Varför ska vi skattebetalare betala prinsessan Madeleines klänningar för över 200 000 kronor?

 

I fredags var det dags för ett nytt stort evenemang inom det svenska kungahuset, nämligen dopet av Carl Philips och Sofias senaste son, Gabriel. Gästerna strömmade som väntat till Drottningholms slottskyrka, där dopet hölls under står pompa och ståt. SVT direktsände förstås som vanligt.

Gästerna vid dopet av prins Gabriel i Drottningholms slottskyrka

Självklart gjorde kvällstidningarna ett stort nummer av detta dop. Det gällde naturligtvis inte minst betygsättningen av de kvinnliga gästernas klädsel. Jag ska inte gå in på hur de olika prinsessorna och drottningarna var klädda och om de fick tre, fyra eller fem getingar eller om färgerna var de rätta eller om kläderna satt snyggt och så vidare.

Prinsessan Madeleine bar vid dopet kläder värda över 200 000 kronor

Vad jag tänker inrikta mig på är hur mycket pengar de svenska prinsessorna sätter av på kläder till olika stora evenemang. Det gäller inte minst prinsessan Madeleine, som är känd för att shoppa kolossalt dyra kläder. Hennes favoritklädmärke är det italienska Valentino. Det märket höll hon fast vid även under fredagens dop på Drottningholm.

Prinsessan Madeleines kreationer i samband med dopet
Bild: SVT
Prinsessan Madeleine
Bild: gabchr-mad

Madeleine var under fredagens dop klädd i en rosablommig Valentino-klänning med röd krage i halsen, väldigt söt men fruktansvärt dyr. Den ska Madeleine enligt twitter ha köpt för det honetta priset av  56 000 kronor (!), en baggis förstås, om man är kunglig prinsessa av Sverige och farsan betalar via det kungliga apanaget.

Prinsessan Madeleines rosa kappa av persianpäls, värd 145 000 svenska kronor.

Ovanpå den rosa klänningen bar Madeleine en kappa av rosafärgad persianpäls. Persianpälsen kommer från de nyfödda lammen av Karakulfår, ett bredsvansat fettsvansfår som lever i Centralasien. Lammen från dessa får slaktas redan när de är 3 – 6 dagar gamla, då lammen fortfarande har lockig päls. Efter sex dagar raknar pälsen och då är den inte lika åtråvärd längre.

Karakulfår
Bild: bib.ge

Känner prinsessan Madeleine till detta, undrar jag?

Vad har då Madeleines persianpäls kostat? Jo, enligt uppgift inte mindre än 14 510 €, alltså cirka 145 000 kronor med dagens eurokurs. Etthundrafyrtiofemtusen kronor!

Sammanlagt kostade alltså Madeleines klänning och kappa 201 000 kronor. Tvåhundraentusen kronor. Då är ändå inte skorna, hennes Bottega Veneta-väska och hennes hårband inräknade. Bara Bottega Veneta-väskan av s k Knot Clutch-modell lär kosta över 13 000 kronor! Så räkna med att prinsessan Madeleines utstyrsel under barndopet på Drottningholm gick på uppemot 220 000 kronor.

Madeleine iförd sin klänning Angel Wings från Valentino
Madeleine och Chris O´Neill vid sitt eget barnbröllop. Då bar Madeleine en annan berömd klänning från Valentino,
Madeleines spektakulära Valentinoklänning Angel Wings
Bild: lyst

När Madeleine och Chris O´Neill för två år sedan döpte sin egen son var Madeleine klädd i en berömd Valentino-klänning ned färgade fjädrar. Klänningen heter Angel Wings och kostar idag 31 800 kronor till ordinarie pris. Den kan dock fås på rea på flera utländska klädsajter för ”bara” 12.465 kronor. Jag har själv kollat.

Det var Bosse som tyckte att jag skulle skriva ett blogginlägg av dessa kungliga utsvävningar och jag var inte sen att hålla med honom. Det är inte mindre än en skandal att svenska skattebetalare ska stå för denna utsvävande lyx via det kungliga apanaget.

l

Kungen tar i år av staten emot 137 miljoner kronor i apanage. Av detta går knappt hälften till de s k slottsstaten, alltså skötsel och underhåll av de kungliga slotten. Resterande 51 procent går till kungen själv. Sen är det kungen som ensam bestämmer hur apanaget ska fördelas mellan medlemmarna i kungafamiljen. Det är känt att både prins Carl Philip och prinsessan Madeleine får del av det kungliga apanaget, trots att de både antingen skulle kunna försörja sig själva genom arbete eller vara försörjda av sin make/maka.

Madeleine är ju gift med en förmögen brittisk finansman, Chris O´Neill, som självfallet har tillräckligt höga inkomster för att försörja sin familj.

Det kungliga apanaget kommer att fortsätta att höjas under de närmaste åren. År 2020 kommer kungen att erhålla 147 miljoner kronor i statligt apanage, som alltså lyxtörstande prinsessor kan plocka ut pengar ifrån.

Jag tycker att det är dags för regering och riksdag att på allvar börja diskutera storleken av det kungliga apanaget. Det är inte rimligt att svenska skattebetalare ska stå för prinsessornas lyxkläder för hundratusentals kronor till ett barndop.

Bild: kungahuset.se

Kungen borde också börja fundera på om Carl Philip och Madeleine och deras barn även i framtiden ska uppbära apanage. Det borde enligt min mening vara slut med detta.