Magdalena Andersson ledde (S) fram till ett kanonval men förlorade ändå regeringsmakten. Och valvakan förvandlades till en jättelik fars där förlorande partiledare försökte framställa sig som valet segrare.

Det blir med största sannolikhet maktskifte i Sverige men det vet vi först på onsdag när utlandsrösterna och de sena förtidsrösterna är räknade. Utlandsrösterna brukar hamna hos det borgerliga blocket eftersom de flesta utlandssvenskar röstar
borgerliga. Så Magdalena Andersson kan bara sätta sitt hopp till att de sena förtidsrösterna kan fylla ut det minimala glappet på 0,8 procent av rösterna som röstsammanräkningen just nu visar. Men det är ändå inte särskilt troligt.
Det var inga glädjetjut från Magdalena Andersson efter gårdagens valvaka när hon såg att hon hade förlorat
Bild. socialdemokraterna.se
Många tycker att en seger för det blå blocket var väntad. Det tycker inte jag. Jag trodde att Magdalena Andersson hade skaffat sig en så stark ställning i väljarkåren att hon skulle ta hem en jordskredsseger – dock med benägen hjälp av vännerna i V, MP och C.
Magdalena själv gjorde ett bra val
Magdalena själv gjorde ett utmärkt val. Socialdemokraterna ökade med 2.24 procentenheter sen 2018, medan både centern och vänsterpartiet tappade mellan 1,5 och 2.0 procentenheter. Det var bara miljöpartiet som ökade något sen förra valet. Så socialdemokraternas betydande ökning lyckades inte kompenserna förlusterna hos V och C.
Annie Lööf erkände själv att hon hade tappat röster till socialdemokraterna
Bild. Shutterstock.com/köpt bild
Annie Lööf själv erkände inatt att hennes dåliga valresultat berodde på att centern hade tappat röster till socialdemokraterna. Därmed bör man dra slutsatsen att det kan vara förödande att före valet liera sig med ett stort parti (läs: socialdemokraterna) som Annie Lööf gjorde. Det ledde till att hon nästan uppslukades av jätten Gluft-Glufs, d v s Magdalena Andersson.
Jimmie Åkessons glädje visste inga gränser
Bild: IMAGO-Images/köpt bild
Det har sagts förut men det förtjänar att sägas igen: Valets store segrare i år är SD och Jimmie Åkesson. SD:s framgångar var väntade men få hade kunnat tro att Jimmie Åkesson nu skulle leda Sveriges näst största parti och har därmed detronisera M och Ulf Kristersson från den positionen. SD ökade från 17.5 procent i valet 2018 till 20.6 procent i år, en ökning med rekordhöga 3.1 procentenheter. Gårdagens ansiktsuttryck från SD:s valvaka talar sitt tydliga språk:
Jimmie Åkesson gråter av glädje
Bild. IMAGO-Images/köpt bild
Han formligen skriker ut sin eufori
Bild: IMAGO-Images/köpt bild

Det är kanske på sin plats att tala om hur det gick i valet totalt sett:

Grafik: Elisabet Höglund
Grafik: Elisabet Höglund
Det var många år sen ett valresultat var så tight som årets. Se här:
Ett valresultat som skapar all anledning till oro …
Grafik: Elisabet Höglund

Ulf Kristerssons blå block leder alltså med 175 riksdagsmandat mot 174 mandat för det rödgröna blocket, alltså bara med ett mandats övervikt. Tightare kan det inte bli – och inte mindre besvärligt heller. För ingen har ju sett om Ulf Kristersson kommer att kunna regera tillsammans med Jimmie Åkesson, Ebba Busch och Johan Pehrson. För Johan Pehrson har sagt att han inte tänker sätta sig i en regering där Sverigedemokraterna ingår. Inte heller Kristersson är pigg på det. Han hoppas istället kunna bilda en minoritetsregering med M, KD och Liberalerna och med SD:s stöd i riksdagen, kanske även med Liberalerna utanför regeringen.

Grafik: Elisabet Höglund

SD skulle då inte få några ministerposter, vilket Jimmie Åkesson har krävt och vilket vem som helst betraktar som en självklarhet. Att Sveriges näst största parti inte skulle få ingå i en borgerlig regering är en bisarr tanke. Man behöver inte vara sverigedemokrat för att tycka att demokratins mest grundläggande spelregler ska följas även här. Är man störst, så är man störst. Då ska man också ha rätt till inflytande. På den punkten är jag helt överens med Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson

”Vi ska vara basen i en borgerlig regering”, undslapp sig Åkesson efter valvakan igår kväll. Men uppgifter idag gör gällande att det råder oenighet inom Sverigedemokraterna om huruvida SD ska begära ministerposter i Kristerssons regering eller inte. Idag ska Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson i alla fall ha träffats vid lunchtid för något som moderata källor kallar för regeringsförhandlingar men inget har ännu läckt ut från detta möte.

                                     

Dessa tvistigheter är naturligtvis den stora svagheten inom det borgerliga blocket. Det kan också bli den snubbeltråd som Ulf Kristersson kommer att trassla in sig i när han väl påbörjar regeringsförhandlingarna på allvar.

Ulf Kristersson
Bild: Shutterstock.com/köpt bild

Valdeltagandet ser ut att hamna runt 83 procent, kanske till och med lägre, vilket är ett trendbrott. I valet 2018 låg valdeltagandet på över 87 procent. Ett sjukande valdeltagande är en varningssignal att ta på allvar. Den kan vittna om att väljarna har börjat vända sina politiker ryggen. Med tanke på att så många har betraktat årets valrörelse som ”konstig”, ”verklighetsfrämmande” och ”personfixerad” så är det låga valdeltagandet kanske väljarnas reaktion på det.

Grafik: Elisabet Höglund
Men allt detta självberöm – trots att flertalet partiet hade förlorat flera procent av sina väljare – har naturligtvis ett syfte: att gjuta mod och tillförsikt hos sina väljare –  och framförallt för att blidka väljarna att inte gå alltför hårt åt sina partiledare när eftervalsdebatten väl drar igång. Kanske får vi se ett eller annat partiledarbyte. Varför inte byta ut Annie Lööf och Ulf Kristersson. De rosade ju inte marknaden precis i det här valet. I alla fall tycker jag att Annie Lööf har gjort sitt. Dessutom är centerns politik flummig och oklar.
Jag återkommer om några dagar när det börjar hända saker igen.