Brons-Charlotte – det enda ljuset i ett kompakt svenskt skidmörker!

Elisabets VM-blogg 2:

Det blev precis som jag trodde. En enda svensk medalj på skid-VM i Lathis idag. Den medaljen – brons – erövrades som väntat av Charlotte Kalla, den enda svenska skidåkare som just idag verkar hålla internationell toppklass.

Charlotte Kalla.
Så här trött var hon nog inte idag. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Bild: sweski.com

Kalla var förstås överlycklig och det med rätta. Med tanke på hennes dramatiska skidsäsong som strax före jul såg ut att stoppas av ett hjärtfel står hon nu på VM-prispallen igen. Hon är ett fenomen och ett föredöme för alla.

Segare blev, som jag tippade igår, fantastiska Marit Björgen, som gick ifrån det övriga fältet med finskan Krista Pärmäkoski i hälarna.

Här avgörs damernas skiathlon i Lahtis idag, lördag. Marit Björgen med finskan Krista Pärmäkoski tätt bakom sig gå ifrån Charlotte Kalla och norskan Heidi Weng på den avslutande skatedelen.
Bild: SVT

Charlotte Kalla gjorde vad hon kunde för att gå ifatt men det skulle visa sig vara lönlöst. Så småningom tvingades dock Heidi Weng släppa Kalla, som därmed kunde gå i mål som ohotad bronsmedaljör efter ett lopp med flera dramatiska inslag. Bland annat föll Kalla i en utförsbacke efter bara några kilometers åkning och tvingades ödsla mycket krafter på att komma ifatt täten.

Marit Björgen gratulerar Charlotte Kalla. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Bild: Sweski.com

Som jag skrev här på min blogg igår så tror jag fortfarande att Marit Björgen kommer att bli skiddrottningen av Lathis 2017. Det visade hon idag. När hon ryckte ifrån Krista Pärmäkoski bara någon dryg kilometer före mål hade finskan inget kvar att ge.

Stina Nilsson stod för ett nytt skidfiasko i Lathis idag, när hon blev 26:a och sist bland svenskorna. Bild: Sweski.com

Det andra stora svenska hoppet, Stina Nilsson, gjorde idag sin andra flopp på två dagar. Hon hade igen kraft i benen och slutade på 26:e plats, sist bland svenskorna. Stina Nilsson kommer dock att få åka söndagens lagsprint tillsammans med Ida Ingemarsdotter. Det tror jag är ett riktigt beslut av landslagsledningen.

Om det fanns ett svenskt ljus i damernas skiathlonlopp idag så fanns det inget svenskt ljus i herrarnas tävling. Efter att ha åkt jo-jo under nästan hela loppet lyckades Marcus Hellner ta sig fram till en 7:e plats i mål, men det var ingen placering han var nöjd med.

Marcus Hellner var idag inte nöjd med sin 7:e plats i VM. Bild: apollo-fl-net

Däremot blev det en dramatisk kamp om herrarnas medaljer i skiathlonen. Som jag tippade i min blogg igår skulle Sergej Ustjugov vinna guldet med norrmannen Martin Johnsrud Sundby på andra plats och ytterligare en norrman på tredje, nämligen Finn Hågen Krogh.

En besviken Martin Johnsrud Sundby idag.
Bild: ipad.db.no

Ustjugov och Martin Johnsrud Sundby gick ifrån det övriga fältet och skulle till slut bli de två som gjorde upp om guldet och silvret. Iden sista uppförsbacken före mål gjorde Sundby ett kraftfullt ryck och var nära att gå förbi Ustjugov när han trampade av den ena staven och föll pladask. Med det var den guldmedaljen som bortblåst för Sundby, som fortfarande inte har lyckats ta guld i något enda internationellt mästerskap.

Sergej Ustjugov visade idag är en gång att han i år är världens bäste skidåkare. Bild: Youtube

Jag tycker – till skillnad från en del kritiker – att Ustjugov var en värdig segrare. Han har varit överlägen hela vintern och var den starkaste idag – trots att Sundby aldrig fick chansen att spurta mot honom. En del menar att Ustjugov inte förtjänade någon medalj ”eftersom han förmodligen är dopad”. Det vet vi inget om. Ustjugov har aldrig varit misstänkt för att ha varit inblandad i doping. Jag tycker att man kan visa så pass mycket respekt och omdöme att man inte anklagar en rysk världsmästare bara därför att han är ryss.

Till sist kan jag berätta att jag idag debuterade som skidexpert i Expressen TV.

Tidigare i vinter blev jag tillfrågad av Expressen om jag hade lust att sitta med och kommentera skid-VM i Lathis i deras VM-sändningar. Absolut, svarade jag. Idag var det premiär för mig i TV-studion tillsammans med förre landslagsåkaren Oscar Quicklund (bror till Carl Quicklund, också han elitåkare). Det var jättekul att få kommentera dagens båda skidtävlingar och det gick faktiskt ganska bra. Men så har jag ju också tittat på  a l l a  skidtävlingar i TV de senaste trettio åren. Så lite har man lärt sig.

Det gav i alla fall verkligen mersmak.