Visserligen hade jag inte med Säpochefen Anders Thornberg bland mina kandidater till ny rikspolischef igår. Jag tänkte helt enkelt inte på honom. Det var urkorkat. Jag borde ha förstått. Anders Thornberg är ju så folkkär man kan bli om man är polis. Hur dum får man vara?
Vi har sett honom ofta i TV, Anders Thornberg. När han blev chef för Säkerhetspolisen 2012 gjorde han något mycket ovanligt: Han öppnade Säpo. Han införde en ny öppenhet som man tidigare aldrig hade sett inom den svenska Hemliga Polisen, något som gjorde att till och med Säpo fick ett mänskligt ansikte.
Nåja, han berättade naturligtvis aldrig några rikshemligheter under sin tid som Säpo-chef men han visade en helt ny attityd gentemot svenska folket. Hans devis var att man ska berätta det man kan berätta. Det som måste hållas hemligt ska hållas hemligt. Punkt och slut. Svårare än så var det inte.
När justitie- och inrikesminister Morgan Johansson idag klockan 12.35 stegade in i presskonferenslokalen i regeringskansliet Rosenbad så såg han så nöjd ut att han nästan höll på att spricka – för tre steg bakom honom gick Anders Thornberg, 59, den nye rikspolischefen.
Självklart var valet av Anders Thornberg inte särskilt svårt för regeringen. Det var till och med så lätt att vi oavlönade politiska analytiker inte ens kom att tänka på honom. För Thornberg (om det nu inte visar sig att han har ett antal lik i garderoben, men det tror jag inte) är den perfekte rikspolischefen. Han är trevlig. Han är stabil. Han kan kommunicera, vilket är dagens modeegenskap. Han har snygga gångkläder. Han talar halländska, vilket gör honom lite extra charmig, även om halländska inte är min favoritdialekt. Han har gjort en lagom långsam karriär inom polisväsendet men det viktiga är att han har varit både ordningspolis och spanare. Han inger förtroende. Han har erfarenhet och kunnig.
Och, inte att förglömma, han har till och med fått chefsutbildning hos ingen mindre än den amerikanska polisen FBI. Det slår ju det mesta. Den utbildningen fick minsann inte Dan Eliasson.
Men framförallt: Anders Thornberg är POLIS. För 37 år sen klev han in på Polishögskolan i Solna. Därefter, berättar han själv, har han tjänat den svenska polisen. På torsdagens presskonferensen la han ut texten utan att egentligen lova särskilt mycket. Det var mest till intet förpliktande fraser. Å andra sidan vore det korkat av honom att utlova guld och gröna skogar innan har ens har tillträtt det nya jobbet.
Men vi tror på Anders Thornberg. Han är en av de få höga chefer inom svensk statsförvaltning som ”äger rummet”, som det heter. Han sprider förtroende, kunskap, gott omdöme och stor erfarenhet omkring sig. Toppar han sen detta med lite ödmjukhet, så blir han perfekt. Han har allt det Dan Eliasson saknade.
Han tänker fortsätta att slåss för öppenheten gentemot allmänheten. Han tänker flytta fram polisens positioner. Han tänker ge polisen en ”hög operativ förmåga”. Han vill ge polisen en stark förankring hos allmänheten. Han sa också att polisen i framtiden ska arbeta ”mera förebyggande än reaktivt”, d v s inte bara gripa in först när brottet har begåtts. Jag hoppas att han inte menade att polisen i fortsättningen inte skulle reagera på brott. Det gjorde han nog inte.
Dessutom vill han göra polisjobbet mer attraktivt. Som alla vet var det under Dan Eliassons tid många poliser som flydde från polisyrket. Det var kanske inte bara Eliassons fel. Problemet var snarare den nya stora omorgansationen inom polisen, som skakat om hela kåren.
Många har tidigare inte känt till särskilt mycket om Anders Thornberg, även om han inte har varit någon doldis. Först efter terrordådet på Drottninggatan den 7 april förra året trädde dock Thornberg fram inför en större allmänhet. Med sin lugna stämma försökte han förklara för folk vad som hade hänt. Han bagatelliserade inte dådet. Snarare varnade han för fler terrordåd. Men han blev ändå nästan folkkär.
Thornberg kändes som det enda trygga att hålla sig i efter terrordådet. Dan Eliasson gjorde vad han kunde för att bli landsfader men misslyckades totalt. Det var Anders Thornberg som blev landsfadern.
Nu ska jag dock sluta med alla superlativen. Det finns nämligen ett liten hake. Varför lyckades inte Säpo stoppa Rahmat Akilov innan han satte sina planer i verket? Det fanns information om Akilov hos Säpo. Thornberg har upprepade gånger, senast idag, förklarat att indikationerna inte räckte till för att Säpo skulle agera. Det fanns helt enkelt för lite att ta på, menar Thornberg.
Men igår krävde professorn i Underrättelseanalys Wilhelm Agrell att en oberoende kommission borde tillsättas för att granska Säpo. Enligt Agrell är det uppseendeväckande och anmärkningsvärt att Rahmat Akilov kunde planera terrordådet under tre månader utan att Säpo märkte något. Akilov chattade också regelbundet med oidentifierade kontakter utan att fastna i signalspaningsnätet.
Statsminister Stefan Löfven tycker dock att frågan om att granska Säpo är ”för tidigt väckt”. När blir det rätt tid att väcka frågan, undrar jag.
Att Rahmat Akilov kunde agerade under radarn på Säpo under så lång tid är naturligtvis upprörande och är definitivt en fläck på nye rikspolischefen Anders Thornbergs i övrigt prydliga och välpressade kostym.
Sist men inte minst vill jag inte underlåta att roa er, kära läsare, med en riktig överraskning. Jag fick först igår veta att avgående rikspolischefen Dan Eliasson har en bakgrund som punkrockare. Det visste ni inte heller, kanske? Jodå, han spelade (kanske sjöng han också) i ett band hemma i Hedemora som hette Bad Boo Band. Jag har aldrig hört talas om det men det finns en låt på Youtube som Band Boo Band har spelat in. Den heter ”Knulla i Bangkok”. Lyssna och njut:
PS: Jag kan för ordningens skull meddela att Leif GW Persson har godkänt valet av Anders Thornberg till ny rikspolischef. DS.