”Damen med stenansiktet”.
Ja, så skulle man kunna beskriva den kvinna som om ungefär en månad kommer att väljas till socialdemokraternas nya partiordförande – och som kanske, om allt går vägen, kan bli Sveriges första kvinnliga statsminister, åtminstone fram till valet 2022.
Vid en presskonferens klockan 14.00 idag kunde socialdemokraternas valberedning tillkännage det som alla redan hade gissat, nämligen att finansminister Magdalena Andersson hade tackat ja till att kandidera till posten som socialdemokraternas nya ledare i samband med partiets kongress i början av november. Jag lovar att äta upp min hatt, om jag hade någon, om Magdalena inte blir vald.
Socialdemokraternas partikongresser är emellertid välregisserade tillställningar där inga oförutsedda händelser tillåts störa ordningen, till exempel att något ombud nominerar en helt annan person till partiledarposten än vad valberedningens redan har föreslagit. Eftersom samtliga 26 partidistrikt i landet har nominerat Andersson är det föga sannolikt att det skulle ske någon sådan ”olyckshändelse”.
Det har i många år talats om att Magdalena Andersson, stark och internationellt erkänd svensk finansminister, en dag skulle efterträda Stefan Löfven på partiledarposten. Hon har varit den inofficiella ”kronprinsessan” under hela Löfvens partiledartid. Föga förvånande då att hon nu också blir ”drottning”.
Jag har svårt att tro att någon, oavsett partitillhörighet, rynkar på näsan åt beskedet att Magdalena Andersson tar över som partiledare för socialdemokraterna. Få politiker har under sin karriär åtnjutit så stor respekt och så stort förtroende både bland väljarna och de politiska motståndarna som Magdalena Andersson.
Att hon har möjlighet att bli Sveriges första kvinnliga statsminister är naturligtvis kul i sig men det är inte i första hand som kvinna Magdalena utmärker sig. Det är som välutbildad, kunnig, erfaren och saklig. Det är ett starkt inre driv och en vinnarskalle som gör henne så bra.
Vad som också gör henne ovanlig i svensk politik idag är att hon är sig själv. Hon är rak. Hon fnittrar inte. Hon göra inga pajasnummer. Hon flirtar inte med journalister. Hon har skinn på näsan. Hon är hård i nyporna. Det kan man se på de ofta tätt sammanpressade läpparna.
Magdalena Andersson har pluggat nationalekonomi på Handelshögskolan i Stockholm och forskat vid Harvard University i USA. Det är inte minst genom dessa meriter som hon blev – och lyckades som – finansminister.
Det sägs att moderatledaren Ulf Kristersson, som ju blir Magdalena Anderssons huvudmotståndare i fortsättningen, hade önskat sig en annan partiledarkandidat än Andersson. Det sägs att många är rädda för henne och för hennes briljans. Ulf, Annie, Ebba och de andra kommer naturligtvis att få problem. Den saken är klar. Magdalena Andersson skojar man nämligen inte med.
Jag ska inte säga att hon kommer att sopa golvet med de andra partiledarna men de kommer att få det svettigare än med Stefan Löfven.
Det sägs att hon ibland har dåligt humör. Det är naturligtvis ingen bra egenskap om man ska vara en skicklig förhandlare – men hon kommer inte att bli ensam om att förhandla.
Vad skiljer Magdalena Andersson från andra socialdemokratiska partiledare genom tiderna? Jo, hon är fast i köttet. Många glorifierade på sin tid Tage Erlander för att han var en så stark ledare. Det var han inte alls. Han tvekade och tvivlade ofta. Han hade svårt att fatta beslut och var mera en trevlig vitsmakare än en stark statsminister. Men han bars fram av efterkrigstidens för Sverige så förmånliga vindar.
Ingvar Carlsson var skicklig och slitstark men inte eller den starke ledare som en stort parti behöver. Göran Persson var stark men var samtidigt bufflig och kunde vara mycket otrevlig. Han fick därför en hel del fiender. Mona Sahlin var en katastrof liksom Håkan Juholt. Stefan Löfven är/var också lös i köttet. Han saknar den självklara pondus som Magdalena Andersson besitter. Därför kommer hon att klara sig bättre än Löfven, både inåt i partiet och utåt gentemot väljarna.
Men det är inte bara de personliga egenskaperna som är viktiga för en ny partiledare och ev. statsminister. Magdalena Andersson ärver ett Sverige med större politiska problem än någonsin. Det gäller inte minst kriminaliteten, gängskjutningarna och den dåliga integrationen. Klokt nog satte hon upp just den frågan som nummer ett på det tillyxade trepunktsprogram som hon lade fram idag. Förutom gängkriminalitet och segregation var de bristande personalresurserna inom vården den andra stora frågan för henne medan klimatfrågan kom på tredje plats. Tre naturliga och relevanta frågor att rangordna först alltså.
Rent tekniskt är det enklast att lösa vårdkrisen. Det handlar om mer pengar till personal inom vården. Men klimatfrågan är inte någon enkel match. Och gängkriminailteten? Hur ska man komma till rätta med den? Ingen aning.
Magdalena Andersson kopplar ihop gängskjutningarna med segregationen. Det tror jag är en farlig väg att gå. Det handlar inte bara om segregation, trångboddhet, skolk från skolan och dåliga skolbetyg. Det handlar om kultur och synen på brott i största allmänhet. Det handlar i hög grad om invandrarkriminalitet. Den får man inte börja tala tyst om igen.
Ni tycker säkert att jag är löjlig som nu kommer dragande med Tio Guds bud, t ex ”Du ska icke dräpa”, ”Du ska icke stjäla” osv, ledstjärnor som miljontals människor har levt sina liv med under tusentals år, i varje fall i den här delen av världen.
Det räcker inte med fler elevassistenter, bättre tolkar, mer personal på förskolorna och bättre disciplin i skolorna. Det handlar om mycket, mycket mer. Det handlar om kultur och moral, mänsklig moral. Här hoppas jag att Magdalena Andersson inte hoppar i galen tunna.
En liten kuriositet värd att nämna om Magdalena Andersson är att hon som ung tjej (8 – 14 år) var elitsimmare.Två gånger vann hon den stora ungdomssimtävlingen Sum-Sim, en av Sveriges största simtävlingar. Hon har berättat att hon simmade bröstsim och att hennes bästa tid på 200 meter låg strax under 2.40. Inte så dåligt faktiskt men en bra bit ifrån Joline Höstmans svenska rekord på 200 m bröstsim på tiden 2.22.24 som sattes 2009.
Vad har då Magdalena Andersson tagit med sig från simningen? Till Börje Hulthén, chefredaktör för Sum-Sim-tidningen, sa hon i en intervju för några år sen:
”Jag gillar utmaningar, både då och nu! Fokusering och koncentration är viktigt. Det har jag verkligen lärt mig inom idrotten. En kunskap som jag har nytta av varenda dag på jobbet.”
Inga dåliga egenskaper att ha med sig in i partiledarskapet. Förresten är Magdalenas huvudmotståndare Ulf Kristersson en gammal elitgymnast. Det passar ju bra.
Sist men inte minst: Kanske blir Magdalena Andersson Sveriges svar på Angela Merkel? Det behövs ett sådant svar nu när Merkel har dragit sig tillbaka.
.