Efter rånet i Spanien har mitt liv varit ett enda Moment 22! Hela söndagen har jag suttit i telefonkö hos Polisens telefonnummer 11414 utan att någon har svarat.

Att bli utsatt för ett rån där ens mest värdefulla ägodelar rövas bort var värre än jag hade kunnat drömma om. Rånarna i spanska Cancelada lyckades beröva mig min mobil, en Iphone, mitt körkort, mitt och min mans svenska pass, min nyckel till lägenheten i Estepona, nyckeln till min Audi som stod parkerad på Arlanda, plånboken med flera viktiga kredit- och betalkort, bland andra från American Express och Handelsbanken.

Förlusten av nyckeln till min spanska lägenhet löstes snabbt genom att jag fick tillbaka de reservnycklar som mina svenska vänner i Spanien hade haft förvarade i sin bostad. Stölden av nyckeln till Audin spelade heller inte så stor roll eftersom min man hade packat ner en reservnyckel till bilen i sin resväska. Så långt var allt gott och väl.

Svenska konsulatet i Malaga
Bild: ihuvudetpaevap.se

De stulna passen ersattes av var sitt provisoriskt pass som vi lyckades få vid Sveriges konsulat i Malaga i onsdags till det honetta priset av 3 600 svenska kronor (!). Till denna höga kostnad kunde vi ta oss hem till Sverige i torsdags eftermiddag. Så även det akuta passproblemet löstes på ett relativt enkelt – men dyrt – sätt.

American Express

De båda kreditkorten spärrades. Dock lyckades rånarna, som jag tidigare har berättat, få ut över 8 500 kronor på mitt American Express-kort medan de inte fick ut några pengar på Handelsbankskortet.

Förlusten av själva handväskan och plånboken var också överkomlig. Visserligen fanns det utöver det redan nämnda en del värdefulla saker i handväskan men dessa förluster är också något jag kan leva med.

Moment 22
Bild: dcase.se

Återstår tre stora problem: mobilen och mitt svenska körkort samt de stulna passen. Förlusten av dessa tre ägodelar/värdehandlingar har nu försatt mig i ett moment 22 som jag kommer att tvingas slåss mot under lång tid. I mobilen fanns information och framförallt bilder som jag aldrig mer kommer att ha tillgång till. Det är sorgligt. Men även detta går att leva med. Värre är att jag inte kan använda mitt mobila Bank-ID eftersom detta är kopplat till  mobilen. Jag kan inte göra betalningar eller swisha pengar.

Ny Iphone
Bild. telia.se

Redan i måndags beställde jag en ny mobiltelefon via Telia och ett nytt simkort med samma abonnemang och samma mobilnummer som det gamla. Mobilen fanns att hämta hos Postnords ombud i Coop i Tungelsta redan i fredags, i förrgår alltså.

Igår var jag där för att hämta paketet. Tror ni att det gick bra?

Nej, det gjorde det inte. För att få ut paketet måste jag legitimera mig med mitt körkort. Och det hade jag ju inte kvar. Det finns någonstans i Spanien eller Marocko. Jag visade istället fram mitt provisoriska pass trots att jag vet att ett pass inte är någon giltig ID-handling men trodde att man på Coop skulle kunna göra ett undantag. Det gjorde de inte.

”Du får inte ut något paket om du inte har något körkort”, svarade damen på Coop. ”Ett pass duger inte.”

Det dög heller inte att min man visade upp sitt körkort, inte heller att jag visade upp två giltiga kreditkort utställda på mig.

Utlämning av pass
Bild: Polisen

Detta är något mycket märkligt. Man kan komma in i vilken land som helst på jorden med hjälp av ett svenskt pass – men man kan inte få ut ett litet paket hos Postnords postombud på Coop i Tungelsta. Moment 22 i sin värsta och mest absurda form.

Jag har för flera dagar sen anmält hos Transportstyrelsen att jag har blivit bestulen på mitt körkort. I samband med anmälan fick jag ett automatiskt svar att Transportstyrelsen skulle skicka papper med snigelposten till mig där jag kunde ansöka om nytt körkort. De papperen får jag säkert inte förrän i slutet av nästa vecka. Sen kommer det säkert att dröja ytterligare 4-5 veckor innan det nya körkortet kommer.

Så under kanske en och en halv månads tid kommer jag att tvingas leva utan en giltig identitetshandling. Jag kommer inte att kunna legitimera mig. Jag kommer inte att kunna ta ut paket på posten. Däremot kommer jag sannolikt att kunna fortsätta att köra bil även utan körkort.

De förlorade passen
Bild: skavsta.se

Och sen till det värsta av allt. De förlorade passen. Om jag har tappat eller blivit bestulen på mitt pass så kan jag inte anmäla detta till polisen via deras e-tjänster, vilket borde ha varit självklart i detta digitala tidevarv. Jag måste ringa. Så här står det på polisens hemsida. Informationen upprepas gång på gång:

”Anmäl stöld eller förlust till polisen

Du kan anmäla stöld eller förlust av kontokort och id-handlingar via polisens e-tjänster. Om det är ett pass eller nationellt id-kort utfärdat av polisen (som du har förlorat, mitt tillägg) måste du däremot anmäla det via telefon 114 14. 

Har du tappat ditt pass eller nationella id-kort, utfärdat av polisen?
Ring 114 14 så att polisen kan spärra din handling