12 mord och 40 mordförsök i Sverige under mars 2016

Äntligen är jag klar med min brottsstatistik för mars månad 2016. Många läsare och skrivit och undrat när marsrapporten kommer. Det är ett stort material som måste bearbetas, kontrolleras, dubbelkollas, räknas ut, sammanställas etc och det tar tid. Nu är arbetet i varje fall klart och bilden ser inte särskilt ljus ut när det gäller antalet mord och framförallt antalet mordförsök i Sverige.

Mordoffer Copyright: Katarzyna Bralasiewicz/Dreamstime.com
Mordoffer
Copyright: Katarzyna Bralasiewicz/Dreamstime.com

Enligt min (preliminära) statistik över mars begicks totalt 12 mord, 40 mordförsök (!), 13 fall av misshandel och 8 mordbränder i Sverige. Det ska jämföras med januari och februari i år. I januari begicks enligt mina egna studier 17 mord och  2 mordförsök (det senare sannolikt underskattat) och i februari 11 mord och 15 mordförsök.

Det betyder att under årets tre första månader har det i Sverige begåtts 40 mord och 57 mordförsök! Jag finjusterar mina uppgifter för varje månad så resultatet vid varje månads slut sannolikt blir bättre och bättre. Men jag vill understryka att det fortfarande finns felkällor i materialet. Siffrorna kan ändras när det slutgiltiga resultatet är fastställt. Samtidigt är skillnaderna ofta hårfina mellan vad som rubriceras som misshandel och vad som rubriceras som mordförsök.

Pistol i hand Copyright: Adolfolazo/Dreamstime.com
Pistol i hand
Copyright: Adolfolazo/Dreamstime.com

Så här ser det ut dag för dag under mars 2016 enligt mina preliminära uppgifter:

1 mars

Grov misshandel på flyktingförläggning i Skara
Polis och ambulans kallas till Migrationsverket flyktingförläggning Stora Ekeberg i Axvall utanför Skara. Sammanlagt 4 personer på boendet har utsatts för misshandel och knivskärningar av en annan flykting. Gärningsmannen försöker hugga en av de boende i magen. Mannen lyckas avvärja hugget men blir istället skadad i handen. Bara en av de skadade behöver sjukhusvård. Polisen griper den utpekade gärningsmannen och beslagtar två knivar. Anmälan upprättas om grov misshandel.

Under förundersökningen framkommer ytterligare graverande detaljer kring knivskärningarna. Den misstänkte gärningsmannen ska redan tidigare ha hotat en boende och sagt att han skulle döda honom. Han skulle också ”slakta mannens fru och barn”. Ytterligare en boende ska ha hotats när gärningsmannen rusat mot honom med två knivar i händerna och skrikit att han skulle döda honom.

Den 8 april kommer domen mot gärningsmannen. Han döms till 10 månaders fängelse för försök till grov misshandel och olaga hot. Däremot får åklagaren inte igenom kravet att mannen ska utvisas.

Man med pistol Copyright: Ijdema/Dreamstime.com
Man med pistol
Copyright: Ijdema/Dreamstime.com

2 mars

Mord i Södertälje
En man hittas död i centrala Södertälje. Enligt polisen föreligger oklarheter kring mannens död. Därför har en förundersökning om mord inletts.

3 mars

Mordförsök i Stockholm
En man tränger sig in i en kvinnas lägenhet i Gamla Enskede i Stockholm. Kvinnan misshandlas av mannen men kan själv ta sig ut från lägenheten via ett fönster. Mannen grips av polis sedan han har förskansat sig i lägenheten. En förundersökning om mordförsök inleds.

Blodig kniv Copyright: Fotokon/Dreamstime.com
Blodig kniv
Copyright: Fotokon/Dreamstime.com

4 mars

Man mördas på asylboende
En 19-årig man knivskärs i halsen på ett asylboende i Storå norr om Lindesberg. Mannen skadas så allvarligt av knivskärningen att han senare avlider på sjukhus. Knivmordet äger rum i ett lägenhetsområde som används som asylboende. Samma morgon grips tre män för mordet. Tre dagar senare erkänner en av männen att han begått mordet men att det skett i nödvärn. De två andra släpps av polisen. Polisen inleder en förundersökning om mord.

Sen årsskiftet är det här det tredje mordet på asylboenden i Sverige.

Grov misshandel i Lund
En 41-årig man utsätts för grov misshandel i sin lägenhet i Lund. Mannen förs till sjukhus där man konstaterar att hans skador inte är livshotande. Gärningsmannen är på besök i offrets lägenhet när misshandeln äger rum. Enligt polisen finns det alkohol med i bilden.

