Annelie Nordströms avgång: Hennes situation blev omöjlig

Klockan fyra i eftermiddags kom så beskedet: Kommunals ordförande Annelie Nordström avgår i samband med Kommunals kongress i maj. Det meddelade hon vid en presskonferens.

Annelie Nordström

Samtidigt redogjorde Nordström för en omfattande åtgärdsplan för hela Kommunalarbetareförbundet som Kommunals förbundsstyrelse beslutat om och vars syfte är att rensa ut den unkna kultur som har uppstått kring förbundets märkliga kroginnehav, dotterbolag, spritfester, lyxresor och annat slöseri med medlemmarnas pengar. Kommunal ska också se över sin policy när det gäller hur lägenheterna i förbundets fastigheter ska fördelas.

Enligt Annelie Nordström har det hittills bara varit en enda person i förbundsledningen, nämligen den nyss avgångne förbundskassören Anders Bergström, som haft lägenhetsbestyren som sin egen högst privata baby och som delat ut lägenheter till personer han gillat eller av andra skäl velat gynna. En minst sagt egendomlig förvaltning av ett lägenhetsinnehav, får man säga.

Detta godtyckliga system ska nu avskaffas enligt Annelie Nordström. Innan hon avgår i maj tänker hon dessutom själv göra en turné i landet och prata med så många medlemmar som möjligt för att återställa åtminstone en del av det förlorade förtroendet för Sveriges största fackförbund Kommunal.

Foto: LO

Men LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson sa i en intervju i Rapport ikväll att det kan gå blixtsnabbt att rasera ett förtroende men ta år att bygga upp det igen. Så ingen vet idag hur mycket skandalerna inom Kommunal på sikt kommer att skada inte bara fackföreningsrörelsen utan hela arbetarrörelsen.

De senaste dagarna har Kommunal förlorat 5 000 medlemmar om dagen. I protest mot de avslöjade missförhållandena har de sagt upp sitt medlemskap. Dessa medlemmar hoppas Nordström vinna tillbaka igen. Frågan är dock om hon kommer att lyckas.

Vad det då rätt för Annelie Nordström att avgå? Ja, definitivt. Hennes situation har de senaste dagarna blivit omöjlig. Så sent som i fredags förklarade hon att hon minsann tänkte sitta kvar. Fem dagar senare och efter en accelererande medlemsflykt och misstroendeyttringar från tunga avdelningar inom Kommunal över hela landet blev situationen ohållbar.

Men enligt min mening är det inte bara Annelie Nordströms huvud som ska rulla. Hela Kommunals förbundsledning borde omedelbart ställa sina platser till förfogande. Förtroendet för alla i förbundsledningen är förbrukat, inte minst sen det visat sig att Svenska Kommunalarbetareförbundet är en organisation i förfall, en organisation där ingen verkat bry sig om hur ekonomin ska skötas, hur lägenhetsinnehavet ska fördelas på ett acceptabelt sätt och hur medlemmarnas pengar ska förvaltas.

Därför borde Kommunal inte vänta med sin kongress till i maj. Istället borde en extrakongress kallas in så snart som möjligt för att välja en ny förbundsledning.

Avslutningsvis tänker jag lansera en helt egen teori om hur jag tror att det har gått till inom Kommunal och vem som egentligen har haft den reella makten i förbundet. Jag tror nämligen inte att det har varit Annelie Nordström. Jag tror att hon har varit en galjonsfigur. Hon valdes till förbundsordförande 2010 eftersom Kommunal med en halv miljon medlemmar, huvudsakligen kvinnor, måste ha en kvinnlig ordförande.

Jag kan inte bedöma hur stark ställning Annelie Nordström har haft internt som ordförande och chef för förbundskontoret. Men jag vet tack vare många års goda inblickar i svensk fackföreningsrörelse att kvinnliga ordföranden ofta har behandlats illa och manipulerats av män i förbundsledningarna och ombudsmän på förbundskontoren. Det har varit dessa män som har tillskansat sig den reella makten. Jag känner till flera exempel på detta. Svensk fackföreningsrörelse styrs och domineras fortfarande av män. Även om medlemmarna i vissa fall har valt kvinnor till höga poster inom förbunden så är det oftast männen som haft den reella makten. Känns resonemanget igen?

Därför anser jag inte att Annelie Nordström ensam ska behöva bära hela ansvaret för förbundets kollaps, även om hon naturligtvis som ordförande har haft ett avgörande ansvar. Det krävs sannolikt fler utrensningar innan ett förtroende inom Kommunal kan återupprättas.

Annelie Nordström var patetisk idag, när hon på dagens presskonferens gång på gång utropade: "Förlåt, förlåt, förlåt". Det var tragiskt att se. Jag led med henne. Hon gjorde inte bara en pudel utan två pudlar, tre pudlar. Ja, hon blev till sist en enda roterande hund. Hon krälade i stoftet. Det var beklämmande.

Sällan har jag sett en tragedi i den fackliga världen utspela sig så öppet inför TV-kamerorna som under Annelie Nordströms presskonferens idag.