Så sent som igårg, lördag, stod vår julgran vackert prunkande framför bokhyllorna i vardagsrummet. Ljusen spred sitt milda, melankoliska sken ut i rummet. Kulorna glittrade förföriskt och granen såg på avstånd ut som om den just hade blivit inburen och var nyklädd.
Tyvärr var det bara en chimär. De senaste dagarna har Bosse och jag upptäckt att inte ett enda barr längre satt fast på grenarna. Det räckte att vi andades på en kvist så rasade barren ner på golvet. Så kunde vi ju inte ha det. Normalt brukar julgranen få stå åtminstone fram till den 20 januari men så icke i år.
Idag gick avverkningsmaskinen igång i form av en seckatör. Sen jag plockat ner alla kulorna och Bosse tagit bort ljusslingorna var det bara att ge sig på graneländet med saxen. Gren för gren offrades och föll ner i den svarta plastsäck Bosse hade ställt ut på golvet.
Och så här blev slutresultatet av julgransplundringen:
Allt har tyvärr ett slut. Så även 2015/2016 års julgran.
*
Ett slut fick idag även den prestigefulla skidtävlingen Tour de Ski. Kampen om slutplaceringen stod i slalombacken Alpe Cermis i Val di Fiemme i Italien, en uppförsbacke som under årens lopp krävt sin tribut. Dock har ännu ingen skidåkare avlidit i backen, även om polskan Justyna Kowalczyk ifjol kollapsade 200 meter före mål.
Som svensk skidfantast vill man efter en sådan här fiaskoartad skidtävling helst gå och gömma sig långt inne i en garderob och inte komma ut mer. Årets upplaga av Tour de Ski var den sämsta i tourens tioåriga historia för svenskt vidkommande. Nu talar jag i första hand om de svenska herrarna. Bäste svensk slutade på 33:e plats. De övriga svenskarna radade upp sig bakom honom.
Det är en inget annat än en skandal, även om SVT:s kommentator Anders Blomkvist lovordar dessa unga mäns prestationer. Visst är killarna jätteunga, bara drygt 20 år. Det är inte dem jag kritiserar. De är inte bättre än så ännu.
Det är istället alla de andra – frånvarande – skidherrarna jag vänder mig till, Johan Olsson, Daniel Richardson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson m fl. Antingen har de gått över till långloppscirkusen eller också sitter de hemma och påstår sig vara sjuka.
Och Emil Jönsson, som lämnade touren efter etapp 5 efter att ha sagt sig ha kräkts blod under loppet, verkade redan under flera dagar ha längtat efter att få åka hem. Det kändes hela tiden som om Jönsson aldrig ville köra Tour de Ski. Han verkade leta efter olika sjukdomssymptom för att hitta en anledning att bryta. Så gjorde han också till slut.
Så nu får Svenska Skidförbundet skärpa sig. Det kan inte vara rimligt att Tour de Ski slutar med sju norrmän bland de tio bästa på herrsidan och fyra norskor och fyra finskor men bara en svenska bland de tio bästa damerna. Svensk skidåkning befinner sig i ett generationskifte, hävdar de svenska ledarna. Men varför befinner sig aldrig norska skidåkare i generationsskiften? I Norge kommer det upp nya unga åkare varje år både på dam- och herrsidan. Tillsammans dominerar norrmännen totalt den globala längdskidåkningen.
Bilden är tagen i samband med OS i Sotji 2014
Här slutar jag med kritiken och övergår till berömmet. Jag vill inte ge en enda stjärna till någon av herrarna eftersom slutresultatet blev så skralt. Men det fanns ljus i mörkret, nämligen bland tjejerna. Här är det tre som jag särskilt vill framhålla och som jag vill ge högsta betyg. Den första är naturligtvis Charlotte Kalla, som efter en svag inledande form kämpade sig till en fjärdeplats i touren uppför slalombacken i Alpe Cermis. Kalla är alltid
pålitlig.
Bilden är tagen vid OS i Sotji 2014
Den andra stjärnan vill jag ge till Ida Ingemarsdotter, som slutligen hamnade på tolfte plats efter flera mycket starka – och några svagare – lopp. Ida har verkligen höjt sig minst en nivå den här säsongen.
Bilden är tagen vid ett annat tillfälle
Nästa stjärna delar jag ut till lilla Maria Rydqvist, som kom in på sammanlagt trettonde plats i touren. Maria steg i graderna varje dag under den här touren och visar att hon är något att räkna med inom svensk damskidåkning i fortsättningen. Bara hon inte slutar!
Bilden är tagen i samband med skid-VM i Falun 2015
Däremot lågpresterade både Anna Haag, Stina Nilsson och Evelina Settlin. Haags svaga insats förvånade mig inte. Däremot hade jag väntat mig mera av den kaxiga Stina Nilsson.
Bortsett från de tre klart lysande svenska skidtjejerna ska vi nog snabbt gömma 2016 års Tour de Ski i historiens skräpkammare. Där hör den hemma – i varje fall för svenskt vidkommande.