Gärningsman flyr från brottsplatsen Copyright: Kataryna Bralasiewicz/Dreamstime.com
Gärningsman flyr från brottsplatsen
Copyright: Kataryna Bralasiewicz/Dreamstime.com

 

5 mars

Mord i Åkersberga
En man hittas död i närheten av ett koloniområde i Åkersberga norr om Stockholm. En privatperson påträffar mannen livlös under en skogspromenad. Polisen inleder omedelbart en förundersökning om mord eftersom det anses råda oklara omständigheter kring mannens död. Brott kan med andra ord inte uteslutas.

Till saken hör att en man i 40-årsåldern har varit försvunnen i Åkersberga sen den 14 februari. Polisen utesluter inte att mordoffret kan vara identiskt med den försvunne mannen.

1 Mordförsök och 1 fall av misshandel på Hisingen i Göteborg
Fem personer, tre män och två kvinnor, grips i en lägenhet i Brämaregården på Hisingen i Göteborg misstänkta för dråpförsök och misshandel av en man. Den skadade mannen upptäcks av grannar när han blodig och sönderslagen kommer ut från lägenheten. När polisen kommer till platsen hittas ytterligare en skadad person. En av de skadade har blivit knivskuren.

Mordplats Copyright: Katarzyna Bralasiewisz/Dreamstime.com
Mordplats
Copyright: Katarzyna Bralasiewisz/Dreamstime.com

6 mars

Mordfösök i Umeå
En 26-årig man skjuts i huvudet när han är ute och rastar sin hund. Två eller tre maskerade män i rånarluvor dyker plötsligt upp bakom mannen, riktar en pistol mot hans huvud och trycker av. Skottet kommer antingen från ett s k softairgun eller från ett luftvapen. Den skjutne mannen kan själv ta ut kulan ur huvudet och förs till sjukhus för vård. Enligt polisen har mannen haft tur som inte avlidit av skottet.

Mordbrand på Fritidsgård
Kirsebergs fritidsgård i Malmö skakas av en explosion följd av en kraftig eldsvåda. Stora delar av byggnaden förstörs. Ingen människa befinner sig i fritidsgården när explosionen inträffar. Polisen rubricerar händelsen som mordbrand.

Knivbevis i plastpåse Copyright: Couperfield/Dreamstime.com
Knivbevis i plastpåse
Copyright: Couperfield/Dreamstime.com

8 mars

Mord i Möllevången i Malmö
En man hittas mördad i en bostad i stadsdelen Möllevången i centrala Malmö. Polisen misstänker omedelbart att mannen avlidit på grund av ett grovt våldsbrott. Den döde mannen är ensam i lägenheten när polisen kommer. Polisen hittar också blod i lägenheten. Det är oklart exakt när mannen har bragts om livet. Mannen kan ha legat död i lägenheten i flera dagar. Han är hemmahörande i Skåne men ska enligt polisen inte ha haft något samröre med den organiserade brottsligheten.

9 mars

Mordbrand på Restaurang i Trelleborg
En restaurang i Trelleborg eldhärjas och totalförstörs. Enligt polisen har någon avsiktligt satt eld på ett sopkärl utanför restaurangen. Polisen inleder omedelbart en förundersökning om mordbrand.

Politiker i Uppsala Misshandlad
En lokalpolitiker i Uppsala, Alexander Bengtsson, blir allvarligt knivskuren av en maskerad man i sin lägenhet i Uppsala natten till den 9 april. Politikern befinner sig i bostaden när det på natten knackar på dörren. Politikern öppnar dörren och möts av en maskerad man beväpnad med kniv. Alexander Bengtssons skador är inte livshotande men han förs ändå till sjukshus för vård.

Polisen betecknar händelsen som misshandel men det kan också handla om hatbrott. Alexander Bengtsson, som är mördhyad, ska flera gånger tidigare ha utsatts för hot.

Historien slutar dock inte här. Två veckor senare, den 24 mars, hittas Alexander Bengtsson död i en utbränd bil på en väg utanför Ödeshög i Östergötland. Dagen innan hade Bengtsson delgivits misstanke om brott sen polisen konstaterat att tre av de femtio hot som Bengtsson tidigare anmält rört sig om falsklarm.

I sin politiska gärning kämpade Alexander Bengtsson mot rasism och homofobi. Han blev 20 år gammal.

