EU-kommissionens nya ordförande heter Urusla, förlåt, Ursula von der Leyen. Hon är en före detta tysk politiker som tillträdde som ny kommissionsordförande den 1 december 2019. Hon är alltså ganska ny i gamet.
Ursula von der Leyen har inte gjort sig känd för några kraftfulla och trovärdiga uttalanden sen Europa i februari-mars drabbades av coronapandemin. Det har också visat sig att hon byter åsikt om coronapandemins effekter nästa lika ofta som hon byter underkläder, något som knappast inger något förtroende.
För exakt nio dagar sen, den 12 april, förklarade von der Leyen i en intervju i den tyska tidningen Bild am Sonntag att gamla människor kanske måste hållas isolerade i sina hem under resten av året för att inte bli smittade av coronaviruset.
”Jag vet att det är svårt och att isolering är en börda men det är en fråga om liv och död”, förklarade von der Leyen för tidningen. ”Vi måste fortsätta vara disciplinerade och tålmodiga”.
Hon sa också att barn och yngre personer skulle kunna få röra sig mera fritt än äldre och människor med underliggande sjukdomar.
Uttalandet väckte både uppmärksamhet, förundran och skepsis. EU och EU-kommissionen hade ju fram till dess inte lyft ett finger för att ta några initiativ i coronakrisen. Nu kom plötsligt detta hårda hammarslag mot Europas äldre medborgare från den nya ordföranden. Hon kände förmodligen på sig att hon förväntades säga något kraftfullt.
Istället blev det ett kraftfullt slag i luften, som man brukar säga.
Bara fyra dagar senare gjorde Ursula von der Leyen sig skyldig till ännu en pinsam blunder. I samband med en debatt i EU-parlamentet bad hon Italien om ursäkt för att EU inte hade förstått hur allvarlig coronapandemin var.
Hon erkände nu att övriga EU reagerade för sent med hjälp till Italien, det medlemsland som fram till dess drabbats hårdast av coronaviruset. Nu ville hon be Italien om ursäkt för denna försummelse.
”Det är sant att ingen var riktigt beredd på detta”, medgav von der Leyen. ”Det är också sant att alltför många var för sent ute i början när Italien behövde hjälp. Därför är det också på sin plats att hela Europa framför sin ärliga ursäkt”.
Pinsamt, mycket pinsamt, inte minst med tanke på hur mycket pengar EU:s medlemsländer betalar för att hålla den energislukande EU-apparaten igång. Sveriges medlemsavgift till EU uppgår i år till 35 miljarder kronor. Av detta får vi tillbaka 11 miljarder i form av jordbruksstöd och annat. Netto: 24 miljarder.
Och så var det det där om semesterresor till andra EU-länder i sommar. Alla vet ju att turistnäringen inte minst i Sydeuropa har drabbats mycket hårt av coronapandemin och den totala nedsläckningen av många länder. Det förekommer överhuvudtaget inga resor för privatpersoner mellan EU-länderna idag. Gränserna är stängda. Den som bryter mot dessa restriktioner straffas hårt.
För bara några dagar sen varnade Ursula von der Leyen Europas medborgare för att boka semesterresor i andra EU-länder redan nu. Det var alldeles för tidigt, menade hon. Hennes varningar irriterade naturligtvis turistnäringen inte minst i södra Europa.
Och idag (eller rättare sagt igår) gjorde von der Leyen ett nytt tvärt lappkast. I en intervju i portugisisk TV igår kväll förklarade plötsligt EU-kommissionens ordförande att det nu faktiskt skulle kunna bli möjligt för folk att åka på turistresor inom EU redan i sommar – trots att hon bara några dagar tidigare hade förklarat att detta inte var möjligt. Så här sa hon igår kväll:
”Jag tror att vi ska kunna hitta smarta lösningar så att vi kan åka på sommarsemester. Det kan gå att skräddarsy lösningar så att krav på hygien och social distansering kan respekteras.”
Hur dessa skräddarsydda lösningar skulle kunna se ut kunde hon dock inte ge något svar på. På andra håll har det talats om att ”skapa korridorer” mellan vissa länder, hur nu detta skulle fungera. Det låter i alla fall väldigt komplicerat.
När den svenska Folkhälsomyndigheten i eftermiddags, tisdag, höll sin dagliga presskonferens fick stf statsepidemiolog Anders Wallensten frågan hur han såg på Ursula van der Leyens utspel. Wallensten avvisade omedelbart den där sortens spekulationer och hänvisade till att vi fortfarande befinner oss mitt i en stor pandemi och att det inte går att säga när pandemin har lagt sig så att folk kan börja resa igen.
Idag meddelade också Folkhälsomyndigheten att 185 människor hade registrerats som avlidna i covid-19 under det senaste dygnet samt att nästan 15 000 svenskar har smittats och blivit sjuka i covid-19. Situationen i Stockholm är fortsatt allvarlig. Även om Folkhälsomyndigheten hävdar att situationen har ”stabiliserats” på en viss nivå så går det inte att dra några slutsatser om när det vänder på allvar.
Själv tvingades jag idag bryta min en och en halv månad långa karantän. Jag var tvungen att åka till tandläkaren inne i Stockholm för att få mina inopererade implantatskruvar röntgade och godkända. Jag kunde snabbt konstatera att det var mycket trafik både på motorvägen och inne i stan.
Däremot var det nästan folktomt på gatorna i Stockholms innerstad. Trots att det var lunchtid och nästan 20 grader varmt ute rörde sig bara ett fåtal personer på de gatustråk som under normala förhållanden skulle ha varit fullproppade med folk. Det satt visserligen en del folk på tätt ihop på uteserveringarna – men det var faktiskt mest män. Och vi har ju sett att män inte är lika intresserade av att hålla sig till coronarestriktionerna som kvinnor.
I princip vill jag dock ge stockholmarna godkänt idag – i varje fall utifrån det lilla jag kunde se under mitt korta och mycket begränsade karantänavbrott.
”