Det dröjde kortare tid än befarat innan EU-kommissionen skulle reagera på gårdagens olagliga folkomröstning om självständighet i spanska Katalonien. Visserligen fördömde EU-kommissionen och flera höga EU-ledare det övervåld som den spanska regeringen i Madrid och den nationella spanska polisen utsatte de röstande katalanska separatisterna för igår. ”Våld får aldrig vara ett politiskt instrument”, deklarerade EU-kommissionen i ett uttalande idag. En lång rad politiska ledare anser att den spanska polisen använde övervåld mot de röstande och försvarslösa katalanerna igår.
Samtidigt förklarade EU-kommissionens chefstalesman Margaritis Schimas vid en presskonferens i Bryssel idag att den katalanska folkomröstningen var ogiltig och illegitim enligt den spanska konstitutionen, d v s grundlagen. Det innebär i klartext att EU-kommissionen stödjer Spaniens premiärminister Mariano Rajoy och försvarar den spanska regeringens konstitutionella inställning till folkomröstningen i Katalonien. Samtidigt betonar kommissionen fortfarande att konflikten mellan Spanien och Katalonien är en intern spansk historia, som i första hand måste lösas mellan de stridande parterna.
Enligt kommissionens talesman Margaritis Schimas förväntar sig EU att Mariano Rajoy utan dröjsmål börjar hantera den här processen. Någon roll att spela i denna konfliktlösning anser sig EU inte ha.
Därmed är EU-kommissionens inställning till en katalansk självständighet solklar. Även om till och med en laglig folkomröstning skulle komma fram till att Katalonien tänker lämna Spanien så innebär det automatiskt att Katalonien hamnar utanför EU-samarbetet. Katalonien skulle alltså tvingas att lämna EU. Detta hade kanske den katalanske presidenten Carles Puigdemont inte räknat med.
Samtidigt vädjade Carles Puigdemont redan igår kväll att EU skulle gå in som medlare i den här konflikten. Dagens svar från EU-kommissionen innebär alltså kalla handen till den katalanske ledaren.
Ändå har Carles Puigdemont förklarat att han under någon av de närmaste dagarna kommer att utropa Kataloniens som en självständig stat. Enligt Puigdemont har en majoritet av det katalanska folket visat att den vill ha en frigörelse från Spanien.
Detta är lögn och förbannad dikt. Den som är lite slängd i huvudräkning kan lätt räkna ut att det egentligen är en ganska liten minoritet som vill ha en katalansk självständighet. Det var nämligen bara 42 procent av de katalanska väljarna som röstade igår. Av dessa påstås 90 procent ha röstat ja till separationen. Men eftersom rösterna ännu inte är färdigräknade så ska man vara försiktig redan med dessa uppgifter.
Men visar det sig att 90 procent av de röstande verkligen röstade ja igår, ja då innebär det att bara 38 procent av de katalanska väljarna vill ha en självständig stat. Skulle Puigdemont trots detta hävda att en majoritet av hans väljare har sagt ja till självstyre, ja då är han en gigantisk bedragare och en lögnare.
En folkomröstning om en så viktig fråga som politisk självständighet kan inte grundas på vad 38 procent av väljarna tycker. Därmed är det klart att valresultatet helt saknar legitimitet.
Det är fortfarande höljt i dunkel vad som händer de närmaste dagarna. Det råder ingen tvekan om att Spaniens premiärminister Mariano Rajoy just nu sitter med trumf på hand. Om det är solklart att valet både är olagligt enligt konstitutionen och att valresultatet inte heller avspeglar folkviljan i Katalonien så har Rajoy flera skarpa kort att plocka fram ur rockärmen.
Han kan t ex aktivera den s k artikel 155 i den spanska grundlagen och med en handviftning upphäva det katalanska självstyret. Regeringen i Madrid kan också konfiskera Kataloniens tillgånger (vilket man redan delvis har gjort).
Idag har ledare för Spaniens näst största parti, socialistparti PSOE, Pedro Sanchez, uppmanat premiärminister Rajoy att omedelbart och utan dröjsmål inleda en dialog med Carles Puigdemont i Katalonien. En sådan dialog är enligt Sanchez livsnödvändig och måste påskyndas.
Samtidigt förklarade ledaren för Spaniens fjärde största parti Cuidadanos, Albert Rivera, att premiärministern omedelbart måste aktivera den explosionsartade artikel 155. Enligt de båda partiledarna är det viktigt att regeringen i Madrid hanterar konflikten med Katalonien med hjälp av alla de politiska redskap som står till buds och som är förenliga med grundlagen.
Om Carles Puigdemont låter sig skrämmas av dessa hot är förstås oklart. Hans situation blir omöjlig för varje timma. Det gäller därför för honom att på alla sätt försöka rädda ansiktet på sig själv. Kanske kan motståndarna i Madrid möjligen hjälpa honom på traven i denna ansiktsräddning.
Det viktigaste är inte prestige och prestigekamp. Det viktigaste är att Spaniens värsta konstitutionella kris på fyrtio år får en lösning.