Poliser i arbete Foto: Polisen.se
Poliser i arbete
Foto: Polisen.se

10 mars

25-årig man mördas vid skottlossning i Malmö
En man i 25-årsåldern skjuts till döds på Eriksfältsgatan i området Nydala i Malmö. Ett vittne som står och röker på sin balkong säger sig ha hört tre skott. Det är oklart om 25-åringen befinner sig i sin bil när han skjuts eller om han står utanför bilen. Bilrutan vid förarplatsen blir söderskjuten. Den skadade mannen förs till sjukhus i en privatbil men hans liv går inte att rädda.

Ett vittne påstår sig ha sett fyra ungdomar försvinna från platsen efter skjutningen.  Polisen misstänker mord alternativt dråp. Det finns enligt polisen inga kopplingar mellan mordet på 25-åringen och mordet på en 30-årig man i Malmö den 29 februari trots att de båda morden har stora yttre likheter.

Man hittad död i brinnande bil – mord och mordbrand?
En man hittas död i en brinnande bil i närheten av en sommarstuga i Yttre utanför Nordanstig. Även sommarstugan eldhärjades. Polisen misstänker att den döde är en 73-årig man som har rapporterats försvunnen en tid. Den rättsmedicinska utredningen har inte kommit fram till att det skulle röra sig om ett brott men polisen arbetar fortfarande med teorin om mord och mordbrand.

Brottsoffer Copyright: Katarzyna Bralasiewicz/Dreamstime.com
Brottsoffer
Copyright: Katarzyna Bralasiewicz/Dreamstime.com

Man mördad i Lysekil
En 60-årig man hittas mördad i en lägenhet i centrala Lysekil i Bohuslän. När polisen kommer till platsen befinner sig en man i 40-årsåldern och en kvinna i 55-årsåldern i mannens lägenhet. Paret hävdar att 60-åringen avlidit av hjärtstopp, fallit i golvet och skadat sig på ett glasbord. Mannen och kvinnan grips omedelbart av polisen och anhålls misstänkta för mord alternativt dråp.

Dagen därpå häktas den 40-årige mannen misstänkt för mord. Kvinnan försätts däremot på fri fot. Men en vecka senare grips även hon och häktas misstänkt för dråp. Den rättsmedicinska undersökningen har nämligenvisat att ett brott har begåtts. Det är därför brottsmisstankarna mot paret har stärks.

Mordförsök på Gärdet i Stockholm
En 25-årig man skjuts på Sandhamnsgatan på Gärdet i Stockholm. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök. Polisen söker en flyktbil av märket Mercedes som i hög fart ska ha lämnat brottsplatsen. Den man som sköts fick allvarliga men inte livshotande skador. Den skottskadade mannen ska enligt polisen själv ha ett kriminellt förflutet.

Polisen griper senare de flyende männen i Mercedesen. En av männen, en 28-åring, är välkänd av polisen.

Mordförsök i Åkersberga
En man har tagits in på sjukhus för vård sedan han knivhuggits i samband med ett bråk i Åkersberga norr om Stockholm. Offret har huggits med 4 knivhugg i magen. Mannen har själv slagit larm trots sina svåra skador genom att knacka på fönstret till en bensinstation i närheten. Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mordförsök.

Poliser i arbete Foto: Polisen.se
Poliser i arbete
Foto: Polisen.se

Mordförsök i Gnosjö
En man misshandlas med kniv i en lägenhet i småländska Gnosjö. Mannen förs i ambulans till sjukhus. Den misstänkte gärningsmannen, en 24-årig man, bosatt på orten, grips, förs till polisstationen i Värnamo och anhålls efter beslut av åklagare. Brottet rubriceras först som grov misshandel men efter förhör både med offret och den misstänkte gärningsmannen samt annat utredningsarbete beslutar åklagaren att rubricera händelsen som mordförsök.

13 mars

Mordbrand i Markaryd
En villa i Markaryd i Småland brinner ner till grunden. Ingen person skadas vid branden, som polisen betecknar som mordbrand. När branden blossar upp på natten ska huset ha stått tomt. Enligt polisen har det inte bott någon i huset den senaste tiden. Den person som tidigare bodde i huset bor enligt uppgift numera hos sin bror.

Polisen misstänker mordbrand.

