Den tyngsta stenen bortrullad för Hillary Clinton – FBI frikänner henne från brott

 

 

Ikväll kom det besked som Hillary Clinton väntat på i över en vecka. Enligt nyhetsbyrån AP (Associated Press) friar den federala polisen FBI i USA idag Hillary Clinton från alla brottsmisstankar när det gäller hennes e-post.

Den bästa dagen i Hillary Clintons liv. Copyright: Americanspirit/Dreamstime.com
Den bästa dagen i Hillary Clintons liv.
Copyright: Americanspirit/Dreamstime.com

Idag, söndag. skrev FBI-chefen James Comey nämligen ett nytt brev till den amerikanska kongressen där han meddelar att FBI:s genomgång av de senast upptäckta Clinton-mejlen visar att hon inte har begått något brott. Hon kommer därför inte att åtalas, förklarar Comey.

James Comey, chef för FBI Foto: FBI
James Comey, chef för FBI
Foto: FBI

Det var i fredags i förra veckan som den värsta bomben kreverade i Hillary Clintons valkampanj. Samme James Comey, högste chef för den federala polisen i USA, skrev då ett starkt kritiserat brev till den amerikanska kongressen där han avslöjade att FBI hittat 650 000 nya mejl, denna gång i en e-postserver tillhörande den förre kongressledamot Anthony Weiner. Weiner befinner sig under polisutredning efter misstankar om sexuellt ofredande av en minderårig flicka.

Weiners e-postserver användes också av hans hustru Huma Abedin, som i många år varit en trofast assistent till Hillary Clinton. På denna server misstänkte FBI att det även kunde finnas mejlkonversation från Hillary Clinton. Därför gällde det att granska de 650 000 mejl som fanns på servern för att se om Clinton gjort något olagligt.

 

Hillary Clinton jublar. Copyright: kZimages/Dreamstime.com
Hillary Clinton jublar.
Copyright: kZimages/Dreamstime.com

I juli i år friade FBI Clinton för att hon under sina år som utrikesminister använt en privat e-postserver istället för utrikesdepartementets egen server, ett handlingssätt som kunde vara säkerhetsmässigt farligt eftersom risken för att hackare kunde tränga sig in i denna privata e-postserver var större än i en statlig server. Sekretessbelagd och hemlig information skulle därför kunnaha läcka via Clintons e-post. FBI förklarade då att Clinton visserligen varit vårdslös men att man inte kunnat finna att hon gjort sig skyldig till något olagligt.

Därför slog nyheten förra fredagen ner som en bomb i USA när samme FBI-chef James Comey meddelade att FBI tänkte återuppta granskningen av Clintons e-post efter fyndet av de 650 000 mejlen i Anthony Weiners server.

Detta fick Clintonanhängarna att rasa. Hur kunde FBI:s högste chef bara elva dagar före valdagen låta en bomb brisera som kunde få direkt inverkan på valutgången? Detta var direkt olagligt och ett brott mot alla regler som gäller höga statsstjänstemän i USA.

Det här är söndagens brev från FBI-chefen James Comey till den amerikanska kongressen, ett brev som friar Hillary Clinton.
Det här är söndagens brev från FBI-chefen James Comey till den amerikanska kongressen, ett brev som friar Hillary Clinton.

 

Nu får dagens besked från FBI definitivt en enorm inverkan på valutgången. Clinton är friad från alla anklagelser och Donald Trump har förlorat sitt bästa kort i kampen mot Hillary Clinton. Det betyder att Clintons chanser att vinna presidentvalet på tisdag med ens har blivit betydligt större. Donald Trump står med byxorna nere när hans främsta vapen har slitits ur händerna på honom av självaste FBI.

En svart dag för Donald Trump. Copyright: Americanspirit/Dreamstime.com
En svart dag för Donald Trump. Copyright: Americanspirit/Dreamstime.com

Världen drar säkert en suck av lättnad idag, kanske inte därför att Clinton frias utan därför att risken att Donald Trump blir USA:s president nu minskar dramatiskt.

Gårdagens USA-panel i Expressen TV, fr v Fredrik Segerfeldt, Paulina Neuding, Elisabet Höglund och Hans Linde. Bild: expressen.se
Gårdagens USA-panel i Expressen TV, fr v Fredrik Segerfeldt, Paulina Neuding, Elisabet Höglund och Hans Linde. Bild: expressen.se

Själv är jag djupt engagerad i det amerikanska presidentvalet. Under fyra kvällar den gångna veckan har jag deltagit som analytiker och valkommentator i Expressen TV om det amerikanska presidentvalet. Det har varit fantastiskt roligt och oerhört lärorikt. Under valnatten mellan tisdag och onsdag kommer jag att sitta som valkommentator i Filip & Fredriks valvaka i Kanal 5. Jag kommer också att vara med i Expressen TV:s valvaka.

Självklart håller jag liksom nästan alla svenskar på Hillary Clinton, inte därför att hon är den absolut bästa utan därför att hon är den bästa av duon Clinton-Trump. Med Clinton som president kommer USA att behålla ställningen som en pålitlig och trygg makt världen. Med Trump som president skulle hela USA:s ställning raseras och världen skulle bli mycket osäkrare.