Klockan 19.01 ikväll söndagen den 22 november 2020 inledde statsminister Stefan Löfven ett åtta minuter långt tal till nationen. Talet sändes både på regeringens hemsida, i regeringskansliets Youtube-kanal och på SVT2. Det var alltså ett tal som kunde ses av många i Sverige. Förhoppningsvis var det också många som tittade och framförallt lyssnade på vad statsministern hade att säga.
I sak fanns det inget nytt i Stefan Löfvens tal. Nästan exakt samma sak sa han i måndags i samband med en presskonferens i regeringskansliet. Han talade om hur allvarlig coronasituationen var i Sverige, att läget skulle bli värre och att det nu verkligen gällde för alla att ta ett gemensamt ansvar för att förhindra att viruset fortsatte att sprida sig.
Det mest intressanta med Stefan Löfvens tal var kanske inte vad han sa i ord. Det mest intressanta var det faktum att han höll ett direktsänt TV-tal till svenska folket. Det har bara hänt tre gånger tidigare i Sveriges politiska historia att en statsminister har talat direkt till folket via TV.
Löfven upprepade i sitt TV-tal vad han och andra i regeringen och Folkhälsomyndigheten har sagt tidigare om att hålla avstånd, tvätta händerna, avstå från allt umgänge utanför familjen, undvika onödiga sociala kontakter, ställa in resor, boka av möten, fester och umgänge, allt i syfte att hålla smittan borta.
Han uppmanade alla att iaktta behärskning, fasthet och mod. Alla måste ha solidariteten och gemenskapen i åtanke i sitt sociala beteende. Han riktade flera hårda varningar till oss svenskar. Om vi fortsatte att slarva och inte ta ansvar skulle vi kanske tvingas fira jul utan de personer som står oss allra närmast, eftersom dessa personer kanske då redan har avlidit i covid-19.
Många hickade säkert till över de här formuleringarna. Det var också precis det syfte Stefan Löfven hade. Han beskrev verkligheten som brutal. Därför måste även han uttrycka sig brutalt.
Situationen med pandemin i Sverige är inte någon undantagsföreteelse.
”Det är den nya normen”, sa Löfven med starkt eftertryck.
Stefan Löfvens ord var inga överord. Det fanns inga överdrifter i det han sa. Han har sett hur människor i Sverige under hösten har brutit mot restriktionerna, hur många, särskilt de unga, har träffats, festat, pussats och kramats – och smittat varandra. Detta beteende måste brytas. På sätt och vis var det en uppläxning av dem som struntat i riskerna för smittspridning. Men det var en nyttig uppläxning.
Löfven höll sitt ganska korta tal mot en mörk bakgrund. Fram till i fredags den 20 november hade 208 295 människor i Sverige smittats av covid-19. Smittökningen har accelererat på ett våldsamt sätt under hela hösten. Idag, två dygn senare, är siffran ännu högre.
Fram till i fredags hade 6 406 människor avlidit. 89.3 procent av dessa var över 70 år gamla. Det är en andel som har hållit sig konstant över tid. I våras var det i första hand de gamla som smittades och de gamla som avled. Idag är det de unga som smittas men det är fortfarande de gamla som dör. Det var detta Stefan Löfven hade i åtanke när han talade om vikten av solidaritet.
Ändå jag tror att det viktigaste som Stefan Löfven ville låta svenska folket förstå ikväll var att det nu är regeringen som bestämmer över hur pandemin ska bekämpas. Den tiden är förbi när Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell ensamma är de högst ansvariga för smittbekämpningen. Nu har regeringen och Stefan Löfven tagit över.
Och det är bra. Det initiativet har vi saknat länge. Löfven och hans ministrar har alldeles för länge förlitat sig på Folkhälsomyndighetens förmåga att dels sätta sig i respekt, dels hitta de bästa lösningarna för att bekämpa pandemin. Folkhälsomyndigheten har misslyckats. Smittspridningen har inte minskat efter sommaren. Den har istället ökat – trots Anders Tegnells varningar.
Nu måste ansvaret växlas upp till en högre nivå. Nu är det Stefan Löfven som ska bestämma. För nu är det allvar på riktigt.