 

Mordförsök i centrala Örebro
Strax efter kl. 23.00 påträffas en 37-årig man allvarligt knivskadad vid Oskarsparken i Örebro. Mannen har ett flertal allvarliga knivskador på överkroppen. Han har också blivit knivskuren i halsen. Mannen förs i ambulans till Universitetssjukhuset i Örebro där han akutopereras. Mannens skador bedöms som livshotande. Efter operationen bedömdes han tillstånd som allvarligt men stabilt.

Enligt polisen äger knivskärningen inte rum på den plats där mannen hittas. Istället ska mannen med hjälp av en bil själv ha tagit sig till Oskarsparken.

Misshandel/Mordförsök på asylboende i Höganäs
Två pojkar i tonåren misshandlas på ett asylboende i Höganäs norr om Helsingborg. De skadade förs till sjukhus. Två gärningsmän grips misstänkta för mordförsöket. Asylboendet i Höganäs används som boende för ensamkommande flyktingar.

Senare tas en 15-årig och en 18-årig pojke in till polishuset i Helsingborg för förhör. Båda är misstänkta för misshandel.

Situationen på asylboendet anses vid tillfället vara så farlig att personalen tvingas låsa in sig för att själva inte bli skadade.

 

Grov misshandel i Jönköping
Vid 20-tiden på kvällen blir en man svårt misshandlad med ett tillhygge i Jönköping. Mannen förs till Länssjukhuset Ryhov. Polisen inleder en förundersökning om brott men är förtegen om händelsen och hänvisar till förundersökningssekretessen.

14 mars

Grov misshandel i Södertälje
En man i Södertälje förs till sjukhus sen han skadats med ett vasst föremål. Mannen hävdar för polisen att han skadat sig själv men enligt uppgifter till polisen ska en okänd man vara gärningsman. Ärendet rubriceras som grov misshandel.

 

2 mordförsök i Göteborg
Två män knivskärs vid en spårvagnshållplats i Tynnered i Göteborg. En av männen blir allvarligt skadad och polisen jagar en misstänkt gärningsman. Den man polisen söker ska ha hoppat av en spårvagn vid Opaltorget och attackerat offren med kniv. Allt tyder enligt polisen på en ensam gärningsman. Knivskärningen har av allt att döma föregåtts av bråk och handgemäng inne i spårvagnen där offren och gärningsmannen först befann sig. Det är först när männen stiger av spårvagnen som gärningsmannen tar fram kniven och misshandlar de två andra.

15 mars

Kvinna misshandlad i Örebro
En yngre kvinna blir överfallen av en för henne obekant knivbeväpnad man på en parkeringsplats i bostadsområdet Varberga i Örebro Mannen ska enligt polisen ha utdelat flera hugg mot kvinnans kropp, bland annat flera hugg i armen. Kvinnan förs med ambulans till sjukhus. Polisen söker efter gärningsmannen i området men något signalement finns inte.

16 mars

Mordförsök på Hisingen i Göteborg
En 40-årig man knivhuggs på öppen gata i Hisings Backa i Göteborg. Polisen inleder omedelbart en förundersökning om mordförsök alternativt dråpförsök. Ett vittne larmar polisen om att två män ska ha bråkat på en parkeringsplats. Den ene mannen är knivbeväpnad. Den 40-årige mannen, som knivskurits allvarligt i överkroppen, förs omedelbart till Sahlgrenska sjukhuset.

Gärningsmannen kan snabbt gripas av polisen. Polisen säkrar även den kniv som använts vid mordförsöket.

17 mars

Mord i Bredäng i södra Stockholm
En 23-årig man skjuts ihjäl i Bredäng i södra Stockholm. När polisen kommer till platsen hittar man en man med mycket svåra skottskador. Mannen har träffats av flera skott med ett automatvapen och avlider senare av sina skador. Mannen har före mordet varit och tränat på ett gym i Västertorp. Efter träningen får han skjuts hem. Där möter han sina banemän.

Mordet sker direkt i anslutning till en lekplats. Flera barn ska ha blivit vittne till skjutningen. I samband med att den skjutne 23-åringen togs in på Karolinska universitetssjukhuset uppstår oroligheter vid sjukhuset. Anhöriga och vänner till den mördade tar sig in på sjukhuset. Det gör situationen så orolig att personalen tvingas trycka på överfallslarmet och larma polis.

Vittnen i Bredäng har sett en svart flyktbil, en Mercedes utan registreringsskyltar, lämna mordplatsen. Bilen påträffas senare brinnande på en plats mellan Salem och Södertälje. Polisen utesluter inte att gärningsmännen bytt flyktbil och åkt vidare.

Polisen misstänker att dödsskjutningen i Bredäng är s k gängrelaterad.

