Statsepidemiolog Anders Tegnell har helgonförklarats dag efter dag. Just nu är han definitivt större än Jesus och frågan är hur länge det dröjer innan han är större än Gud.
Det har skapats en mycket märklig kult kring Anders Tegnell. Sen drygt en månad tillbaka leder han nästan varje dag Folkhälsomyndighetens dagliga TV-sända presskonferenser. Ibland får jag för mig att man kan bli kult- och helgonförklarad bara man visar sig tillräckligt ofta i TV. Så tror jag är fallet med Anders Tegnell.
Vad har han gjort för att bli en ikon? Egentligen inte särskilt mycket. Han är en helt vanlig man, 64 år idag. Han har ett alldagligt utseende. Han är slarvigt, det vill säga folkligt, klädd i slitna ljusblå jeans, en tenniströja under en tjockare tröja. Hans färgval är ofta rostbrunt. Vissa dagar har han rostbruna manchesterbyxor och en akryltröja i matchande färg. Annars är han mest grå- eller vitklädd. Ingenting som sticker ut, alltså.
Han är inte särskilt vänlig. Han är mycket kort i sina svar. Ibland till och med snäser han av journalister som ställer för ”svåra” frågor. Han har ofta inga konkreta svar på journalisternas frågor utan hänvisar till någon sammanställning eller analys som kommer någon vecka senare. Så låter det nästan alltid.
Han ger sig sällan in på några pedagogiska förklaringar om virusets inre liv och smittspridningen till människor. Han är ofta mycket kortfattad, ibland till och med torftig i sina svar. Han verkar inte ens intresserad av att stå där på presskonferenserna utan ser ut att vänta på att den snart ska ta slut.
Varje dag efter Tegnells presskonferenser känner man tyvärr att han har väckt fler frågor än man har fått svar på. Det har inte känts bra. Någon måste ju förklara tydligt för oss som inte är epidemiologer hur saker och ting hänger ihop. Men Anders Tegnell aktar sig för att överskrida gränsen för vad han har konkreta siffror på.
Han verkar vara känslomässigt helt neutral. Han har ett stenansikte. Han skrattar sällan. Om han skrattar så är det ironiskt. Han är duktig på att snoppa av journalisterna när han inte vill svara längre. Ibland är han rentav avståndstagande. Han värjer sig. Han är heller inte särskilt charmig. Framförallt verkar det som om han varje sekund kämpar för att inte låta som en politiker (vilket i och för sig är bra).
Han är symbolen för en ganska genomsnittlig svensk opolitisk och oförvitlig tjänsteman.
I all denna alldaglighet har han blivit ett helgon, en ikon, den främste ”Företrädaren För Sverige”. Både män och kvinnor som skriver i spalterna verkar ha blivit djupt förälskade i honom. Han verkar vara den gummiflotte som alla i Sverige hysteriskt klamrar sig fast vid för att inte drunkna. Man drunknar säker inte heller när Anders Tegnell är närvarande.
Nu ska jag säga något som kommer att få Anders Tegnells fan club att brisera av ilska. Jag kommer förmodligen att bli lynchad på sociala medier efteråt. Jag tycker nämligen så här efter att inte ha missat en enda presskonferens på Folkhälsomyndigheten sen pandemin bröt ut:
Anders Tegnell är inte alls Folkhälsomyndighetens stora stjärna – som jag ser det. Det är istället en kvinna, överläkaren och avdelningschefen Karin Tegmark Wisell. Hon leder mycket sällan FMH:s presskonferenser. Hon fick hoppa in några gånger under påskhelgen. Och även idag, för idag fyllde Anders Tegnell år och befann sig sannolikt i bostaden i Östergötland. Då fick Karin Tegmark Wisell chansen.
Och som hon tog den! De två tidigare gånger jag har lyssnat på henne har jag tyckt att hon har varit försiktigt blyg och lite osäker. Hon har säkert känt att det har varit tufft att axla Anders Tegnells mantel. Så var det inte idag.
