Den roligaste politiska debatt jag någonsin sett – men vem vinner valet i morgon? Vi ser fram emot en riktig rysare.

 

De som tror att jag har slutat blogga har fel. Det har jag inte. Men slutskedet av årets valrörelse har sammanfallit med slutredigeringen av min nya bok som kommer ut den 2 oktober och som har tagit all min tid. Jag har därför temporärt tvingats välja mellan bloggandet och andra viktiga uppgifter, till exempel bevakningen av valrörelsen.

Det har gjort att jag inte har kunnat följa finalen i valrörelsen så bra att jag har velat blogga om den. Men nu är boken klar och allt kommer att återgå till det normala.

Partiledarna under SVT:s slutdebatt 2018.
Bild: SVT play

Jag bestämde mig dock igår kväll, fredag, för att titta på slutdebatten i SVT. Jag kom in lite sent i debatten men hann ändå konstatera att den utvecklade sig till en av de bästa politiska debatter jag har sett – och dessa är många. Pajkastning och tjatter i munnarna på varandra saknades naturligtvis inte men de politiska budskapen gick tydligt fram liksom åsiktsskillnaderna mellan de politiska blocken.

Ulf Kristersson vann slutdebatten —
Bild: youtube.com
… tätt följd av Ebba Busch-Thor
Bild: twitter.com

Som väntat fick Ulf Kristersson bäst betyg i debatten tätt följd av Ebba Busch-Thor. Stefan Löfven gjorde ganska  dåligt ifrån sig. Han var alldeles för defensiv och lyckades inte matcha de attacker som framförallt Ulf Kristersson riktade mot honom.

Stefan Löfven – svag i debatten
Bild: omni.se

Partiledardebatter är inte Stefan Löfvens bästa gren och kommer aldrig att bli det. Det hindrar honom å andra sidan inte från att vara en hygglig politiker eftersom ledningen av landet inte sköts genom partiledardebatter utan genom ett långsiktigt, grått och tråkigt politiskt vardagsarbete.

Isabella Lövin, inte heller hon var tydlig
Bild: youtube.com

Svag i debatten var också Löfvens koalitionspartner, miljöpartisten Isabella Lövin. Hon är liksom Löfven inte tillräckligt snabb i tanken och repliken för att komma till sin rätt i en debatt.  På den så kalladevänsterkanten var det istället Jonas Sjöstedt som lyckades bäst. Men vann gjorde alltså Ulf Kristersson och Ebba Busch-Thor.

Ebba Busch-Thor och Jan Björklund
Bild: ellbilsnytt.se

Vad som är bra med Busch-Thor är att hon har förmåga att tänka själv och få sina inlägg att kännas spontana och personliga. När man däremot lyssnar på Annie Lööf så känns det som om hon läser direkt ur centerpartiets valmanifest, där politiska klyschor staplas på varandra.

Jimmie Åkesson gjorde bort sig
Bild: twitter.com

En som gjorde bort sig totalt och för lång tid framöver var Jimmie Åkesson. Han är i och för sig ingen dålig debattör men igår kväll gick han långt utöver gränsen för vad som är politiskt och socialt försvarbart. I en duell om migration och integration med Annie Lööf påstod Åkesson att orsaken till att flyktingar och invandrare har så svårt att få jobb i Sverige är att ”att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige och då är det svårt att få jobb”, ansåg Åkesson.

Detta fick Annie Lööf att gå i taket: ”Hur uttrycker du dig egenligen?” skrek hon djupt indignerad åt Jimmie Åkesson.

SVT:s Eva Landahl gick också över gränsen
Bild: twitter.com

Det rådde ingen tvekan om att Jimmie Åkessons utfall mot flyktingar fick mothugg från de andra partiledarna. Detta hindrade ändå inte SVT:s programchef och ansvariga utgivare för ”Slutdebatten”, Eva Landahl, från att efter debattens slut ta avstånd från Jimmie Åkessons uttalande, som hon ansåg var ”grovt generaliserande”.

Slutdebatten 2018
Bild: svt.se

I sak hade hon rätt men det är inte SVT som sändande kanal som ska ta avstånd från ett politiskt uttalande som fälls i en direktsänd valdebatt som denna. Det är de andra debattörerna som ska reagera på detta, vilket de också gjorde. Det är också programledarnas sak att ifrågasätta sådana uttalanden, inte programchefen på SVT. Men efteråt förklarade en av programledarna, Camilla Kvartoft, att hon och hennes kollega Anders Holmberg inte reagerade på Åkessons uttalande eftersom de ansåg att de andra debattörerna tog hand om detta på rätt sätt.