18 mars

Mordförsök i södra Stockholm
Polisen hittar en 20-årig då oidentifierad man, som är skjuten i huvudet. Mannen förs till sjukhus. När han anländer till sjukhuset är han fortfarande vid liv men skadorna betraktas som mycket allvarliga.

Larmen kommer till polisen vid kvart-i-fyra-tiden på natten. Mordförsöket inträffar i skogsomrdet Masmo i Huddinge söder om Stockholm, en plats där folk normalt inte vistas nattetid. Polisen vet inte om fyndplatsen är identisk med brottsplatsen eller om den skjutne förts till fyndplatsen efter skjutningen.

Så sent som den 6 april, alltså nästan tre veckor efter mordförsöket, har polisen fortfarande inte kunnat höra den skadade 20-åringen som fortfarande befinner sig på sjukhus. Polisutredningen står stilla eftersom sjukhuspersonalen inte anser att det är lämpligt att hålla förhör med mannen.

Den här händelsen har stora likheter med det mord som sker dagen innan i Bredäng då en 23-årig man skjuts till döds framför ögonen på lekande barn. Men om det finns några verkliga kopplingar vet inte polisen ännu.

Kvinna svårt misshandlad i Värnamo
En kvinna påträffas misshandlad med ett tillhygge i sin bostad. Misshandeln betecknas som grov. Kvinnan förs till sjukhus och får sina skador omsedda. Någon misstänkt gärningsman har inte polisen för tillfället.

19 mars

Man knivskuren i Örebro
En man knivhuggs i bröstet och handen utanför södra Station i Örebro. Mannen förs tills sjukhus. Mannens tillstånd visar sig inte vara livshotande. Polisen får spår efter en gärningsman som tidigare varit känd hos polisen. Några timmar senare grips flera personer i anslutning till en fastighet på Fabriksgatan, som ligger i närheten av den plats där mannen knivskars.

20 mars

Mordförsök på tunnelbanestation
Två män, 20 och 17 år gamla, grips misstänkta för mordförsök i Stockholm. Männen ska ha knuffat ner en annan person på tunnelbanespåret vid Skärmarbrink i södra Stockholm. När mannen försöker ta sig upp på perrongen hindras han av gärningsmännen, som sparkar ner honom igen. Samtidigt närmar sig ett tåg. Föraren lyckas dock stoppa tåget innan det kör över mannen på spåret. Offret lyckas till slut ta sig upp på perrongen igen. Polisen inleder en förundersökning om försök till mord- alternativt dråp.

Grov mordbrand i södra Stockholm
En omfattande brand utbryter i ett flerfamiljshus i Stureby i södra Stockholm natten till den 20 mars. En man i 60-årsåldern misstänks för grov mordbrand. Han erkänner senare att det är han själv som anlagt branden som började i en lägenhet på översta våningen i huset. Elden sprider sig senare snabbt vidare via takfot och vind. Samtliga boende tvingas evakuera byggnaden. Den lägenhet där branden startade är totalförstörd. Det är den 60-årige mannen som själv tänt på sin lägenhet. Han förs till sjukhus med rökskador.

Mordförsök i Malmö
En man i 60-årsåldern hittas livlös på öppen gata i stadsdelen Eriksfält i Malmö. Förbipasserande upptäcker mannen och larmar polis. Mannens skador är livshotande. Sen mannen förts till sjukhus meddelar man därifrån att hans skador är sådana att han inte kan ha tillfogat sig dem själv. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök.

21 mars

Mord i södra Stockholm
En person hittas död i en bostad i södra Stockholm. En annan person som befinner sig i den dödes lägenhet grips omedelbart av polisen, som inleder en förundersökning om mord alternativt dråp. Enligt polisen föreligger det ”oklara omständigheter” bakom händelsen.

Mordförsök i Ramsele
En man i 50-årsåldern utsätts för ett grovt våldsbrott i Ramsele i Sollefteå kommun. Han hittas utomhus och förs till sjukhus med livshotande skador. Mordförsöket har begåtts i en fastighet i centrala Ramsele och en misstänkt gärningsman har gripits. Larmet kommer in till polisen kl 02.31 natten till den 21 mars. Ett vittne berättar att en livlös man hittats på Storgatan i Ramsele. Mannen har utsatts för ”omfattande våld”. Enligt uppgift ska mannen ha skadats med ett stickvapen, möjligen en kniv. Åklagare har inlett en förundersökning om mordförsök.

