Det är något som är sjukt med den svenske längdhopparstjärnan Michel Tornéus´ fantastiska längdhoppsresultat när han tävlar i Sierra Nevada i södra Spanien.
Michel Torneus har hittills en mycket skral säsong 2017 bakom sig. Inget har blivit som Tornéus eller frididrottsförbundet hade hoppats på. Nu stundar friidrotts-VM i London inom bara tre veckor och fram till igår hade
Michel Tornéus inte vid något enda tävlingstillfälle lyckats kvala in till VM.
Vid Folksam GP i Sollentuna den 29 juni hoppade Tornéus bara 7.89, alltså hela 26 centimeter under den svenska VM-kvalgränsen, som är satt till 8.15. Den gränsen borde Michel Tornéus rimligtvis nästan klara av i sömnen. Han satte ju svenskt rekord inför OS ifjol med vidunderliga 8.44. Det rekordet satte han vid den märkliga och synnerligen diskutabla längdhoppstävlingen i Sierra Nevada i Spanien.
Igår slog alltså Tornéus till igen – ännu en gång på samma minst sagt amatörmässiga längdhoppstävling på 2500 meters höjd i Sierra Nevada. Gårdagens resultat blev 8.30. Därmed kvaladeTornéus med råge in sig till VM i London i augusti.
Jag tycker att Svenska Friidrottsförbundet borde granska Michel Torneus´ tävlingsresultat från Sierra Nevada. Det verkar ha blivit kutym för honom att åka dit och hoppa när han inte har lyckats kvala in sig på de ”vanliga” längdhoppstävlingarna. Så var det inför OS i Rio ifjol. Säsongen 2016 var seg och Tornéus blev alltmer desperat. Så åkte han oväntat till Sierra Nevada och slog till med svenskt rekord med 8.44 och var därmed inkvalad till OS.
Väl att märka misslyckades emellertid Tornéus kapitalt på OS i Rio bara några veckor efter sitt svenska rekord. Han hoppade som längst bara blygsamma 7.65 och tog sig inte ens till final. Vart hade den fina spanska längdhoppsformen tagit vägen?
Samma mönster ser vi i år. Svaga hopp under hela säsongen för Tornéus som varit långtifrån kvalgränsen. Men så åkte han plötsligt till Sierra Nevada och slog igår fredag till med 8.30 och kvalade därmed in till VM.
Tävlingsplatsen i Sierra Nevada ligger upp på nästan 2500 meters höjd. Luften är tunn. Det är varmt och skönt. Luftmotståndet är svagare än på låg höjd. Samtidigt blåser det kraftiga medvindar som hjälper en längdhoppare till oanade resultat. Så ska det inte kunna gå till.
Jag har grävt lite i den där berömda tävlingen i Sierra Nevada och kommit fram till att det är en svensk f d höjdhoppare, Ola Carlsson från Göteborg, som ligger bakom en idrottssajt som heter Nerjaspecialisten.se.
På Ola Carssons hemsida bjuds svenska och internationella idrottare in till träningsläger och tävlingar i södra Spanien, bland annat till Sierra Nevada. Här utlovar Ola Carlsson goda tävlingsresultat. Så här kan man läsa på hemsidan Nerjaspecialisten.se:
”Vi har ett stort urval av tävlingar i Andalucia. Under hela våren från april och framåt kommer det arrangeras tävlingar på nya banor i Malaga. Det finns även tävlingar i Granada och Sierra Nevada där idrottsplatsen ligger cirka 2400 meter över havet.
Ta tillfället i akt och prova på ett tävlingsläger i bra förhållanden. Är man ute efter en kvalgräns till ett mästerskap är det ett ypperligt tillfälle att komma hit och tävla.”
Detta är precis vad Michel Tornéus har nappat på. Varje gång han behöver klara en kvalgräns till ett OS eller ett VM tar han kontakt med Ola Carlsson och vips är kvalgränsen fixad.
Självklart råder det helt andra och mycket gynnsammare förhållanden på idrottsplatsen i Sierra Nevada än på en vanlig Diamond League-tävling på låg höjd i Europa eller i Sverige. Det är inte förbjudet att tävla och träna på hög höjd men det kan inte vara acceptabelt att åka till en plats med de mest gynnsamma förhållandena varje gång man ska kvala in till ett stort mästerskap.
Michel Tornéus´ svenska rekord på 8.44 borde inte betraktas som giltigt. Inte heller borde hans hopp på 8.30 igår i Spanien gälla utan att hoppet konfirmeras med ett liknande hopp över kvalgränsen på normal höjd och under normala vindförhållanden.
Ola Carlsson och Nerjaspecialisten på spanska Solkusten har uppenbarligen hittat en mycket lönsam och framgångsrik nisch: att möjliggöra för idrottsmän och idrottskvinnor att kvala in till stora tävlingar som de normalt inte lyckas kvala in till under mera normala förhållanden.
Visst får Michel Tornéus gärna åka till Sierra Nevada och träna och tävla under goda förhållanden men det är mycket tveksamt om hans tävlingsresultat ska gälla som kvalresultat eller som svenskt rekord.