Den internationella cykelvärlden har ännu en gång drabbats av djup sorg. Sent igår kväll dödförklarades den belgiske proffscyklisten Michael Goolaerts sen han tidigare på dagen störtat i marken under den fruktade franska cykeltävlingen Paris-Roubaix. Michael Goolaerts, som hade varit proffscyklist i fyra år, blev bara 23 år gammal. Han körde sen två år tillbaka för det belgiska cykelstallet Verandas Willems-Crelan.
Det var efter 10.9 mil av det 25.7 mil långa cykelloppet i norra Frankrike som det fasansfulla hände – rakt framför TV-kamerorna. Plötsligt störtade den 23-årige Michael Goolaerts rakt ner på den kullerstensbelagda vägen. Han slungades ut i diket och blev liggande orörlig.
Jag såg själv händelsen när jag tittade på den över fem timmar långa Eurosport-sändningen av proffscykel-loppet Paris-Roubaix. Plötsligt svepte TV-kameran förbi en blåklädd åkare som låg livlös vid sidan av den smala kullerstensvägen. Många cyklister passerade honom utan att förstå vad som hade hänt.
Det stod klart först flera timmar senare. Michael Goolaerts hade drabbats av hjärtstillestånd under tävlingen. Inledningsvis fick han hjärt-lungräddning och hjärtmassage av sjukvårdspersonal på plats. Sen fördes han i helikopter till sjukhuset i den närbelägna franska staden Lille, där han alltså avled några timmar senare utan att läkarna hade lyckats rädda hans liv. Klockan 22.40 igår kväll, söndag, kom det dödsbud som skakade om en hel idrottsvärld.
Den första fråga som ställdes var: Hur hade Michael Goolaerts dött? Hade han vurpat på cykeln och fått hjärtstopp sedan han slagit kroppen i marken? Eller hade han slagits till marken på grund av att hans hjärta hade slutat slå? Enligt olika utlåtanden idag verkar det stå klart att det var hjärtattacken som förorsakade vurpan, inte tvärtom. Hans hjärta hade alltså stannat redan när han föll av cykeln.
Enligt den belgiska dagstidningen Le Soir idag kommer en fransk åklagare från åklagardistriktet Cambrai att inleda en förundersökning om vad som orsakade Michael Goolaerts död. Det handlar enligt åklagarämbetet inte om en brottsutredning i traditionell mening utan om en utredning som ska försöka fastställa dödsorsaken. Michael Goolaerts kropp ska enligt besked från åklagarkammaren obduceras under någon av de närmast dagarna.
Alla inom och utanför cykelvärlden är idag bestörta över hur en ung, till synes fullt frisk och vältränad 23-årig proffscyklist kunde drabbas av hjärtstopp under en cykeltävling. Goolaerts cykelstall, Verandas Willems-Crelan låter sina cyklister genomgå regelbundna hälsotester, även tester av hjärtat, minst en gång om året. Dessa tester ska inte ha visat att Michael Goolaert skulle ha varit sjuk eller haft problem med hjärtat.
Den franska åklagarkammaren söker inte i första hand svaret på om något brott skulle ha begåtts, t ex att Goolaert var dopad, utan om han kan ha haft ett medfött hjärtfel eller om det kan finnas andra orsaker till hjärtstilleståndet.
Paris-Roubaix är en av världens absolut hårdaste cykeltävlingar. Loppet har körts i 116 år och är mytomspunnet, inte därför att banan är mördande hård och kuperad utan därför att cyklisterna tvingas cykla sammanlagt över fem av de dryga tjugofem milen på små smala kullerstensvägar, så kallade pavéer, genom lera och vatten, ofta i dåligt och kallt väder.
När jag igår för första gången någonsin tittade på Paris-Roubaix slogs jag av hur platt banan är och att det är de kullerstensbelagda partierna som är mördande hårda för cyklisterna. Igår var det dock vackert väder. Solen sken. Banan var torr och det fanns nästan ingen lera eller sörja på kullerstensvägarna. Det var alltså ganska gynnsamma förhållanden för den cykeltävling som kallas ”Helvetet i norr” eller ”L´Enfer du Nord” (franska) eller ”The Hell of the North” (engelska).
Det här uttrycket myntades av en fransk journalist efter första världskriget då hela norra Frankrike var sönderbombat och sönderslitet av av ett fyra år långt skyttegravskrig som dödat miljontals människor och som lämnat ett härjat landskap efter sig.
På den tiden kanske mera än idag levde cykelloppet upp till sitt namn, skulle jag vilja säga, utan att förringa att det fortfarande är en oerhört hård och krävande tävling. Tävlingen vanns igår på ett stilenligt sätt av den slovakiske proffscyklisten och världsmästaren Peter Sagan.
Det är mycket sällsynt att vältränade idrottsmän dör under träning eller tävling men det händer. Den här sortens plötsliga dödsfall får ofta stor uppmärksamhet eftersom det nästan alltid handlar om mycket unga människor, som ser ut att vara både kärnfriska och vältränade. Varje gång är och förblir dödsfallen en gåta.
I Michael Goolaerts fall kanske vi får svaret på frågan varför han livlös slungades i backen när hans hjärta slutadae slå. Om man utesluter doping eller förgiftning så handlar orsakerna ofta om en sjukdom i hjärtats högra kammare. Den sortens hjärtsjukdom heter ARVC, som står för arytmogen högerkammarkardiomyopati. Det är en ärftlig sjukdom som gör att hjärtmuskelns väggar omvandlas till fett- och bindväv, vilket i sin tur kan ge upphov till störningar i hjärtrytmen (arytmi). Sådana störningar kan utlösas av fysisk ansträngning. Denna mystiska sjukdom drabbar i första hand yngre män och är svår att diagnosticera.
Utan att på något sätt beskylla Michael Goolaerts för att ha varit dopad så måste jag ändå nämna, att olika slags doping eller droger kan utlösa akut hjärtstopp. Sådana droger kan vara kokain och cannabis men också vissa starka energidrycker. Missbruk av anabola steroider kan också leda till akut hjärtstopp.
Jag tror absolut inte att Michael Goolaerts använde anabola sterioder. Jag hoppas att den tiden är förbi inom den internationella cykelsporten. Jag vill bara peka på en sak: Michael Goolaerts hade mycket akne i ansiktet. Det finns de som menar att akne i vissa fall kan bero på intag av anabola sterioder.
En annan idrottsstjärna som också har mycket ansiktsakne är den nederländska sprinterstjärnan Dafne Schippers. Just denna akne har gjort att hon av somliga har beskyllts för att vara dopad.
Ytterligare en elitidrottare som plågas av ansiktsakne är skidskyttestjärnan och exryskan Anastasia Kuzmina. Hon tävlar för Slovakien men är född och uppväxt i Ryssland. Jag har ofta funderat på varför hon har så mycket finnar i ansiktet men har naturligtvis inga belägg för att hon har varit dopad.
Detta är inga anklagelser. Det är bara mina egna funderingar och jag har inga som helst belägg för att de nämnda tre elitidrottarna skulle vara dopade. Jag påstår det heller inte. Jag tycker ändå att det är bra att belgaren Michael Goolaerts kropp obduceras, om inte annat så för att utesluta att han skulle ha använt sig av otillåtna preparat.