Under den gångna helgen besökte statsminister Stefan Löfven Saudiarabien och träffade kung Salman bin Abdul Aziz, de arabiska prinsarna och ett antal företrädare för saudiskt näringsliv. Med sig på resan hade Stefan Löfven näringslivets frontfigur Marcus Wallenberg, ordförande i SEB och ledamot av krigsmaterielföretaget Saabs styrelse. Även chefen för Stockholms Handelskammare Maria Rankka var med till Riyadh.
Stefan Löfven fick hård kritik för resan redan innan han åkte iväg. Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot för Liberalerna, skickade omedelbart in en anmälan till riksdagens Konstitutionsutskott KU om Löfvens resa, naturligtvis en överloppsgärning och ännu ett uttryck för Birgitta Ohlssons sedvanligt populistiska demonstrationspolitik.
Jag tycker att det var rätt av Löfven att åka till Saudiarabien. Från årsskiftet sitter Sverige som ordförande i FN:s säkerhetsråd och har inför detta all anledning att skaffa sig goda kontakter med alla viktiga spelare i världspolitiken. Saudiarabien är utan tvekan den viktigaste spelaren i Mellanöstern även om kung Salman inte har lyckats åstadkomma särskilt mycket för att skapa fred där, tvärtom.
Sverige har också anledning att underhålla sina affärsförbindelser med Saudiarabien, ett land som alltid varit en viktig handelspartner för Sverige.
Att Marcus Wallenberg och Maria Rankka var med på resan ska ses som ett uttryck för näringslivets syn på Saudiarabien som en viktig handelspartner.
Däremot ska Sverige naturligtvis inte sälja vapen och annan krigsmaterial till saudierna – inte till något annat land heller för den delen.
Stefan Löfven utlovade inför resan att han skulle lyfta frågan om Saudiarabiens förtryck av mänskliga rättigheter, dödsstraff, piskningar av oliktänkande och det fundamentalistiska förtrycket av kvinnorna. Vad Löfven egentligen sa till kung Salman bin Abdul Aziz när de satt och myste tillsammans i de förgyllda salarna, i sidenmöblerna och på de äkta orientaliska mattorna, det får vi aldrig veta. Jag tror inte att Löfven var särskilt påstridig utan förde nog bara fram ett stillsamt påpekande om hur viktigt det är att behandla människor väl och inte förtrycka kvinnor.
Saudiernas budskap var icke oväntat att landet gör otroligt mycket för att förbättra kvinnornas ställning. Men allt är ju relativt. Kvinnor har ju t ex rätt att köra bil utomhus idag – om deras män ger dem tillåtelse. Ett steg i rätt riktning? Tja, men mest en symbolhandling.
Hur som helst kan man inte begära att Stefan Löfven under en tvådagarstripp till Riyadh ska förlösa de saudiska kvinnorna ur deras mångtusenåriga förtryck. Så viktig är inte Löfven för kung Salman. Löfven är bara en liten liten statsminister från ett litet land i norra Europa, som saudierna i och för sig alltid har uppskattat för vår goda ingenjörskonst och för vår export av tunga industriprodukter.
Löfven gjorde säkert vad han kunde för att kunna säga att hemläxan var utförd men många tyckte nog att han efter besöket i Riyadh uttalade sig med lite väl stor förståelse för diktaturen i Saudiarabien. Diktatur förresten. Det får man inte kalla Saudiarabien längre. Auktoritär monarki heter det numera.
När jag idag gick in på regeringens hemsida så stod det inte en rad och visades inte en enda bild från Stefan Löfvens möte med kung Salman eller från det saudiska besöket överhuvudtaget. Däremot fanns det mycket att läsa om hans besök i Erbil i Irak idag, måndag, med bild och allt. Skäms Stefan Löfven över att han besökte Saudiarabien. Förvisso. Regeringen vill tydligen inte prata högt om det i alla fall,
Samtidigt är Löfven inte ensam om att ha besökt de saudiska oljeschejkerna. Näringsminister Mikael Damberg var i Saudiarabien och Förenade Arabemiraten på samma slags PR-resa för Sverige för exakt ett år sen, vilket han fick mycket kritik för efteråt.
Kungaparet har besökt Saudiarabien liksom förre talmannen Björn von Sydow (S) som i fjol skickades till Saudiarabien för att försöka tina upp de nedisade diplomatiska förbindelserna mellan Sverige och Saudiarabien efter utrikesminister Margot Wallströms hårda kritik mot Saudiarabien för brott mot mänskliga rättigheter och brist på demokrati.
Det var därför inte alls fel av Stefan Löfven att åka och hälsa på kung Salman. Det kan i alla fall inte komma något dåligt ur det, möjligen något bra. Däremot ska regeringen nog inte ta för stora ord i sin mun när det gäller att försöka omvända de superkonservativa saudierna att införa demokrati och mänskliga rättigheter över en natt.
Möjligen kan Löfvens besök bli droppen som urholkar stenen. En liten liten droppe. Mer ska man nog inte förvänta sig.