Sällan har någon representant från Folkhälsomyndigheten svarat så utförligt, så klokt, så analytiskt och så tålmodigt på journalisternas många frågor som idag. Hon förklarade pedagogiskt hur ett virus tränger sig in i cellerna hos en människa och skapar en farlig infektion. Hon berättade konkret om pilottester som myndigheten har gjort med 700 personer i Stockholm för att kunna fastställa symptom hos smittade och icke smittade personer. I den här begränsade undersökningen testades 18 personer (2.5 procent) positivt för coronaviruset.
Hon berättade att alla i den positiva gruppen hade visat någon form av symptom. Vissa av symptomen stack ut: lukt- och smakbortfall och diarré. Men detta förekom å andra sidan inte hos alla.
Karin Tegmark Wisell kunde också berätta att den stora nationella provtagningen snart kommer att inledas. Provtagningen ska ske i hemmet och de som ska testas ska få ett testkit hemskickat till sig. Under vecka 19 ska analyserna vara klara. Då kommer också en genomsnittssiffra för smittspridningen bland befolkningen att kunna presenteras. Allt sådant här har man velat få höra tidigare. Äntligen var det någon som hade något konkret att berätta.
Karin Tegmark Wisell är specialistläkare i klinisk bakteriologi. Hon blev medicine doktor år 2000. Hon är nu avdelningschef och överläkare vid Folkhälsomyndighetens avdelning för mikrobiologi.
Det var en verklig fackman (eller fackkvinna) som vi kunde lyssna till idag. Hon imponerade på mig med sin sakkunskap och sin tydlighet. Det har vid något eller några tillfällen framkommit att Karin Tegmark Wisell och Anders Tegnell inte har varit riktigt samstämda i vissa grundläggande smittskyddsfrågor. En sådan fråga gäller munskydd. Anders Tegnell har med en dåres envishet hävdat att det inte är någon prioritet att bära munskydd för människor som inte arbetar inom vården. Munskydden kan istället invagga folk i en falsk trygghet, har han sagt. Han verkar helt enkelt vara emot munskydd.
Detta gäller inte Karin Tegmark Wisell. I en intervju i SVT:s Agenda häromveckan hävdade hon att munskydd kan ge ett visst skydd mot coronaviruset. Så här sa hon då:
”Man har de senaste dagarna sett i publikationer att munskydd kan ge ett visst skydd. Vi får ny kunskap hela tiden. Nu finns det data som visar att de kan hjälpa i smittsituationer. Munskydden kan ha en viss roll när det gäller att exempelvis dämpa hostningar och nysningar.”
Detta skulle Anders Tegnell aldrig ha sagt. Jag tycker att Karin Tegmark Wisell har en betydligt klokare inställning till munskydd än både Anders Tegnell och Världshälsoorganisationen. Munskydd kan väl aldrig skada i alla fall.
Men det var inte bara Karin Tegmark Wisell som lyste på dagens presskonferens. Det gjorde även några andra kompetenta kvinnor. Fina Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen, är alltid klok och påläst. Idag fick vi också träffa Sofia Wallström, generaldirektör för IVO (Inspektionen för vård och omsorg). Det var en synnerligen klok, påläst och duktig kvinna som hade mycket intressant att säga om den svåra frågan om smittspridning på äldreboenden.
Som kvinna njuter jag av att se att även skickliga kvinnliga ämbetsmän får chansen att synas och höras i dessa sammanhang. Hittills har Folkhälsomyndighetens presskonferenser dominerats av starka män, t ex Anders Tegnell, Anders Wallensten, bitr. statsepidimiolog, Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten m fl. Nu vet vi att det finns även kvinnor inom myndigheten med hög kompetens.
Johanna Sandwall från socialstyrelsen är också en duglig kvinna som ska lyftas fram i sammanhanget och som har imponerat mycket.
Man behöver inte alltid ropa efter ”en stark man”. Ropa lika gärna efter ”en stark kvinna”. Dessa finns i allra högsta grad. Karin Tegmark Wisell är en sådan. Heja, Karin.