De här damerna och herrarna kan bli de som bestämmer över oss under de kommande fyra åren – min egen ministerlista i Kristerssons regeringen ser ut så här:

Det kan tyckas vara lite fånigt att idag, söndag, försöka sätta ihop en ministerlista åt blivande statsministern Ulf Kristersson eftersom vi redan på tisdag morgon, om ett och ett halvt dygn, får veta vilka personer Kristersson vill ha omkring sig i regeringen. Men det har alltid varit en journalistisk favoritsport att sätta ihop ministerlistor och liknande, inte minst för att visa yttervärlden hur insatt man är i politiken.

”Vill gärna visa att jag är insatt”

Min lista, som presenteras nedan, är på inget sätt komplett. Jag vet till exempel inte om Kristersson tänker behålla den departementsindelning som har gällt under Magdalena Anderssons tid, om några ministerposter tas bort och andra kommer till etc. Jag utgår därför för enkelhetens skull från nuvarande ordning.

En sak är dock klar från början: Moderaterna som det största partiet i koalitionen kommer att lägga beslag på de allra tyngsta statsrådsposterna och de poster där de kan profilera sin politik maximalt. Det gäller förutom statsministerposten utrikesministerposten, justitieministerposten och försvarsministerposten.

Ulf Kristersson
Bild: facebook.com

Ulf Kristerssons uppgift är inte bara att hitta rätt personer och sätta rätt personer på rätt plats. Han måste först och främst bestämma det totala antalet ministrar. Ju fler partier som sitter i en regering, desto fler ministrar brukar det bli. Sen måste han bestämma hur många poster som ska gå till småpartierna KD och liberalerna. Jag utgår ifrån att de får tre statsrådsposter var. Små partier brukar alltid bli överrepresenterade i en koalitionsregering. Så blir det förmodligen även den här gången.

Radarparet i regeringen: Ebba Busch och Ulf Kristersson
Bild: hi.in.facebook.com

Ett annat problem är könsfördelningen mellan manliga och kvinnliga statsråd. Minst en eller två ministrar med invandrarbakgrund bör också finnas med i Ulf Kristerssons regering – helt enkelt för att visa att han inte är helt emot invandring.

Så här har jag tänkte mig Kristerssons statsrådslista:

Statsminister

Ulf Kristersson (M)

Ulf Kristersson
Bild: moderaterna.se

 

Vice statsminister

Ebba Busch (KD)

 

Justitie- och migrationsminister

Gunnar Strömmer (M)

 

Inrikes- och polisminister

Johan Forssell (M)

Utrikesminister

Carl Bildt (M)

 

Finansminister

Elisabeth Svantesson (M)

 

Bitr. finansminister/finansmarknadsminister

Anna Kinberg Batra (M)

 

Försvarsminister

Henrik Landerholm (M)

Socialminister

Ebba Busch (KD)

 

Socialförsäkringsminister

Maria Malmer Stenergard (M)

 

Näringsminister

Jacob Forssmed (KD)

Energiminister

Carl-Oskar Bohlin (M)

 

 

Miljö- och klimatminister

Jessica Rosencrantz (M)

Utbildningsminister

Johan Pehrson (L)

 

Skolminister

Alice Teodorescu Måwe (M)

 

Arbetsmarknadsminister

Sara Skyttedal (KD)

 

Kultur- och medieminister

Karin Olsson (L)

 

alternativt

Madeleine Sjöstedt (L)

EU- och Nato-minister

Cecilia Elfving (L)

Självklart är jag medveten om att den statsrådslista som Ulf Kristersson presenterar på tisdag förmiddag kan se något annorlunda ut än min lista. Jag är dock övertygad om att jag kommer att få rätt på flera punkter. Jag har dels valt de statsrådsnamn som kan betraktas som lågoddsare, t ex Ebba Busch, Johan Pehrson, Gunnar Strömmer, Elisabeth Svantesson med flera. Sen har jag i mitt urval sökt personer med kompetens på de områden de ska sättas på att förvalta. Jag tror inte att Kristersson kommer att tillåta sig några experiment eller försökskaniner. Han kommer att satsa på säkra kort och dessutom på personer som är någorlunda kända och som har arbetat länge med politik.

Lars Adaktusson (KD)
Bild: Youtube.com

Det har spekulerats om att Lars Adaktusson skulle vara tänkt att besätta utrikesministerposten. Det tror jag inte ett dugg på. Dels är han kontroversiell, t ex i abortfrågan, dels har han alltid tagit klar ställning för Israel i den israelisk-palestinska konflikten. Det gör honom bias i en av de utrikespolitiskt mest känsliga frågorna.

Adaktusson lämnade till på köpet i våras uppdraget som Kristdemokraternas utrikespolitiske talesperson eftersom han kände sig motarbetad. Detta är naturligtvis ingen merit om han vill bli utrikesminister. Jag tror mera på Carl Bildt, som redan har sagt att han ”gärna vill hjälpa till” och det gör han väl bäst som utrikesminister!

Spännande ska det i alla fall bli.