Programledarna Camilla Kvartoft och Anders Holmberg, lysande som vanligt
Bild: twitter.com

Jimmie Åkessons klavertramp igår kväll var självklart allvarligt om än inte oväntat. Däremot var Eva Landahls agerande ödesdigert för SVT:s trovärdighet. Hon ska inte som representant för ett publicserviceföretag i slutet av en valrörelse gå in och ha åsikter om vad en partiledare säger i en debatt. Där överskred hon med ett jättekliv de gränser som publicservice-TV har att hålla sig inom.

Tidigare TV4-chefen Jan Scherman
Bild: youtube.com

Eva Landahl och SVT fick inte överraskande hård kritik efteråt. Tidigare TV4-chefen Jan Scherman sa så här:

”Det här är ett mycket allvarligt avsteg från det som är Sveriges Televisions uppgift. Det passerar med ljusår det som är Sveriges Televisions uppdrag och det är ytterst allvarligt.”  Scherman menar att det här var ”extra bekymmersamt” eftersom det var den sista stora partiledardebatten och att SVT:s uttalande var ”ett politiskt ställningstagande”.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke
Bild: wikimedia.commons

Samma reaktion uttryckte yttrandefrihetsexperten Nils Funcke. ”SVT tog i mer än vad som behövdes”, sa Funcke efteråt. ”Jimmie Åkesson fick ju kraftigt mothugg för sitt påstående i debatten, framförallt från Annie Lööf. Det framgick tydligt att det fanns olika åsikter om den här saken bland partiledarna i debatten.”

Nils Funcke anser också att det inte bara var Jimmie Åkesson som uttryckte sig generaliserande i debatten. Det gjorde flera av de andra partiledarna också, något som  professorns i medie- och kommunikationskunskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall Lars Nord höll med om.

Lars Nord
Mittuniversitetet i Sundsvall

Det är inte första gången som Eva Landahl på SVT får kritik för sitt agerande. Jag känner henne personligen mycket väl eftersom hon i många år var min chef när jag arbetade på SVT Nyheter. Jag hade då ofta anledning att ifrågasätta hennes ställningstaganden. Hon är så till den grad ängslig att hon paradoxalt nog ibland har blivit yttrandefrihetens fiende nummer ett. Hon är politiskt korrekt så in i märgen att hon inte sällan har strypt yttrandefriheten på SVT. Igår kväll visade hon att mina tidigare iakttagelser har varit korrekta. Helt logiskt blev Eva Landahl ikväll petat från uppdraget som ansvarig utgivare för valvakan i morgon, söndag.

Eva Landahl
Bild: svt.se

Detta är min personliga åsikt. Jag vet inte om den delas av andra. Jag kan bara säga att jag inte blev förvånad när jag igår kväll förstod att det var Eva Landahl som stod bakom beslutet att i efterhand ta avstånd från och recensera Jimmie Åkessons uttalanden. Detta var ett politiskt ställningstagande från SVT:s sida, något som är emot all rim och reson och särskilt allvarligt eftersom SVT är ett public service-företag.

Detta är naturligtvis inget försvar för Jimmie Åkesson och hans uttalanden. Han är och förblir en elefant som rumlar runt i en porslinsbutik och river ner och förstör det mesta omkring sig. Men hans politiska uttalanden ska bemötas av hans politiska motståndare, inte av cheferna på SVT.

Jimmie Åkesson
Bild: youtube.com

För övrigt blev man efter debatten igår kväll inte särskilt mycket klokare när det gäller vem eller vilka som kommer att vinna valet i morgon och som ska regera Sverige i fortsättningen. Det är superjämnt mellan blocken samtidigt som stödet för statsminister Stefan Löfven ökar något. Ändå är det ingen överdrift att påstå att socialdemokraterna i morgon kommer att göra sitt sämsta val någonsin.

Samtidigt tror jag personligen inte att SD kommer att göra ett så bra val som många förståsigpåare har hävdat på senare tid. Sympatierna för Jimmie Åkesson har på sistone visat en sjunkande tendens. Men osvuret är alltid bäst, särskilt som SVT:s och Eva Landahls agerande igår kväll kan komma att göra Jimmie Åkesson till martyr och därmed ge honom röster som han annars inte skulle ha fått.

Jag förtidsröstade igår

Själv förtidsröstade jag redan igår, fredag. Det är första gången sen 1994 som jag röstar i ett riksdagsval. Tidigare har jag avstått från att rösta eftersom jag har tyckt att jag har känt mig friare i mitt arbete som politisk journalist om jag sluppit ta ställning till något enskilt parti på valdagen. Så tycker jag inte längre.

Kanske kan mitt eget agerande också tolkas som ett tecken på hur viktigt årets riksdagsval är. Jag tror att valdeltagandet blir rekordhögt. Mycket står på spel i Sverige.