Terrordåden i Köpenhamn i helgen visar än en gång hur sårbart samhället är och hur svårt det är att skydda sig mot terrorister. Det är svårt nog att skydda sig mot terrorister som bor och lever inne i landet som det senaste exemplet i Danmark visar. Polisen hade mannen "på radarn" men hade ingen aning om att han förberedde en terrorattack där flera människor dödades.
Men ännu svårare är det att skydda sig mot terrorister som kommer in i landet utifrån, som forslar in vapen och sprängämnen och som utom kontroll kan utföra sina terrorhandlingar i t ex Sverige, Danmark och andra länder.
Trots att EU:s stats- och regeringschefer i ett möte i Bryssel i helgen kom överens om att skärpa gränskontrollerna, så är det något som lätt låter sig sägas men svårt låter sig göras. EU har ju bakbundit sig själv genom Schengensamarbetet, som innebär att alla mer systematiska kontroller av personer som reser in i ett land är förbjudna. EU:s egen grundlag förbjuder alltså EU:s egna medlemsstater att kontrollera inresande personer som kanske planerar terroristattacker.
Tull och gränspolis får bara stoppa personer som är misstänkta för brott och där tipset kommer från polisen i ett annat EU-land, Interpol eller Europol. De som ännu inte är misstänkta men planerar illdåd kan ta sig in i ett EU-land hur lätt som helst. Gränserna markeras bara med skyltar där det kan stå "Välkommen till Spanien" och liknande. Det finns inga gränspoliser så långt ögat når. Det är bara att köra in i ett land oavsett vilka planer man har med sig i bagaget.
Frågan om Schengensamarbetet och gränskontrollerna är politiskt hyperkänslig, inte minst i Sverige. Här har Sverigedemokraterna gjort kritiken mot Schengensamarbetet till en av sina profilfrågor. Schengensamarbetet underlättar för terrorister och andra ovälkomna personer att ta sig in i ett EU-land, menar SD.
Visst var tanken bakom Schengen vacker från början. Alla människor inom EU-området skulle ha rätt att ta sig till och från olika länder utan att behöva stoppas av tull och gränspolis. Den gränsöverskridande brottsligheten skulle inte stoppas av gränspoliser utan av ett förbättrat polissamarbete inom EU.
Det har visat sig vara lättare sagt än gjort. Det internationella polissamarbetet går trögt. Varje lands poliskår värnar om sitt revir. Vad Europol sysslar med idag vet jag inte, eftersom man sällan hör talas om att de uträttar något. Men det gör de säkert. Icke desto mindre florerar narkotikasmugglingen, spritsmugglingen, människohandeln, vapenhandeln och annat som förut. Visst gör tullen knarkbeslag ibland men den smarta internationella brottsligheten fungerar fortfarande ungefär som den vill.
Det innebär också att det i princip är fritt fram för terrorister att ta sig in i ett land med vapen och sprängmedel
för att utföra terrordåd utan att polisövervakningen lyckas upptäcka dem. Det är varken reaktionärt eller
rasistiskt av mig att tänka så. Det är ju så verkligheten ser ut. Därför är det dags för EU att bygga upp ett helt nytt säkerhetstänkande. Det går inte att säga att man ska förbättra gränskontrollerna utan att samtidigt omförhandla hela Schengenavtalet. Visserligen går det redan med nuvarande regler att temporärt återinföra gränskontroller men det gäller bara för några månader. Och den internationella terrorismen låter sig knappast stoppas av tillfälliga gränskontroller. När kontrollerna upphävs, ja då är det fritt fram att slå till igen.
Jag tror att det är dags för svenska politiker att kasta de ideologiska och politiska vägspärrarna åt sidan. Strunta i vad Sverigedemokraterna säger. Det viktigaste är inte att gräva vallgravar för den politiska prestigens skull. Det viktiga är att vidta de åtgärder som är nödvändiga för att garantera människor i Sverige ett tryggt och säkert liv. Den internationella terrorismen finns där. Det räcker inte att säga att vi måste ta krafttag. Vi måste också förklara hur dessa krafttag ska se ut i verkligheten.
Ändra EU:s grundlag och låt inte Schengensamarbetet bli ett hot mot människor i Europa. Någon måste våga säga detta och jag har inget att förlora på att vara den första.