Anna Kinberg Batras största förtroendekris någonsin – Överlever hon fram till valet?

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra genomgår i detta nu sitt livs värsta politiska kris, en kris som i sämsta fall kan leda till hennes avgång.

Anna Kinberg Batra
Bild: Moderaterna

Under hela det senaste året har kraven på att Anna Kinberg Batra ska lämna partiledarposten duggat tätt och bara med kortare avbrott. På försommaren kulminerade krisen. Kinberg Batra insåg att något måste göras. Hon sparkade då sin partisekreterare och utlovade en bättre politik och ett bättre personligt uttryck från hennes egen sida.

Anna Kinberg Batra
Bild: Youtube.com

Men inget har hjälpt. Flera opinionsmätningar de senaste dagarna har alla visat på samma sak: katastrofsiffror för moderaterna. En mätning visade 15.2 procent i partisympatier, en verklig bottennotering. Och då är det bara drygt ett år kvar till valet.

Anna Kinberg Batra
Bild: Europaportalen/fotograf Per Pettersson

Igår piskades hatstormen mot Kinberg Batra upp till full styrka igen. Två moderata kommunalråd förklarade att de inte längre hade något förtroende för sin partiledare. En av dessa var kommunalrådet i Solna Pehr Granfalk, som krävde Kinberg Batras avgång.

Kjell Jansson (M), länsordförande i Stockholm
Bild: Stockholms stad och län

Och idag nådde vindarna orkanstyrka, när en majoritet av de moderata kommunalråden i Stockholms län krävde att Batra skulle avsättas och en ny partiordförande väljas. Kjell Jansson, som är moderat oppositionsråd i Norrtälje och ordförande för moderaterna i Stockholms län, krävde att Anna Kinberg Batra byts ut.

Mörka moln över den moderata stockholmshimlen. Bild: Stockholms stad

Orsaken till att den interna hatstormen mot partiledaren är särskilt stark i just Stockholms län är att opinionssiffrorna för moderaterna i Stockholm inte har varit så låga på trettio år som de är idag. Många förtroendevalda och kommunalråd fruktar att de ska förlora jobbet efter valet nästa år om inget radikalt görs i partitoppen. Att byta ut partiledaren anses uppenbarligen vara den bästa och starkaste medicinen för att komma till rätta med moderaternas låga opinionsiffror.

Hanif Bali, ledamot av moderaternas partistyrelse, krävde idag att det anordnas en förtroendeomröstning om partiledaren. Bild:Wikipedia/fotograf Per Pettersson

Hanif Bali, som är ledamot av moderaternas partistyrelse, gick idag till och med så långt att han krävde en förtroendeomröstning om partiledaren. Någon sådan tror jag inte kommer till stånd men kravet visar på en total desperation hos moderata politiker som riskerar att hamna långt ifrån köttgrytorna när valet väl är över.

Benjamin Dousa, ordförande för Moderata Ungdomsförbundet MUF
Bild: moderaterna.net

Moderata Ungdomsförbundet med Benjamin Dousa i spetsen krävde också idag att Kinberg Batra lämnar partiledarposten.

Detsamma gäller moderata riksdagsledamöter, som vet att deras riksdagsplats ryker, om partiet gör ett lika dåligt val om ett år som opinionsmätningarna visar.

Anna Kinberg Batra tänker inte avgå
Bild: forskningssverige.se

Så sent som i förmiddags förklarade dock Anna Kinberg Batra på en presskonferens att hon inte tänker avgå. Hon tänker sitta kvar eftersom hon är vald till partiordförande bl a i syfte att detronisera Stefan Löfven från statsministerposten nästa års val.

