Är det ljuset i Corona-tunneln vi skönjer? Kanske. Dödstalen sjunker både i Italien och Spanien och här i Sverige ser läget relativt stabilt ut.

Det finns nog inget som många människor i världen just nu längtar mer efter än en enda liten positiv ljuspunkt i det annars så kompakta coronamörkret. När jag själv varje vardag klockan 14.00 slår mig ner framför teven för att titta på Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens så hoppas jag att stadsepidemiologen Anders Tegnell ska komma med beskedet att han nu ser ett ljus längst bort i tunneln. Men nej. Inte ännu.

Kanske ser jag ljuset i tunneln
Bild: Wictionary

 

Social distansering
Bild: Juraj Varga/Pixabay gratisbild

Hittills har han varit försiktig med prognoser, vilket säkert är bra. Man ska inte vagga in människor i en falsk trygghet och ge dem positiva signaler som senare visar sig vara felaktiga. Själv tycker jag mig ändå idag kunna skönja lite av ljuset i tunneln, i alla fall om man tittar på situationen ute i Europa, som ligger före Sverige ifråga om smittspridning.

Italien är stängt sedan länge
Bild: Pixabay gratisbild

Det beror framförallt på de senaste rapporterna från hårt drabbade länder som Spanien och Italien. Idag kom det positiva beskedet att antalet avlidna i covid-19 i Spanien ”bara” var 637 under det senaste dygnet. Det är den lägsta dagssiffran sen i torsdags i förra veckan då 950 dödsoffer skördades under ett enda dygn. Sen dess har dödstalen sjunkit.

Hittills har nästan 14 000 människor i Spanien avlidit i covid-19, vilket är en gigantisk siffra. Men även spanjorerna själva vill nu skönja en strimma av hopp att det värsta nu skulle kunna vara över. Men det är långtifrån säkert.

Ge inte Corona någon chans!
Bild: Pixabay gratisbild

Mera säkert är däremot att trenden i Italien är stadigt sjunkande. Italien upplever under dessa dagar det lägsta antalet döda i covid-19 på två veckor. Samtidigt har över 16 000 människor avlidit av smittan i Italien.

Även i Tyskland rapporteras färre antal insjuknade fall kopplade till coronaviruset. I Norge hävdar man att coronasmittan är under kontroll. I Danmark påbörjas nu förberedelser för att långsamt öppna landet, bland annat genom att öppna förskolorna igen.

Stängt!
Bild: Pixabay gratisbild

Totalt i världen hade fram till i eftermiddags 1,3 miljoner människor smittats av viruset. Över 70 000 hade avlidit. Den kraftigaste smittspridningen sker just nu i USA och Sydamerika. Det beror på att både USA och Sydamerika befinner sig i en senare fas när det gäller smittspridningen än när det gäller t ex Europa.

I Sverige har fram till idag 477 människor dött av covid-19. Sen i fredags har 53 människor avlidit men statistiken för helgerna är osäker. Antalet kan i själva verket vara högre. Det får vi veta i morgon.

Covidvirus
Bild: Gerd Altman/Pixabay gratisbild

Det finns fortfarande inga signaler om att Sverige ska dra ner på restriktionerna. Tvärtom. Alla uppmanas att undvika resor, att stanna hemma, att hålla distanseringen till andra människor och att tvätta händerna noggrant. Särskilt gäller uppmaningarna människor som är äldre än 70 år.

Toapapper
Bild: Alexas Fotos/Pixabay gratisbild

Det är fortfarande tillåtet att röra sig utomhus. Regeringen har ännu inte aviserat några skärpningar av dessa restriktioner. Däremot är oron för vad som händer på våra äldreboenden oförändrat stor. De äldre är överrepresenterade bland de avlidna och det verkar hela tiden framförallt ha varit på äldreboendena som smittan har spridits.

Pandemi
Bild: Pixabay gratisbilder

Samtidigt förklarade Anders Tegnell idag att man inte exakt vet om det har varit av coronasmittan som de äldre har dött. Många av dessa bar ju när de smittades redan på andra dödliga sjukdomar. Därför granskar nu folkhälsomyndigheten dödstalen mycket mer noggrant än tidigare och försöker matcha alla dödsfall på äldreboenden mot dödsfallsregistret för att se vilken eller vilka sjukdomar som framförallt ligger bakom dödsfallen.

Det finns fortfarande gott om intensivvårdsplatser i Sverige. Det antal patienter som vårdas på intensivavdelningar ligger kvar på ungefär samma nivå som för några dagar sedan. Det är ett gott tecken. Allt som inte innebär en ökning är bra.

Kvinna med munskydd och solglasögon
Bild: Ivabalk/Pixabay gratisbild

Sedan råder stor osäkerhet. Dagens diskussion i Sverige kring coronaviruset har mest handlat om huruvida man ska bära munskydd eller inte. I Sverige rekommenderar myndigheterna inte folk att bära munskydd, dels eftersom munskydd inte stoppar smittspridningen, dels därför att människor som bär munskydd invaggar sig själva i en falsk trygghet.

Man med munskydd
Bild: Terri Sharp/Pixabay gratisbild

I andra länder används däremot munskydd i betydligt högre grad än i Sverige. Min åsikt är att ingen kan neka någon svensk att bära munskydd. Om jag ger mig ut bland folk så kommer jag även i fortsättningen att använda munskydd. Om jag bär munskydd så undviker jag att smitta andra. Däremot är mitt munskydd ingen garanti för att jag inte själv blir smittad. Det kan i varje fall inte vara skadligt att använda munskydd.

Å andra sidan kan man vända på steken och säga: Om alla bär munskydd så borde väl risken för att smitta andra och att själv bli smittad minska. Men detta vill inte svenska myndigheter diskutera. I första hand är det inom sjukvården som munskydden ska användas, hävdar Anders Tegnell.

I Ryssland är det också munskydd som gäller
Bild: Pixabay gratisbilder

Jag är själv inte ute bland folk just nu. Det är alltid Bosse som handlar mat, två-tre gånger i veckan. Idag kunde han tyvärr rapportera att trängseln bland folk i Hemköpsbutiken i Västerhaninge var stor. Folk iakttog inte kravet på distansering. Köerna till kassorna var långa och täta. Det var mycket folk i rörelse. Det märktes att en storhelg närmade sig.

Håll avståndet, för sjutton!
Bild: pasjal1000/Pixabay gratisbilder

Börjar svenska folket slarva med säkerhetsåtgärderna? Det vore inte så bra. Här tycker jag att affärinnehavarna har ett stort ansvar. Se för guds skull till att butikslokalerna inte överbefolkas av kunder som struntar i säkerhetsavståndet! Det är det minsta man kan begära.