Misstänkt mord på kvinna i Älvsjö
En kvinna i 80-årsåldern hittas död i en villa i Älvsjö i södra Stockholm. Polisen misstänker att hon har blivit mördad. En man i samma ålder befinner sig i bostad och grips omedelbart av polisen. Enligt polisen råder det ”oklara omständigheter” kring dödsfallet och polisen inleder därför en förundersöking om misstänkt mord.

Två dagar senare släpps den 80-årige mannen. Misstankarna mot honom kvarstår dock men polisen har inte kunnat binda honom till dödsfallet.

 

Attentat mot gym i Lund
Fem personer förs till sjukhus efter ett attentat mot en kampsportlokal i Lund. Mellan 10 och 12 svartklädda och maskerade personer ska ha tagit sig in i lokalen genom att krossa nio fönsterrutor och samtidigt kasta in två flaskor med ammoniak i lokalen.

Attentatet kommer som en chock för medlemmarna. Aktionen förefaller väl förberedd. När den väl är genomförd försvinner attentatsmännen snabbt därifrån. Polisen talar om ”en riktad aktion” med ett bestämt syfte. Händelsen beskrivs som misshandel och vållande till kroppsskada. Poliser har inga misstänkta.

22 mars

Skottskadad dumpad vid sjukhus efter grov misshandel
En 25-årig man skottskadas allvarligt vid en skjutning i Solna. Efter misshandeln transporteras mannen till Karolinska Universitetssjukhuset och dumpas i entrén. Polisen vill inte uppge vem som körde den skottskadade mannen till sjukhus eller vem som dumpade honom där. Polisen inleder en förundersökning om grov misshandel. Den skadade mannen har inledningsvis vägrat att tala med polisen. Enligt vittnesuppgifter ska det ha funnits mycket blod på brottsplatsen. Vittnen har också larmat om flera smällar. Det betyder att flera skott har avlossats.

Polisen misstänker att mannen satt i en bil när han blev skjuten. Det finns också uppgifter om att han ska ha skjutit tillbaka från bilen eftersom det finns skotthål på insidan av bilrutan.

23 mars

Mordförsök i bostadsområde i Mölndal
Flera skott har avlossats i samband med en skjutning i ett bostadsområde i Mölndal. En man i bil ska ha setts avlossa skott från ett vapen mot en jagande bil. Enligt vittnesuppgifter ska så mycket som sex skott ha avlossats. Skottlossningen sker under en biljakt. En av de jagande bilarna ska ha setts köra genom ett grönområde via cykel- och gångbanor. Minst två bilar ska ha varit involverade i jakten. Ett antal mopeder och motorcyklar ska också ha synts på brottsplatsen.

Polisen har hittat flera patronhylsor på marken och har inlett en förundersökning om mordförsök.

Mordförsök med yxa i Arvika
En man skadas allvarligt i sitt hem i en villa i Arvika. Han misshandlas med en yxa av två män som tar sig in i mannens bostad. Utöver misshandeln med yxan ska offret också ha misshandlats på andra sätt. Mannen förs till sjukhus för vård.

Polisen jagar två gärningsmän, båda misstänkta för grov misshandel. Dagen därpå överlämnar sig en av gärningsmännen frivilligt till polisen. Denne man är nu anhållen misstänkt för misshandel.

Mordförsök i Hammarkullen i Göteborg
En medelålders man skadas allvarligt vid ett mordförsök i stadsdelen Hammarkullen i Göteborg. Han förs med livshotande skador till Sahlgrenska sjukhuset. En kvinna i 30-årsåldern som befann sig i mannens lägenhet är anhållen för mordförsök. Skadorna ska ha orsakats av ett stickvapen, sannolikt en kniv.

Mannen och kvinnan ska enligt polisen ha en relation med varandra. Presstjänsten vid Sahlgrenska uppger att tillståndet för mannen är livshotande.

Tre skottlossningar samma natt i Malmö – 4 mordförsök och hatbrott
Fyra personer förs till sjukhus med svåra skottskador efter skjutningar i stadsdelen Lindängen i Malmö. En av männen, som är i 45-årsåldern, har mycket allvarliga skador. Flera privatpersoner ska ha larmat polisen sen de hört upprepade skottlossningar.

Den första skottlossningen ägde rum vid 20-tiden på onsdagskvällen. Fyra asylsökande är väg för att köpa bröd i en butik när de blir överfallna av ett gäng på mellan 10 och 15 personer. Bråk uppstår. En av de asylsökande gör en polisanmälan. Händelsen rubriceras som mordförsök.

