De internationella klimataktivisterna (inklusive svenska Greta Thunberg) riktar sin klimatkamp mot fel saker. De tycks sila mygg men svälja kameler.
För två veckor sen anordnades en sprinttävling på längdskidor i den tyska staden Dresden, där de svenska sprinttjejerna för övrigt tog storslam. I Dresden finns det aldrig någon snö. Detta till trots ordnas det varje år skidtävlingar där. Det gör att arrangörerna tvingas frakta dit snö från andra håll i Tyskland där snötillgångarna är bättre för att kunna tillverka ett minimalt skidspår att hålla tävlingarna på.
Jag tycker i och för sig att skidtävlingar bör arrangeras på platser där det finns snö. Som gammal skidfantast har jag tröttnat på att se alla dessa skidåkare som tar sig fram längs ett litet konstsnöspår över barmark och gröna ängar.
Det blir smått löjeväckande när orter som praktiskt taget aldrig har snö ändå varje år ska arrangera skidtävlingar. Längdskidor och skidskytte är vintersporter och bör bedrivas i områden där det finns snö.
Samma eftermiddag som sprinttävlingarna i Dresden avslutades utförde den mera revolutionära delen av klimataktivisterna som kallar sig Extinction Rebellion en demonstration i Dresden. Vid demonstrationen fördömde man staden Dresden för att ha fraktat dit snö från mera snörika platser många mil därifrån. Dessutom kritiserades skidåkarna för att de tar flyget till skidtävlingarna.
I samma veva fördömde Greta Thunberg den schweiziske tennisspelaren Roger Federer för att ha tagit emot stora belopp i sponsorpengar från den schweiziska banken Credit Suisse, en bank som har fördömts av klimataktivister för att investera i företag som är beroende av fossila bränslen.
Det hela började för snart två och ett halvt år sen. En höstdag 2018 klev tolv ungdomar in på Credit Suisse i Lausanne utklädda till tennisspelare. Med tennisracketar i händerna började de bolla i den flotta bankhallen och satte skräck i både bankkunder och banktjänstemän. Det hela var en protest mot att den schweiziske tennisstjärnan Roger Federer lät sig sponsras av banken och lånade ut sitt ansikte till otaliga reklamevenemang samtidigt som Credit Suisse fortsatte att investera i fossilberoende företag.
Under aktionen skrek ungdomarna: ”Credit Suisse förstör planeten, Roger, stöttar du dem?”. Aktivisterna dömdes att ersätta banken med motsvarande 211 000 kronor i böter för olaga intrång, ett belopp som de senare slapp betala.
Aktivisterna fick stöd av Greta Thunberg som är kritisk till företag som investerar i fossila bränslen. För två veckor sen retweetade hon miljöorganisationen ”350.org Europe”s tweet med hätsk kritik mot att Credit Suisse ”sedan 2016 hade gett 57 miljarder dollar till företag som letar efter fossila bränslen – Roger Federer, stöttar du detta?”
Greta och hennes klimatvänner lyckades härmed på en och samma gång ge sig på två olika sporter som de ansåg gynnade fossilmaffian.
Men en annan sport – eller flera andra besläktade sporter – som varken Greta Thunberg eller andra klimataktivister har demonstrerat mot är de gigantiska motorsporterna, till exempel Formel 1-tävlingar, rallylopp av olika slag, biltävlingar på bana och i terräng där bilarna drar igång i tvåhundrafemtio knutar och spyr ur avgaser som långsamt tar sig upp i de högre luftlagren. Det gäller till exempel jättelika prestigetävlingar som Dakar-rallyt, Monte Carlo-rallyt, Monacos Grand Prix, Le Mans 24-timmars, Singapores Grand Prix, Coca Cola 600 och svenska rallytävlingar som Svenska Rallyt, Bergslagsrallyt och många många fler.
Det är heller inte bara så att dessa monsterbilar – och fördensskull även speedwaycyklar, motorcrosscyklar och annat – spyr ut avgaser. De superdyra snabba bilarna transporteras dessutom över kontinenterna i flygplan när de ska delta i nästa tävling som ska köras på andra sidan jordklotet. Så de spyr inte bara ut koldioxid på marknivå utan också högt uppe i luften.
Varför fördömer inte Greta och hennes vänner de här sporterna som verkligen smutsar ner, som varje år spyr ut miljontals ton koldioxid för det enda nöjet att se hur fort bilarna och motorcyklarna kan gå? Dessutom är motorsporten en experimentverkstad för bilindustrin och petroleumindustrin, som genom att konstruera så snabba racerbilar som möjligt använder dessa kunskaper för att tillverka de ”vanliga” bilarna som vanligt folk ska köpa.
Visserligen har man från Formel 1-sporten lovat att Formel 1 ska bli klimatneutralt år 2030. Det tror jag så mycket jag vill på.
Jag föreslår nu att Greta Thunberg och hennes klimataktivister byter fokus. Släpp tennisspelare som Rogerer Federer och de stackars längdskidåkarna. Rikta istället blicken mot de sporter som verkligen påverkar atmosfären.
Jag tycker också att biltillverkare som Toyota, BMW, Mercedes och andra som sponsrar racersporten borde ägna sina krafter och pengar åt att forska fram bilmotorer som inte går på fossila bränslen utan på miljövänliga bränslen. Men dessa bilar går väl inte tillräckligt fort förstås?
Sen vägrar oljebolagen och petroleumindustrin att släppa ifrån sig makten över transportsektorn. Och så länge de får behålla denna makt fortsätter motorsporten att spy ut koldioxid. Det hjälper inte att den brittiske Formel 1-föraren Lewis Hamilton har sagt att han har blivit vegan för klimatets skull. Så länge han forsar fram i sina klimatförstörande Merschor på racerbanorna, så händer ingenting.