Istället beror mängden rönnbär på hur sommaren har varit. Har det som till exempel sommaren 2024 varit en väderlek präglad av lagom mycket värme, lagom med regn och lagom med sol, så skapas många blomanlag som i sin tur leder till många rönnbär – och tvärtom.
Dessutom verkar rönnen följa en slags växtcykel som gör att den bär mycket bär ungefär vartannat år. Så SMHI är betydligt bättre på att förutse vädret än våra älskade rönnar, hur vackra deras bär än är. Så nu ska vi i fortsättningen inte lita på rönnbärens budskap.
Men om man inte kan lita på rönnbären som väderspågummor så finns det andra stora värden hos rönnbären. Som jag nämnde tidigare är rönnbären rena vitaminbomberna. Även om man ogärna äter råa rönnbär på grund av den sura smaken så kan man tillverka fantastisk god rönnbärsgelé av bären.
Rönnbärsgelé passar alldeles utmärkt till vilt kött. Dessutom kan man blanda ihop gelén med lite vanilj och använda smeten till fyllning i kex och småkakor.
Det är dock viktigt att inte skörda rönnbären för tidigt. Helst ska det ha gått en eller ett antal frostnätter innan man plockar dem. Rönnbären blir nämligen lite ”sötare” om de har genomlidit en frostnatt. I Tyskland finns en vitvinssort som kallas Spätlese. Det är vin gjort på druvor som har skördats sent på hösten och som tack vare frosten har blivit sötare än andra druvor. Detta vin är jättegott om man gillar söta vita viner. Detsamma gäller alltså rönnbär.
Sen kan man göra både rönnbärssylt och rönnbärssaft av rönnbären. Detta är inte bara nyttigt och gott utan fungerar dessutom som naturläkemedel. Rönnbärssaft sägs till exempel vara bra mot urinvägsinfektion. Påstås det i alla fall.
Men nyttan av vackra, röda rönnbär stannar inte vid detta. Rönnen anses av vissa till och med vara ett heligt träd. Det finns en gammal tradition att plantera en rönn i sin trädgård. I äldre tider trodde man att rönnen hade en inre magi. Det vackra trädet trodde man gav huset och dess invånare skydd mot häxkonst och förtrollning.
Rönnen, som på latin heter Sorbus aucuparia, har ansetts vara ett träd med inneboende magiska krafter som skyddar mot illvilliga varelser. Särskilt på de brittiska öarna har myterna kring rönnen och dess magiska kraft varit vitt spridda.
Därför har det ansetts vara en dödssynd att hugga ner en rönn. Det för otur med sig, har det sagts i mer mytiska sammanhang. Där en rönn ostörd får växa upp av egen kraft, där kommer lyckan att följa markens ägare. Men hugger han ner rönnen straffas han med olycka.
Därför är det kanske inte så konstigt att rönnen i den keltiska mytologin betraktas som Livets Träd.