24 mars

Ännu ett mordförsök i centrala Malmö
Senare under natten till skärtorsdagen kommer larm om ytterligare skjutningar, den här gången i stadsdelen Augustenborg i Malmö. En man har blivit allvarligt skjuten i huvudet i sin bostad. En kvinna som befinner sig i bostaden ringer polisen och anmäler skjutningen. Polisen hittar senare den skottskadade mannen i lägenheten på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Mannen svävar mellan liv och död när han förs till sjukhus. Under förmiddagen försämras hans tillstånd, något som gör att läkarna tvingas skjuta upp operationen flera gånger.

Polisen har inlett en förundersökning om mordförsök. Den kvinna som slog larm om mordförsöket är inte allvarligt misstänkt. Det ska enligt polisen finnas missbruksproblem kring mannen.

 

2 mordförsök i Rosengård
Vid halv 2-tiden på natten beskjuts en taxibil i stadsdelen Rosengård i Malmö. När en man kommer springande mot en taxi som han har beställt blir han beskjuten. När mannen hoppar in i bilen blir även bilen utsatt för skottlossning. Det är oklart hur allvarligt skadad mannen är men han ska ha enligt uppgift själv ha tagit sig från platsen. Taxibilen har beslagtagits för teknisk undersökning.

Polisen betecknar händelsen som mordförsök, både mot den okände mannen och mot taxichauffören.

Enligt polisen är det inte klarlagt om det finns några kopplingar mellan skjutningarna i Malmö natten till skärtorsdagen 2016.

 

Mord på asylboende i Rättvik
En man mördas på ett asylboende i Rättvik (det f d Turisthotellet) på skärtorsdagen. Mannen förs till vårdcentralen i Rättvik med svåra stickskador. Skadorna är emellertid så svåra att han avlider på vårdcentralen. Polisen inleder omedelbart en förundersökning om mord med tanke på de skador mannen fått som lett till hans död.

25 mars

Mordbrand på asylboende
Ett planerat asylboende i Strängnäs totalförstörs i en brand på långfredagen. Det finns ingen person i byggnaden när den brinner ner. Polisen får larm klockan kvart i tre natten till långfredagen om att det brinner i en byggnad i Strängnäs. Det planerade asylboendet var tidigare en förskola. Den har stått tom under tid för att byggas om till asylboende.

Polisen utreder om branden är anlagd.

Skottlossning i Landskrona – eventuellt mordförsök
Flera skott avlossas mot en bil i Landskrona på långfredagen. Polisen har inte fått in några uppgifter om skadade. Enligt polisen ska föraren ha suttit i bilen när den besköts. Därefter ska han ha flytt från platsen. Flera smällar har inrapporterats till polisen, något som tyder på att flera skott kan ha avlossats mot bilen. Däremot ska alltså föraren inte ha blivit träffad.

26 mars 2016

2 mordförsök i Uppsala
Två män skottskadas i stadsdelen Gottsunda i Uppsala på påskafton. Männen förs till Akademiska sjukhuset för vård. Den ene mannen är skjuten i buken och den andre i benet.

Polisen har inlett en förundersökning om mordförsök men är förtegen om detaljerna i skottdramat.

Mordförsök i Göteborg
En man blir överfallen och knivhuggen i magen i en gångtunnel i bostadsområdet Lövgärdet i Göteborg på påskafton. Polisen har inlett en förundersökning om mord alternativt dråp.

Gärningsmannen flyr omedelbart från platsen medan offret förs till sjukhus. Hans skador ska inte vara livshotande.

2 mordförsök i Gävle
Ett blodigt knivslagsmål mellan två kriminella gäng i centrala Gävle på påskaftonen slutar med två mordförsök. Bråket äger rum i korsningen Centralgatan-Nygatan i Gävle. Ett 20-tal personer är inblandade i slagsmålet där både knivar och flaskor används som tillhyggen. Två män skadas. Den ene är 20 år och den andre 24 år. Två män grips misstänkta för mord alternativt dråp. De misstänka männen är 20 resp. 45 år gamla.

För en av de skadade är läget mycket kritiskt. Mannen tror att han ska dö. Han förs livlös bort i ambulans efter flera svåra knivhugg i ryggen. Även det andra offret har fått knivhugg i ryggen.

En kvinna blir vittne till slagsmålet. Enligt henne börjar det med att två män klär av sig på överkroppen och börjar slåss. Sedan sprider sig slagsmålet. Polisen hittar en av de knivar som använts vid mordförsöken.

