”Sandberg återkommer till hur hon ska kunna veta om hon får återfall. Att hon står inför ett potentiellt dödshot.
Tja, välkommen till livet. Hela livet är en risk. När som helst kan man bli överkörd av en buss. Eller hamna i sådan där coronalunga och sedan långsamt kvävas till döds.”
”Sandberg har valt att kalla boken ”En ensam plats”. Varje år drabbas cirka 65 000 av cancer. Tyvärr verkar hon inte själv förstå att hon med de avslutande orden skapar ett öppet mål för alla kroniskt sjuka (särskilt de med sällsynta diagnoser som knappt ens läkarna hört talats om).
För det här har jag varit med om, skriver Sandberg, på den där hjärndöda kursiviskan.
Det här ÄR jag med om, skriver jag (Skugge själv) i marginalen, jag är för min dagliga överlevnad beroende av kortison och där varje diarré eller kräkning innebär ett akut dödshot.”
Man ska inte jämföra olika sjukdomar och deras eventuell dödlighet – men bara därför att Linda Skugge själv lider av Addisons sjukdom behöver hon inte smutskasta en författarkollega därför att denna är rädd för att dö i cancer.
Det är alltså inte Kristina Sandbergs bröstcancer som är viktig att avhandla och respektera. Det är Linda Skugge och hennes egna sjukdomar och hennes eget lidande som ges den största platsen i recensionen. Det är synd om Linda Skugge. Men det är inte synd om Kristina Sandberg, om man får tolka recensionen rätt.
Men Skugge är inte ensam om att mobba, förtala och begå karaktärsmord. Hon är i gott sällskap med en annan ”mediepofil” som har varit aktuell den senaste veckan, nämligen Cissi Wallin, hon som häromåret dömdes av Stockholms tingsrätt för grovt förtal av en känd manlig skribent på Aftonbladet och fick betala ett skadestånd på 90 000 kronor.
Cissi Wallin är en känd (numera närmast ökänd) radikalfeminist som har gjort mediekarriär genom en lång rad kontroverisella uttalanden om könsidentitet, genom en ursinnig kamp mot våldtäkter och sexism, genom att peka ut och förtala människor och genom att visa en uppseendeväckande nonchalans mot allt vad pressetik och god publicistisk sed hette.
Stormen kring Cissi Wallin startade när hon i samband med #metookampanjen 2017 i ett inlägg på Instagram namngav en känd skribent på Aftonbladet, Fredrik Virtanen, som våldtäktsman. Hon hävdade att Virtanen så tidigt som 2006 ska ha drogat och våldtagit Cissi Wallin efter en fest.
Först 2011, fem år senare, polisanmälde Wallin våldtäkten. Polisen startade en förundersökning men denna lades ner av brist på bevis och Fredrik Virtanen var en fri man. Då hade Wallin ännu inte avslöjat hans identitet för allmänheten.
Det gjorde hon sex år senare i Instagraminlägget 2017. Det som tidigare hade varit en mild bris blev nu en rasande medieorkan. Wallin polisanmäldes av Fredrik Virtanen för grovt förtal. Senare dömdes Wallin av Stockholms tingsrätt för just detta.
Hon skrev en bok om händelserna kring och efter den påstådda våldtäkten men när redaktörerna på Atlas´ bokförlag läste texten vägrade man att ge ut boken. Den skulle omedelbart leda till en ny förtalsdom och det var inget som förlaget önskade sig. Då bestämde sig Wallin för att ge ut boken själv.
Men nu har Cissi Wallin blivit förlåten. I januari 2020 anställdes hon som krönikör på Expressen. Hon var inne i värmen igen. Och nu på försommaren, nästan ett och ett halvt år senare, gör Cissi Wallin något som har chockat de flesta:
Hon gör avbön. I en krönika i Expressen häromdagen skrev hon följande:
”Under flera år var jag en stor del av en rörelse, en obehaglig mentalitet på nätet som drog fram vecka efter vecka. Det främsta syftet var att hitta saker och personer att känna sig illa berörd av. Allt och alla skulle problematiseras! Förtrycket fanns överallt!”