Efter 7 veckor i karantän fick mina svenska vänner i Spanien äntligen åka ut och träna idag. Och kolla in det obligatoriska ”rörelseschema” som den spanska regeringen har ålagt sina medborgare att följa!

Den totala karantänen infördes i Spanien lördagen den 14 mars. Sen dess har alla spanjorer tvingats sitta hemma och vänta på att karantänen ska tas bort. Bara några få undantag har gjorts från karantänen. Det har varit tillåtet att handla mat i en livsmedelsbutik och läkemedel på ett apotek.

Det har varit tillåtet att en stund per dag gå ut och promenera med barnen sen den 26 april.
Bild: hemkokat.nu

Sen den 26 april har föräldrar tillåtits att gå ut och promenera med sina barn under någon timma om dagen för att barnen ska slippa den plågsamma inomhusvistelsen. Det är inte bra för barn att sitta inne. Alla skolor har ju varit stängda liksom många arbetsplatser. Det blev redan i mars tack och lov tillåtet att gå ut och kissa med hunden runt kvarteret några gånger per dag. I övrigt var karantänen total.

Redan i mars blev det tillåtet att gå ut och kissa med hunden i Spanien.
Bild: es.pngtree.com

Men så började siffrorna för antalet smittade och antalet avlidna i coronaviruset sjunka och för några dagar sen meddelade Spaniens premiärminister Pedro Sanchez att de stenhårda restriktionerna skulle komma att upphävas i fyra olika faser, alltså successivt, fram till slutet av juni. Då bedömde han att Spanien kunde återgå till ett mera normalt liv.

I Spanien har inte bara människor utan också katter och hundar burit munskydd under coronapandemin.
Bild: ecoticias.com
”Den andalusiska hunden”
Bild. diariosanitario.com
Spansk katt iförd munskydd
Bild: actualidad.rt.com

Och idag, lördagen den 2 maj, startade den första utfasningen av coronarestriktionerna i Spanien, något som mina svenska vänner i Andalusien givetvis är överlyckliga över. Men det är i en synnerligen byråkratisk och detaljerad ordning som lättnaderna i restriktionerna införs. Se här:

Bild: larssons-begravningsbyrå.com
Bild: pixers.se
kvinnlig löpare
  1. Mellan klockan 06.00 och 10.00 på förmiddagen blir det tillåtet för ”yngre personer” att springa, motionera, cykla och promenera.
Spanska pensionärer får lov att gå ut och gå mellan klockan 10.00 och 12.00 på dagarna.
Bild: happprint.se

2. Mellan klockan 10.00 och 12.00 på förmiddagarna har Spaniens pensionärer rätt att      gå ut och ta en promenad, dock bara två tillsammans

Föräldrar får gå ut och gå med barnen
Bild: malmo.se

3. Mellan klockan 12.00 och 19.00 har alla föräldrar rätt att tillsammans gå ut och         promenera  (alternativt leka) med sina barn.

”Varning för pensionärer”
Bild: spfseniorerna.se

4. Mellan klockan 19.00 och 20.00 har landets pensionärer än en gång rätt att gå ut och ta en kvällspromenad

På kvällen får de som behöver sporta och motionera göra det mellan klockan 20.00 och 23.00
Bild: download.tomtom.com
Bild: twitter.com

 

5. Mellan klockan 20.00 och 23.00 har alla motionärer och idrottsmän återigen rätt att ta ett individuellt träningspass eller en promenad tillsammans om man är två personer.

Efter klockan 23.00 måste alla spanjorer sova
Bild: sv.vecteezy.com

6. Mellan klockan 23.00 och 06.00 morgonen därpå måste däremot alla återigen vistas inomhus och sova.

Staten vill ha full kontroll över sina medborgare i Spanien.
Bild:diariosur.es

Har ni hört va? Den spanska staten vill ha total kontroll över att medborgarna in i minsta detalj följer detta dygnsschema, annars kommer polisen och tar dem. När jag ser detta blir jag så oerhört glad över den frivillighetslinje som den svenska regeringen och de svenska myndigheterna införde när coronaviruset attackerade oss. Vi behöver inte sätta väckarklockan på ringning när vi vill gå ut och röra på oss.

Mina svenska kompisar kunde idag för första gånger på sju veckor åka ut och cykla.
Bild: Elisabet Höglund
… och titta på alla sköna omgivningar
Bild: Elisabet Höglund

Mina svenska vänner var naturligtvis själaglada idag. De kunde ge sig ut på sitt träningspass på cykel som de inte har kunnat göra på över sju veckor. De kunde njuta av den underbara andalusiska naturen och det fantastiska vårvädret.

Min väninna och hennes man gav sig ut och cyklade under de timmar som pensionärerna hade rätt att gå ut och röra på sig, alltså mellan klockan 10.00 och 12.00. Dock kunde de efteråt rapportera till mig att de såg att ”väldigt många unga pensionärer” var ute och promenerade, cyklade och sprang. Så restriktionerna bröts omedelbart. Det är inte så konstigt med tanke på den oändliga tid som alla spanjorer har tvingats tillbringa i karantän.

Bild från Andalusien
Bild: Elisabet Höglund

Mina vänner cyklade 26 kilometer och var så lyckliga efteråt över att äntligen få komma ut i det underbara spanska vårvädret. I Andalusien, där de bor, var det idag 26 grader varmt. Ikväll har de också utnyttjat ”pensionsärspromenadtiden” till att promenera en timma.

De vackra andalusiska bergen
Bild: Elisabet Höglund

Min väninna kunde konstatera att de inte såg en enda polis under den tid de befann sig utomhus – naturligtvis till stor glädje för alla dem som redan första dagen bröt mot utegångsreglerna.

Idag var det den sjunde gången i vår som jag kunde träna på min racer.
Bild: tenstickers.se

Själv har jag också varit ute och cyklat idag, cirka 26 kilometer. I Sverige alltså. Men vädret var knappast jämförbart med det spanska. Det var mulet och blott 12 grader varmt. Trots att jag hade klätt mig varmt började jag frysa på slutet och kortade av träningspasset med tre kilometer.

Detta var faktiskt sjunde gången sen den 8 april som jag har kunnat cykelträna utomhus i Sverige. Det är väldigt lite. Men så har också vintern dröjt sig kvar länge den här våren. Och inte ser det ut att bli varmare heller.