Ett kvällsbesök i det underbara Estepona – den lilla sydspanska staden som är blommornas paradis!

 

Krisen i Katalonien kastar sin slagskugga även över det övriga Spanien. Just nu befinner jag mig i min lägenhet i San Luis de Sabinillas på spanska solkusten där jag tränar och jobbar. Överallt kan man se hur människor har hängt upp spanska flaggor på sina balkonger för att visa solidaritet med spanska staten – mot självständighetsupproret i Katalonien. Hur det ska gå med detta får jag återkomma till i en senare blogg.

Den spanska flaggan syns numera överallt i Andalusien.

Häromkvällen var jag ute på stadspromenad med mina svenska vänner i den underbara lilla staden Estepona mellan Marbella och Gibraltar och ungefär två mil från min egen lilla by. Vi fikade på en fantastisk uteservering där man kunde beställa de mest gigantiska glassar.

Glassar i världsklass

Jag kunde förstås inte det på grund av min mage utan fick nöja mig med en ost- och skinkfralla. Likafullt njöt av att se hur de andra gästerna proppade sina magar fulla med de mest fantastiska glassformationer.

Jag fick nöja mig med en ost- och skinkmacka

Efter fikat tog mina vänner och jag en kvällspromenad genom den gamla delen av Estepona. Jag har varit där förut men har aldrig riktigt förstått vilken blomsterprakt som kommunens borgmästare José Maria Garcia Urbano belönar sina invånare med.

Esteponas borgmästare José Maria Garcia Urbano

Överallt växer de mest fantastiska blomsteruppsättningar, alltifrån röda hibiskus till jättelika fingerborgslika klockor. En av mina läsare förklarar vänligt att de vackra rosa klockorna heter Änglatrumpeter. Invånarna själva är heller inte dåliga på att smycka sina balkonger, fönster och fasader.

 

 

 

Det är sent i oktober och vi svenskar har för längesen glömt bort hur en utomhusblomma ser ut. Nu kan ni se hur det ska se ut när det verkligen är klass på blomsterprakten.

Men det är inte bara blommorna man häpnas av. Till och med gatorna är utsmyckade med de vackraste stenar och mönster i skön mosaik.

Tack, vackra Estepona, för att du finns.¨

Bakom kameran: Elisabet Höglund

PS: Bosse undrade i morse, måndag, sen han läs min blogg om Esteponas alla blommor, om sådana här vackra blomkrukor skulle få vara i fred i Sverige för vandaler och andra som bara vill förstöra. Det är en mycket bra fråga. I Sverige ser vi ofta hur folk fimpar cigarretter i offentliga blomkrukor, slår sönder dem och skapar allmän otrivsel. Sedan har vi ju inte det klimatet i Sverige som gör att man kan odla blommor utomhus hela året.

DS