”Ta min utsträckta hand, Magdalena! Jag kommer att behöva ditt stöd!” Detta var Ulf Kristerssons tysta bön till Magdalena Andersson idag.

Med stående ovationer och med 176 röster mot 173 valdes idag Ulf Kristersson till Sveriges nye statsminister. Det var ett ovanligt val på många sätt, inte minst därför att en statsminister idag för första gången på länge fick en majoritet av ledamöternas röster i sin favör. Det normala har på senare tid varit att en statsminister inte får ha en majoritet av rösterna mot sig för att bli vald. Så står det i grundlagen.

Ulf Kristersson valdes med 176 röster mot 173 och med acklamation
Bild. Riksdagens Webb-TV

Partidisciplinen var alltså total trots att det fanns de som i förväg oroat sig för att ett antal liberala ledamöter skulle rösta nej eller lägga ner sina röster och därmed omintetgöra att Ulf Kristersson blev vald. Så blev det nu inte.

Det var en både rörd och samlad Ulf Kristersson som efteråt träffade massmedierna vid en kort presskonferens. Och fattas bara annat. Han hade ju lyckats med att få alla Sverigedemokraternas röster utan att inte tillåta SD att sitta i regeringen. Å andra sidan har ju Ulf Kristersson lagt sig platt för Jimmie Åkesson när det gällt SD:s krav i framförallt asyl-, migrations- och kriminalpolitiken.

Riksdagens statsministeromröstning den 17 okt 2022
Bild. Riksdagens webb-tv
Riksdagens statsministeromröstning den 17 okt 2022
Bild: riksdagens Webb-tv

Det yttrades idag många vackra – men också hårda ord – i samband med omröstningen. Hårdast i tonen var kanske västerledaren Noshi Dadgostar. Oavsett vad man tycker om hennes politik så är hon en hejare på att hålla anföranden som gör avtryck.

En sak som jag tycker var den allra mest intressanta idag var några ord från bl a Ulf Kristersson som inte alls gällde hans seger utan hans relationer med Magdalena Andersson och Socialdemokraterna, alltså långt ifrån huvudfåran i dagens ärende. Ingen tänkte kanske på hur Kristersson uttryckte sig men jag lade märke till hur han råflirtade med Magdalena Andersson. Han sträckte ut sin hand till henne – trots att han precis hade blivit vald av en borgerlig riksdagsmajoritet, inklusive Sverigedemokraterna.

Det kändes nästan som om Ulf Kristersson bad om ursäkt för att han valt att samarbeta på detta uppseendeväckande sätt med Jimmie Åkesson och SD.

”Det är ju bara på de sju områden som omfattas av Tidöavtalet som vi samarbetar med SD”, förklarade han på presskonferensen.”På alla andra områden är vi beredda att arbeta för breda lösningar över blockgränserna”.

Ulf Kristersson och Magdalena Andersson sträcker ut händer till varandra.
Grafik efter en idé av Leonardo da Vinci

Den samarbetspartner han först och främst tänkte på var förstås Socialdemokraterna och Magdalena Andersson. Han sökte hennes stöd i flera av de viktiga politikområden som inte omfattas av Tidöavtalet (eller ”Slottsavtalet” som Noshi Dadgostar så elakt uttryckte sig idag). Några av dessa områden är:

 • Försvars- och säkerhetspolitiken (prio 1)
 • EU-politiken
 • Nato-samarbetet
 • Utrikespolitiken
 • Kriget i Ukraina
 • Kärnvapenfrågan
 • Bostadspolitiken
 • Jordbrukspolitiken
 • Skogspolitiken
 • Övriga landsbygdsfrågor
 • Infrastrukturpolitiken
 • Handelspolitiken

Här finns det alltså som synes massor att samarbeta om över blockgränserna. Och här visar Ulf Kristersson en påtaglig prestigelöshet. Han vill inte föra blockpolitik på alla områden. Han kan dessutom bli tvungen att söka stöd på annat håll för att få igenom vissa förslag i riksdagen.

Även Magdalena Andersson har vid ett flertal tillfällen på senare tid uttryckt en stark vilja att åstadkomma breda uppgörelser över blockgränserna, alltså med bl a Ulf Kristersson. Det var därför hon var så måttfull i sin kritik mot honom när Tidöavtalet presenterades i fredags.

Hon ville inte stänga några dörrar. Hon visade tydligt att hon ville ha en dialog med både Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna – dock inte med Sverigedemokraterna.

Faktum är att Magdalena Andersson och Ulf Kristersson på senare tid har synts ganska mycket tillsammans, framförallt sen Nato-frågan blev het efter Rysslands invasion av Ukraina.

Magdalena Andersson och Ulf Kristersson i samband med en debatt i Uppsala strax före valet, Bild: IMAGO-IMAGES/köpt bild
Kristersson och Andersson såg också ut att trivas mycket bra tillsammans när hon bjöd in honom att närvara med Nato:s militärövning Cold Response i Nordnorge i slutet av mars i år. Titta på de här bilderna! De ger syn för sägen.
Magdalena Andersson och Ulf Kristersson på gemensamt besök vid militärövningen
Cold Response i Narvik 2022
Bild. IMAGO-IMAGES/köpt bild
Magdalena Andersson och Ulf Kristersson på gemensamt besök vid militärövningen
Cold Response i Narvik 2022
Bild. IMAGO-IMAGES/köpt bild
Magdalena Andersson och Ulf Kristersson på gemensamt besök vid militärövningen
Cold Response i Narvik 2022
Bild. IMAGO-IMAGES/köpt bild

Sen får vi se hur länge Kristersson klarar av att hålla ihop sina heterogena samarbetspartners i regeringen och i form av Sverigedemokraterna. Flera liberaler har redan klagat. Vi får se hur länge de står ut med att köpa Jimmie Åkessons politik som till stora delar vilar på en ideologi som sällan förknippas med liberalism och socialliberalism.

I morgon klockan halv tio ska Ulf Kristersson läsa upp sin regeringsförklaring i riksdagen. Efter det ska han presentera sina ministrar. Det ska bli spännande att se hur många rätt jag hade i den ministerlista jag presenterade här på min blogg igår.

Några rätt vet jag redan att jag får.