Sverige får dagligen lida pin för sin liberala och bakåtlutade hållning vad gäller coronaviruset och hur det ska bekämpas. Särskilt våra nordiska grannar har uttalat sig föraktfullt om ”den svenska linjen”.
Å andra sidan har det alltid funnit ett latent Sverige-hat i Norge, Danmark och även i Finland. Att detta hat kommer upp till ytan nu är kanske inte så konstigt när alla länder lever i skräck för vad som kan hända om coronaviruset helt tar makten över oss. Danmarks och Norges lillbrorskomplex visavi Sverige är dessutom väl känt.
I natt svensk tid var det återigen dags även för USA:s president Donald Trump att ifrågasätta den svenska strategin. På Trumps dagliga presskonferens fick han frågan av en (uppenbarligen dåligt påläst) reporter vad Trump hade för kommentar till att vissa länder, däribland Sverige, inte skyddade sina medborgare mot smittan.
Trump började sluddra om ”flock” och ”flocksmitta”. Helt klart är att han inte hade en aning om vad han pratade om. Han förklarade att ”Sverige lider väldigt svårt”. Vad Trump egentligen menade med sitt pladder är höljt i dunkel. Han menade dock att alla länder som tidigare hade en generös linje gentemot sin befolkningen har varit tvungna att skärpa den.
”Nästan alla länder har gjort det på det sätt som vi har valt att göra det. Om vi inte hade gjort på vårt sätt hade vi förlorat hundratusentals fler människor.”, förklarade Donald Trump – som om USA var bäst i världen på att bekämpa coronaviruset!
Vad Donald Trump sannolikt menade var att Sverige tillämpar en strategi om ”flockimmunitet”, det vill säga att låta så många människor som möjligt smittas för att därmed uppnå bred immunitet i befolkningen. Trumps uttalande har tolkat som hård kritik mot Sverige som framhärdar i sin strategi att låta människor röra sig ganska fritt. Men det dröjde inte länge förrän Trump fick skarpt mothugg från bland andra Sveriges utrikesminister Ann Linde:
”Detta är rena faktafel!”, säger hon och framhåller att Sverige har infört skarpa restriktioner men betonar att Sverige inte har någon sorts ”lock down”, d v s att man stänger ner hela samhället.
”Om man kritiserar Sverige utan att ha en aning om vad vi gör för att bekämpa smittan är detta inte bra för Sverige”, understryker utrikesministern i en intervju i TV4:s ”Malou efter tio”.
Ann Linde säger också att Sveriges strategi inte utmärker sig särskilt mycket jämfört med hur andra länder agerar. ”Vi litar på att människor tar eget ansvar. Människor litar mycket på myndigheter i Sverige. Det gör man inte överallt”.
Jag har sagt det förut och jag säger det igen. De länder som kritiserar Sverige bör kolla hur det ser ut på deras egen hemmaplan. Jämfört med New York har Stockholm per capita drabbats av betydligt färre dödsfall. New York är den stad/stat i USA som hittills har drabbats allra hårdast av viruset. En av orsakerna till att USA nu är hård drabbat var var att de ledande i landet var sena när det gällde att ta coronapandemin på allvar. Donald Trump hävdade till att börja med att coronan var ett påhitt av det Demokratiska partiet för att skada Trumps valrörelse. Sen skyllde han på att det var Kina som avsiktligt hade framkallat en coronapandemi för att skada USA.
Nu har han legat lågt med den här sortens beskyllningar. Ändå innebar hans förnekelse av pandemin att USA har förlorat mycket tid när det gäller att bekämpa viruset. Det sprids med ilfart över kontinenten.
Sen undrar jag stilla hur Trump hanterar sjukvårdssituationen i USA. Omedelbart efter det att han vintern 2017 installerades som president avskaffade han den sjukvårdsreform som Barack Obama hade infört för att åtminstone ge några fler amerikaner rätt till viss gratis sjukvård.
Vad gör dessa amerikaner idag? Om de insjuknar i covid-19, kan de då åka till akuten för att få hjälp trots att de inte kan betala sjukhusräkningarna eftersom de inte har haft råd att skaffa sig en dyr sjukförsäkring? Sannolikt inte. I Sverige får man sjukvård även om man är fattig. I USA är det de allra fattigaste, svarta, puertoricaner, mexikaner och fattiga vita som kommer att drabbas hårdast av coronaepidemin – trots att Trump nu säger sig ha bytt strategi. Coronaepidemin har tvingat de federala myndigheterna att gripa in och finansiera gratis coronatester och också viss vård.
De fattiga utan sjukförsäkringar kan inte själva betala för sig på sjukhusen. Betyder det att de tvingas stanna kvar hemma och avlida där. I värsta fall, ja.
Jag tänker inte hylla Sverige för landets kamp mot pandemin. Krisen är på intet sätt över. Varje dygn smittas fler människor och fler avlider. Fram till idag, onsdag den 8 april, har 687 personer avlidit av covid-19. Det är 96 fler än igår. Det tyder inte på någon avmattning. Varje dag avlider i genomsnitt 45 människor av coronainfektionen. Antalet som vårdas på intensivvårdsavdelningar har också ökat. Idag är det 678 personer. Antalet bekräftade fall av covid-19 är idag 8 419.
Det finns tyvärr mycket som tyder på att allmänheten i Sverige inte i tillräcklig utsträckning har tagit till sig den information som sprids om hur man bäst ska skydda sig mot smittan. Fortfarande kan vi se överfulla restauranger, uteserveringar och överfulla matvarubutiker där folk stått tätt intill varandra vid diskar och kassor. Jag misstänker att informationen helt enkelt inte har nått ut till alla som inte självmant söker information.
Det finns också en tendens till att folk i Sverige har börjat tröttna på restriktionerna. Släpphäntheten verkar öka. Man tar större risker idag än för några veckor sen. Det är i alla fall min iakttagelse.
När är det dags för ytterligare förbud i Sverige? Kanske närmar sig den dagen med stormsteg.
Sist vill jag rikta hård kritik mot Folkhälsomyndighetens hemsida och den coronastatistik som man utlovar ska hittas där. Jag har i över en halvtimma letat efter antalet bekräftade smittfall igår och bakåt i tiden för att få en uppfattning om ökningen. Men hur jag än söker hittar jag ingen sådan klar och tydlig sammanställning.
Skärp er, Folkhälsomyndigheten! Det ingår i ert uppdrag att också öppet redovisa antalet smittade, antalet dödsfall och antalet som vårdas på IVA. Det gäller inte bara siffror för idag utan jag och många andra journalister vill se tabeller och grafer bakåt i tiden. Jag har i alla fall inte lyckats hitta något sådant.