Samtliga inblandade är sedan tidigare kända av polisen. Alla är hemmahörande i Gävle.

27- 28 mars

8 mordförsök i Kristianstad
Inte mindre än 70 personer är under påskhelgen inblandade i ett gigantiskt slagsmål vid en föreningslokal på Industrigatan i norra Kristianstad. Totalt åtta personer skadas vid bråket, varav två allvarligt. En man bli knivskuren i halsen. En annan man får allvarliga skador i huvudet. Ytterligare två män förs till sjukhus på kvällen. För två av de skadade är läget allvarligt.

Enligt polisen rådde stor oreda utanför sjukhuset dit flera människor sökt sig sen de skadade förts till sjukhus för vård. Alla inblandade i slagsmålet är män i åldrarna 20 – 40 år. Våldsamheterna börjar på påskdagen.

Tre män sitter anhållna misstänkta för mordförsök.

28 mars

Handgranatattack i centrala Stockholm
En attack med en handgranat utförs mot nattklubben Vardagsrummet vid Stureplan i centrala Stockholm tidigt på morgonen den 28 mars. En privatperson i området larmar polisen sen han hört en kraftig smäll och därefter sett en bil snabbt lämna platsen. Efter attentatet påträffar polisen två s k grepar. Dessa används vid utlösning av handgranater. Entrén till nattklubben skadas allvarligt, liksom en glasruta samt delar av husfasaden.

Polisen betecknar händelsen som allmänfarlig ödeläggelse.

Mordbrand på Lidlbutik i Motala
En man grips misstänkt för att ha satt eld å en Lidl-butik i Motala. När polis och brandkår anländer för att släcka elden kommer plötsligt en man rusande ut ur butiken. Mannen häller ut en vätska omkring sig när ha lämnar den brinnande butiken. Polisen griper honom omedelbart.

Polisen rubricerar händelse som mordbrand.

Mordbrand på skola i Västerås
En storbrand bryter ut på Önstaskolan i Västerås. Ett hundratal boende i området evakueras. Det är i gymnastiksalen det brinner. Enligt polisen föreligger risk för att branden ska sprida sig. Inga personer har skadats vid själva branden men polisen varnar för den kraftiga rökutvecklingen.

Polisen misstänker att branden är anlagd. Därför inleds en förundersökning om misstänkt mordbrand.

29 mars

Grov misshandel i Älvdalen
En man i 25-årsåldern misshandlas svårt utomhus. Efter dådet är mannen inte kontaktbar. Polisen har gripit en man som misstänks för grov misshandel. Misshandeln har skett nattetid och enligt polisen ska den ha uppstått i samband med ett gräl.

Mord på kvinna utanför Hultsfred
En kvinna i 40-årsålden hittas död i ett skogsområde i Silverdalen i Hultsfreds kommun. Polisen misstänker att kvinna har mördats. En 54-årig man har anhållits misstänkt för mord.

Från början är omständigheterna kring dödsfallet oklara men sen polisens tekniker undersökt offret går polisen ut med beskedet att kvinnan sannolikt är mördad. Det är omständigheterna på brottsplatsen som enligt polisen tyder på detta.

Dagen därpå anhålls kvinnans 54-årige make misstänkt för att ha mördat sin hustru.

Den döda kvinnan anmäldes försvunnen redan den 28 mars. Enligt uppgifter ska en man med misstänkt beteende ha observerats i det nu avspärrade området. Mannen ska ha iakttagits under den tid som kvinna varit anmäld försvunnen.

Några dagar senare häktas 54-åringen på sannolika skäl misstänkt för mord.

Mordförsök i Malmö
En 20-årig man förs till sjukhus med allvarliga knivskador i nacken. Mannen ska ha knivhuggits på restaurangen Mellow Yellow vid Lilla torg i Malmö. Vid bordet bredvid mannens sitter en familj med fyra barn. Barnen blir vittnen till knivhuggningen. Gärningsmannen tar fram en kniv och hugger 20-åringen under minst tjugo sekunder. Först hugger han mannen i axeln och halsen. När offret faller till marken fortsätter gärningsmannen knivhuggningen. Han hugger så många gånger att vittnen tror att det handlar om ett slagsmål. Men i handen håller gärningsmannen hela tiden en kniv.

Gärningsmannen ska inte ha yttrat ett enda ord under knivhuggningen utan rusat ut från restaurangen efter misshandeln. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök.

En 19-årig man anhålls misstänkt för mordförsök.