”Jag hade gärna velat fortsätta VM-loppet men jag var fullständigt djupfryst”.
Så beskrev fjolårets spanske världsmästare Alejandro Valverde sen han efter tvingades bryta gårdagens linjelopp i cykel-VM i engelska Yorkshire efter 17 av de drygt 26 milen.
Den 39-årige Valverde tog VM-guld i Innsbruck i fjol på en hård och kuperad bana som passade honom perfekt. I år satte regn, översvämningar och kyla stopp för Valverdes möjligheter att försvara sin VM-titel.
Gårdagens VM-lopp för herrar i engelska Yorkshire urartade sig till en skandalös kamp mot naturens värsta makter: ösregn, översvämningar, köld, raserade vägar och broar och ett manfall i ett VM som sällan har skådats. Världsmästare igår blev mycket överraskande den 23-årige dansken Mads Pedersen med italienaren Matteo Trentin som silvermedaljer och schweizaren Stefan Kueng på bronsplats.
Det är en syn för sägen att bara 46 av de 195 startande herrarna i linjeloppet gick i mål. Näst sist, på 45:e plats, hamnade svenske Lucas Eriksson. Den andre svenske deltagaren i loppet, Kim Magnusson, bröt tävlingen.
Så här får det inte gå till. Herrarnas linjelopp i VM i Yorkshire blev inte mindre än en skandal, inte därför att 149 deltagare bröt loppet utan på grund av skälet till att så många bröt. De stackars cyklisterna, som hade kämpat i ett år för att göra bra ifrån sig i VM, sänktes av vädrets makter och tvingades bryta.
Det var fruktansvärda men också historiska scener utspelade sig under VM-loppet: cyklister som kravlade sig upp från vurpor ur de halvmeterdjupa regnmassorna, cyklister vars fötter och pedaler inte syntes ovanför vattenytan på vägarna, cyklister som höll på att frysa till is trots att de hade klätt sig i överdragskläder och regnjackor för att skydda sig mot regnet.
Arrangörerna visste redan på förhand att det skulle bli kraftiga skyfall när herrarnas linjelopp skulle avgöras på söndagsmorgonen. Redan tidigt tvingades arrangörerna korta av banan med 2,4 mil eftersom flera broar hade rasat på grund av de våldsamma och framrusande vattenmassorna. Vägarna var helt enkelt ofarbara. Men det som var kvar av tävlingsbanan var inte mycket bättre.
Många cyklister tvingades bryta av mekaniska fel. Deras elektriska bromsar slutade fungera på grund av vattnet. Deras kroppar höll på att frysa till is av kylan och det piskande regnet. Det gick till slut inte att göra sig själv rättvisa.
Alla favoriterna bröt loppet, en efter en. Till sist var det bara 46 cyklister kvar som gick i mål. De tre som tog medaljerna tillhörde inte några av favoriterna. Man kan säga att de som gick i mål var de som uthärdade regnmassorna och kylan bäst och de vars cyklar inte kollapsade av det framrusande vattnet.
Jag menar att den här tävlingen borde ha avbrutits eftersom ingen cyklist kunde göra sig själv rättvisa under sådana väderförhållanden. I årets Tour de France avbröt arrangörerna en etapp i de franska alperna på grund av snö, hagel och jordskred.
Arrangörerna i Yorkshire borde ha gjort detsamma. Tävlingen borde ha skjutits upp eller avgöras på en annan plats i Europa där väderleksförhållandena är mera gynnsamma för cykelåkning. Det här var ju i alla fall ett VM. När fyra femtedelar av deltagarna tvingas bryta på grund av vädret så borde tävlingen inte ha fått fortsätta. Det är att utsätta människor för alldeles för stora risker.
Jag kan naturligtvis bara gratulera danske Mads Pedersen som vann. Danskarna hade turen med sig i denna tävling. Bland de tolv främsta återfanns tre danskar och minst en norrman.
Ur svensk synvinkel blev cykel-VM i Yorkshire ett veritabelt fiasko. Bästa svenska deltagare blev Emilia Fahlén som kom på femtonde plats på damernas linjelopp. För att hitta några andra svenskar måste man läsa resultatlistorna från slutet, om deras namn överhuvudtaget fanns med.
Sveriges ende ”riktige” proffscyklist Tobias Ludvigsson åkte hem från Yorkshire utan att ha genomfört ett enda lopp. Han påstod att han var ”utbränd” efter att ha deltagit i spanska Vueltan, där han definitivt spelade en högst undanskymd plats.
Svensk cykelsport är under all kritik. Sverige är ett underutvecklat land när det gäller cykelåkning på internationell nivå. Det har jag sagt förut och jag säger det igen. Skandal!
Grattis i alla fall till Daniel Ståhl som tog guld i friidrotts-VM i Doha ikväll! Och grattis Angelica Bengtsson som trots en bruten stav igår kväll slog svenskt rekord i stavhopp med 4.80.
Det finns lite ljus i mörkret i alla fall.