikationsansvarig vid krisledningsgruppen på Gällivare kommun till TT på tisdagsförmiddagen.

LKABs gruva i Malmberget
Bild: facebook.com

Det är nu klarlagt att covid-19-smittan importerades till Gällivare och LKAB:s gruva i Malmberget via personer som i maj månad kom till LKAB i Malmberget för att genomföra underhållsarbeten och reparationer i gruvan. 800 personer utifrån kom till Malmberget för att arbeta med underhållet. Någon eller några av dessa spred smittan bland gruvarbetarna. Det är alltså via gruvan som smittan har smidits i samhället.

Sen produktionen återupptogs vid kolsinterverket den 1 juni testades flera LKAB-anställda positivt för covid-19. Fler av dem bar då på lätta förkylningssymtom.

LKAB:s gruva i Malmberget
Bild: facebook.com

I tisdags den här veckan tvingades LKAB stänga processverket i Malmberget eftersom flera personer på nyckelpositioner hade insjuknat. Idag är 60 av 500 personer hemma från jobbet på grund av smitta och sjukdom. 20 personer vårdas på sjukhus och tre gruvarbetare ligger fortfarande kvar på intensivvårdsavdelning.

LKAB gruva under jord
Bild: lkab.se

Även från Kalix kom igår larmrapporter om covidsmitta i samhället. Totalt har 866 fall av covid-19 påträffats i Norrbotten.

Det här visar med all önskvärd tydlighet att faran definitivt inte är över. Den kan slå till när som helst och var som helst.