Det finns visst fler skyddsåtgärder mot smittspridningen som inte har utnyttjats, Folkhälsomyndigheten! Åtgärderna är inte alls uttömda.

 

Idag höjde Folkhälsomyndigheten för ovanlighetens skull rösten när man beskrev den skenande smittspridningen av covid-19 i Sverige:

”Läget är otroligt allvarligt”, förklarade Britta Björkholm, avdelnings- och smittskyddschef vid Folkhälsomyndigheten, som idag ledde presskonferensen om läget för covid-19 i landet.

Britta Björkholm, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten
Bild: folkhalsomyndigheten.se/pressbild

Britta Björkholm försökte verkligen pränta in allvaret hos TV-tittarna. Det var en skärpa vi sällan har hört tidigare från Folkhälsomyndighetens presskonferenser. Anders Tegnell har länge låtit som en raspig grammofonskiva när han redogjort för det aktuella läget. Men han är så nollställd och har en så nonchalant attityd att folk för längesen har slutat lyssna på honom.

Därför var det välgörande att få en se ny person från myndighetens ledningsgrupp visa upp sig och våga använda ett annat tonfall än det gängse. Britta Björkholm försökte inskärpta vikten av att alla följer smittskyddsrestriktionerna.

Smittan fortsätter att sprida sig med en galopperande hastighet. Kurvan pekar rakt uppåt. Antalet nya smittade steg med inte mindre än 7 procent under den gångna veckan jämfört med veckan innan. Antalet patienter på intensivvårdsavdelningarna är idag lika högt som när det var som värst under pandemins andra våg i höstas.

Anders Tegnell
Bild: folkhalsomyndigheten.se/pressbild

Smittspridningen ökar även bland barn och unga, något som är djupt oroande. När pandemin startade för över ett år sen upprepade Anders Tegnell ständigt mantrat att barn och ungdomar inte smittas av covid-19 och därför heller inte för någon smitta vidare. Det var bara vuxna som drabbades. Idag ser vi hur fel han hade även i det avseendet.

Sen igår har ytterligare 7 095 personer insjuknat i covid-19. Mellan i tisdags och i onsdags redovisades en rekordhög siffra, över 8 800 nya smittade, något som verkligen ger anledning till oro. Snart har 1 miljon svenskar drabbats av viruset. Nästan 14 000 människor har avlidit.
Svante Werger, MSB
Bild: twitter.com
Samtidigt meddelade Svante Werger från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, vid dagens pressträff att han har sett tendenser till att respekten för smittskyddsåtgärderna och restriktionerna sjunker i landet, inte minst bland unga
kvinnor i åldern 19-29 år.
Men när Britta Björkholm i samband med dagens presskonferens fick frågan av flera journalister vilka ytterligare åtgärder för att stoppa smittan som Folkhälsomyndigheten planerade så blev Björkholm svaret skyldig. Det fanns enligt henne inga fler åtgärder att ta till. Arsenalen var uttömd.
DETTA ÄR INTE SANT! Arsenalen är inte alls tömd. Det finns massor av strängare åtgärder som skulle kunna införas i Sverige för att stoppa smittan. Om viljan och modet finns.
Bild: Shutterstock/köpt bild
Till exempel att det Införs obligatoriskt munskydd både inomhus och utomhus i offentliga miljöer, på arbetsplatser och i kollektivtrafik.
Folkhälsomyndigheten har med en dåres envishet motarbetat munskydd från första dagen och gör det fortfarande. Det är som jag ser det en fullkomligt obegriplig ståndpunkt. När man ser folk på gatorna i svenska städer så bär fortfarande nästan ingen munskydd trots att smittspridningen i Sverige ökar mer än i vår omvärld.
Bild: Shutterstock/köpt bild
Tittar man på vilket annat land som helst utanför Sverige så bär alla munskydd. Det är Sverige som är det stora och flagranta undantaget. Jag begriper inte varför inte regeringen säger ifrån när Folkhälsomyndigheten fortsätter att vrenskas.

Det finns även andra åtgärder att ta till. Tillfälliga lockdowns på platser i landet där smittspridningen är som allra högst är en möjlighet. Smittspridningen varierar ju mycket från region till region.

Poliskontroll av perimeterkarantänen i Spanien
Bild:sydkusten.es
I Spanien har sen över ett halvår tillbaka tillämpats både provinskarantän och kommunkarantän (s k perimeterkarantän). Det betyder att ingen spanjor får röra sig över länsgränserna (provinsgränserna) utan särskilt starka skäl, till exempel arbete. Under flera månader har också kommunal perimeterkarantän tillämpats i Spanien.
Det har inneburit att en invånare i en spansk kommun inte får resa eller ta sig in i en annan kommun, om man inte har sitt arbete där eller måste besöka läkare eller sjukhus. Dessa strikta kommunkaraktärer har tagits bort på många håll i Spanien eftersom smittspridningen har avtagit kraftigt på senare tid men provinskarantänen gäller fortfarande.
Poliskontroll i Spanien
Bild: Ayuntamiento de Almunecar
Varför kan inte regeringen och Folkhälsomyndigheten titta på vilka åtgärder andra länder har
vidtagit för att bromsa smittspridningen? Nej, det gör inte Sverige eftersom Sverige enligt de ansvariga redan har valt den bästa strategin.
Men hur kan Sveriges strategi vara den bästa när vi nu ser att smittspridningen i Sverige är kraftigare än i stora delar av vår omvärld, särskilt Europa? Denna enkla fråga ställer jag mig men jag kommer inte att få något svar från vare sig Anders Tegnell eller
Stefan Löfven.
Bild: Shutterstock/köpt bild
Jag känner på mig att det kommer att ta år innan vi får bukt med denna fasansfulla viruspandemi. Inte ens vaccinet kommer att stoppa smittan även om vaccinet kan bromsa smittan. Men vaccinationerna går fortfarande alldeles för långsamt i Sverige.
Och vårdskulden växer efter sjukvårdens alla resurser avsätts till att ta hand om människor som smittats av covid-19. Det är ett skrämmande framtidsscenario.
Ibland skäms jag över att jag är svensk.
Jag tror att jag rent ut sagt håller på att bli galen. Det jag ser omkring mig är också galenskap och dumhet. Jag förstår ingenting. Jag skäms idag över att vara svensk.