Cykelvärlden har sorg – idag omkom en av världens mest älskade proffscyklister

 

Michele Scarponi, den fantastiske och genomsympatiske italienske proffscyklisten, han som ofta sågs med sin pagegoja Frankie på axeln, är död.

Michele Scarponi – en av de stora. Bild: Il Fattp Quotidiano

Han omkom i morse när han under ett träningspass i hemstaden Filottrano i Italien frontalkrockade med en lastbil. Han avled omedelbart. Han blev bara 37 år gammal och efterlämnar hustru och två små tvillingar.

Michele Scarponi med sin älskade familj. Bild: Twitter

Varför jag skriver om detta idag beror på att jag alltid har älskat Michele Scarponi, inte bara som en stor proffscyklist utan också som en stor människa. Scarponi tävlade under de sista åren för Astana-stallet. Så sent som i måndags vann han en etapp i cykelloppet Tour des Alpes.

Michele Scarponi var en av Astana-stallets stora stjärnor. Bild: Eurosport

Igår kväll kom han hem till sin familj i Filottrano igen och i morse gav han sig ut på en träningsrunda. Men den blev mycket kort. Scarponi sörjs av en hel cykelvärld.

Michele Scarponi åker som segrare över mållinjen. Bild: Twitter

Jag har själv sett Scarponi många gånger när jag har tittat på de TV-sända proffsloppen i Europa, senast i somras. Scarponi gjorde sig känd som en av de mest sympatiska, varmaste och mest medmänskliga cyklisterna. Han skrattade alltid, hade alltid ett skämt i beredskap och var oerhört lojal mot sina stallkamrater i Astana. Det kazakiska cykelstallet Astana har djup sorg idag eftersom Scarponi var en av deras största stjärnor.

Michele Scarponi i Tour de France. Bild: Wikipedia

Om 13 dagar startar Giro d´Italia. Det var meningen att Scarponi då skulle ha varit lagkapten för Astana-stallet under girot eftersom stallets andra stora stjärna Fabio Aro är skadad, Nu blir det inte så.

Michele Scarponi med sin maskot, papegojan Frankie. Bild: Rsi

Michele Scarponi gjorde sig också känd eftersom han ofta hade med sig sin papegoja Frankie när han var ute och tränade. Frankie var hans maskot. Nu har Frankie ingen husse längre.

Michele och Frankie
Bild: road.cc

Michele Scarponi har haft flera stora framgångar under sin cykelkarriär. 2011 vann han Giro d´Italia sen spanjoren Alberto Contador fråntogs sin seger efter att ha misstänkts för doping. Scarponi med sin lätta kropp var en underbar klättrare i bergen.

Bild: Twitter

Nu står hans plats tom i de framtida cykelloppen. Saknaden efter honom är stor och kommer att vara så länge. Michele, vi gladdes med dig, när vi såg dig cykla och skratta. Idag sörjer vi med din familj och med dina lagkamrater.