Anna Kinberg Batra
Bild.motgift.nu

Om jag ska tillåta mig att gissa så tror jag att Anna Kinberg Batra kommer att sitta kvar. Visserligen är det en katastrof för en moderat partiledare att förlora stödet hos partiets allra tyngsta och mest tongivande distrikt, Stockholm. Ett ödets ironi är också att Anna Kinberg Batra själv har sin hemvist i just stockholmsdistriktet. En partiledare som förlorar stödet från det viktigaste partidistriktet ligger mycket illa till.

Samtidigt har Kinberg Batra stöd bl a  från två andra tunga partidistrikt, nämligen Göteborg och Skåne. Även andra mindre partidistrikt har uttryckt sitt stöd för Batra.

Anna Kinberg Batra
Bild: moderaterna.se

Så skulle det mot förmodan bli en förtroendeomröstning om Batra så är det inte alls säkert att hon skulle få en majoritet emot sig.

Kritiken mot Anna Kinberg Batra har bland annat handlat om att hon är stel, att hon saknar utstrålning och att hon upplevs som kall. Då vill jag bara påpeka att en politiker som verkligen var minst lika stel och kylig var Batras företrädare på partiledarposten, Fredrik Reinfeldt. Ändå var det aldrig någon som krävde hans avgång.

Fredrik Reinfeldt – minst lika kylig som Batra
Bild: Nya moderaterna

Jag tror att förklaringen till moderaternas dåliga opinionssiffror ligger inte allas bara ska sökas i de personliga egenskaperna hos partiledaren utan i hela partiets politik – eller brist på politik. Moderaterna är oklara och vingliga. Anna Kinberg Batra hade som huvudmål när hon tillträdde som partiordförande att avveckla Fredrik Reinfeldts Nya moderater, Sveriges nya arbetarparti, trots att denna moderata helomvändning i politiken verkligen visade sig vara en framgångssaga.

Anna Kinberg Batra
Bild: entreprenor.se

Kinberg Batra ville inte förvalta arvet från Fredrik Reinfeldt. Hon ville skapa något nytt. I själva verket skapade hon ingenting. Men det är sannerligen inte bara hennes fel. En svala gör ingen sommar, heter det. På samma sätt kan man säga att en partiledare inte gör ett helt parti.

Vad har t ex alla de moderata kommunalråd som idag står upp och kräver Kinberg Batras avgång sysslat med under de här tre åren? Det är ju inte minst dessa som ska vara med och utforma partiets politik. Det gör definitivt inte partiledaren ensam.

Anna Kinberg Batra
Bild: Svenskt Näringsliv

Så om Kinberg Batras huvud måste falla så bör hennes huvud få sällskap av ett stort antal andra moderata huvuden som bär precis lika stort ansvar för partiets fiasko i väljarkåren.

Även om Kinberg Batra skulle tvingas avgå, så ifrågasätter jag starkt vad en ny partiledare skulle kunna åstadkomma under den korta tid som återstår till valet. Det handlar ju faktiskt om att vända en hel skuta och segla i en helt annan politisk riktning. Vem är kapabel att göra det av de personer som nämns som efterträdare till Anna Kinberg Batra, bland andra partiets ekonomiske talesperson i riksdagen Ulf Kristerson?

Ulf Kristersson (M), ekonomisk talesman för moderaterna i riksdagen
Bild: moderaterna.se

Nej, lite mer måste det nog till för att moderaterna återigen ska bli ett 25-procentsparti. Samtidigt ska man inte hymla med att det är en svårt stukad och illa sargad Anna Kinberg Batra som leder moderaterna in i nästa års valrörelse, om det nu blir hon som får den uppgiften.

Inget är så svårt som att sia om framtiden, tycker jag.

UPPDATERING TORSDAG FÖRMIDDAG: Sedan detta skrevs har ytterligare länsförbund aviserat att de inte längre vill ha Anna Kinberg Batra kvar som partiledare. Det är länsförbunden i Västerbotten, Dalarna, Uppsala och Gotland, som kräver hennes avgång. Tidigare har Stockholms partidistrikt krävt hennes avgång liksom Moderata Ungdomsförbundet.