Vad sysslar Folkhälsomyndigheten med? Igår belade man restaurangerna med hårda restriktioner – idag tillät man gymmen att öppna igen! Var finns logiken?

Vad sysslar den statliga Folkhälsomyndigheten med? Varför får vissa verksamheten vara öppna för folk medan andra måste stängas ner av rädsla för smittspridning? Varför tillåter man idag SATS, en av Sveriges största gymkedjor, att öppna sina dörrar för träningssugna kunder igen, trots att coronasmittan definitivt inte är över?

Igår meddelade Folkhälsomyndigheten att alla restauranger, barer och pubar i Sverige bara får servera sina gäster vid borden. Köer i restauranger och barer tillåts inte på grund av smittorisken. Kanske var det ett klokt beslut. Kanske undviker åtminstone några personer att drabbas av smitta.

Denna ”milda” restriktion gjordes naturligtvis därför att den s k besöksnäringen, det vill säga restauranger och hotell, har drabbats hårt av coronaviruset. Alternativet hade varit att stänga alla restauranger (det har skett i många andra länder). Så långt ville inte svenska Folkhälsomyndigheten gå. Kanske räddas några krogar från konkurs genom det här.

 

Gym
Bild: sats.se

Gymmen får öppnas igen

Men idag kom ett helt annat och betydligt mera chockartat besked. Folkhälsomyndigheten har tillåtit gymkedjan SATS att öppna sina gym i Sverige igen. SATS har haft gymmen stängda under två veckor men samtidigt klagat på de enorma ekonomiska förluster som företaget har drabbats av på grund av pandemin.

Men i morgon tillåts alltså SATS öppna sina gym igen! Varför då? Är coronapandemin över? Nej, absolut inte. Den fortsätter i nästan samma takt som tidigare. Jag blir alltmer förbryllad över inkonsekvenserna i Folkhälsomyndighetens beslut.

Gym
Bild: sats.se

Gymmen – gigantiska smittspridare

Finns det någon plats där smitta sprids lika effektivt som på gymmen? Nej, det tror jag inte. Här tränar varma och svettiga kroppar nära varandra. Folk stöter vid varje andetag ut miljoner partiklar ur lungorna. Några av dessa partiklar kan vara Corona-viruset.

Vad beror då dessa ologiska beslut på? Jo, jag tror att ju högre ett företag skriker om hotande konkurser, desto snällare blir man behandlad av Folkhälsomyndigheten. Skidanläggningarna i fjällen tillåts fortsätta sin verksamhet trots risken för smitta. Detta beror naturligtvis på att det är starka och högljudda ägare bakom fjällhotell och liftanläggningar som har ropat högt under hela coronapandemin.

SATS gym
Bild: youtube.com

Samma sak gäller gymmen. SATS har klagat varje dag på hur mycket pengar man förlorar på uteblivna gäster. Nu har Folkhälsomyndigheten lyssnat och ger dem carte blanche att öppna sin verksamhet igen.

Varar inte för evigt

Det är banne mig inte klokt. Varför kan man inte härda ut några veckor till? Pandemin kommer inte att pågå för alltid. Jag tror inte att gymmen normalt är olönsamma verksamheter. Tvärtom. De har tjänat grova pengar under alla år medlemskapen. De borde klara några veckors stängning.

Men ropar man högst så är det alltid någon som lyssnar.

 

Sänder ut fel signaler 

Genom att på det här sättet lätta på restriktionerna sänder Folkhälsomyndigheten ut fel signaler. Folk kommer nu att tro att faran är över och att man kan börja leva som vanligt igen. Faran är  i n t e  över. Det borde Folkhälsomyndigheten veta bättre än andra.

 

Sympatisk frivilliglinje men …

Sveriges så kallade frivilliglinje när det gäller coronarestriktioner har varit sympatisk, tycker jag, även om andra länder tittar på Sverige med stor förvåning och rädsla. Restriktioner ska naturligtvis upprätthållas med förnuft. Man behöver inte idiotstänga ett helt samhälle. Man måste vara selektiv och titta på vilka åtgärder som är mest effektiva när det gäller att förhindra smittspridning. Att åter öppna gymmen är inte en sådan åtgärd.

 

Överfyllda bussar

Samtidigt är vi nu inne på tredje dagen med kaos i Stockholms busstrafik. Antalet inställda bussturer har gjort att tusentals människor på väg till sina jobb på mornarna har tvingats trängas på överfulla bussar och riskera smittspridning. Storstockholms Lokaltrafik, SL, har lovat att åtgärda missarna.

Men i morse, onsdag, var det likadant igen. Hur många stockholmare har blivit smittade under dessa tre dagar när de tvingats trängas i överfulla bussar? Det får vi snart se.