Igår slog den ner som en bomb, rapporten om att flera svenska längdskidåkare under åren 2001-2010 ska ha tävlat med mycket höga blodvärden. Två icke namngivna svenska åkare lyfts fram. Den ene av dem visar upp enormt förhöjda blodvärden vid vissa tidpunkter under den här perioden.
Det är brittiska Sunday Times, tyska TV-bolaget ARD, tjeckiska Republik och SVT:s ”Uppdrag granskning” som tillsammans har fått tillgång till information från en databas innehållande över 10 000 blodtester från 2 000 längdskidåkare. Blodtesterna påstås visa att en tredjedel av medaljörerna från OS och VM under de aktuella åren ska ha haft kraftigt och onormalt förhöjda blodvärden. Att en svensk landslagsåkare har stuckit ut kraftigt har blivit något som omedelbart höjt debattemperaturen i Sverige. Det är ju bara fyra dagar kvar till OS.
Att ha onormalt höga blodvärden (alltså ett stort antal röda blodkroppar i blodet) behöver inte bero på doping. Det finns flera naturliga förklaringar, t ex att personen ifråga alltid ligger högt i blodvärde, att man har tränat på höjd höjd eller t ex ätit järntabletter för att förbättra blodvärdena. Ju högre antalet röda blodkroppar i blodet är, desto bättre kan blodet transportera syre. Man blir helt enkelt starkare.
Men förhöjda blodvärden kan också vara ett resultat av doping. Då handlar det om EPO, alltså bloddoping, manipulation med det egna blodet, blodinjektioner och annat. Bloddopingen började med att en idrottare samlade upp sitt eget blod vid en tidpunkt då andelen röda blodkroppar var högt. När sedan en stor tävling närmade sig injicerades det gamla blodet i kroppen. Därmed kunde idrottaren prestera bättre.
EPO-dopingen, alltså injektioner med det kroppsegna hormonet Erytropoetin, som förbättrade blodvärdena, exploderade under 90-talet, särskilt inom cykelsporten. Men även skidsporten har drabbats. Flera längdskidåkare har under årens lopp ertappats med EPO-doping och stängts av.
Den mest kände av dessa är tysken Johann Muhlegg, som avslöjades med att ha dopat sig med en syntetisk variant av EPO i samband med OS i Salt Lake City 2002. Han stängdes av på livstid. En annan EPO-dopad och avstängd skidåkare är Johannes Duerr från Österrike. Fler exempel kan tas fram.
Vad vi svenskar är mest intresserade av i rapporten från bl a Uppdrag granskning är förstås uppgiften om att en svensk längdskidåkare (elitåkare) avslöjats med onormalt höga blodvärden, något som kan tyda på doping men som inte alls behöver bero på doping.
Självklart drog den svenska dementimaskinen igång på full gas när avslöjandet kom igår. Personer som normalt ser doping som något hemskt och förkastligt bagatelliserade förstås uppgifterna. En sådan var läkaren, professorn och dopingexperten Arne Ljungqvist (mannen bakom The Anti-Doping Foundation) som alltid påstår sig ha svingat sin lans mot dopingen. Hans kommentar till Svenska Dagbladet igår lät så här:
– Det där är gamla grejer. Det är ju åratal sedan. Det är inget att spekulera om. Det är bra att samla statistik, men det är inget man bör dra enskilda slutsatser kring, säger alltså den person som säger sig ha slagits hårdare mot doping än någon annan.
Skidlandslagets egen läkare Per ”Pliggen” Andersson har granskat den svenske åkarens blodvärden och håller med om att de ligger högt.
– I och med att vi ser de här värdena så är det naturligtvis så att vi ska titta närmare på den åkaren, säger Per Andersson till SVT. Han påpekar dock att det inte går att fälla en åkare för doping bara utifrån så kallade ”off-score”-värden, alltså blodvärden som avviker från åkarens normalnivå.
Efter det har flera f d svenska längdåkare avvisat uppgifterna. Anders Södergren vill inte höra talas om sådant här dopingtjafs. Mathias Fredriksson, längdåkningsexpert hos SVT, som också körde för det svenska landslaget under åren 2001-2010, säger sig aldrig ha hört talas om att en svensk åkare skulle ha varit dopad.
Det är så typiskt. När en svensk skidåkare misstänks för doping slår alla svenska förstå-sig-påare ifrån sig med båda händerna och säger att en svensk åkare A-L-D-R-I-G kan vara dopad. Men om det visar sig att ett antal ryska skidåkare påstås vara dopade (även utan bevis) så säger samma förstå-sig-påare så här:
-Ja, det kunde man ju förstå att han var dopad. Alla ryssar är dopade.
Men handlar det om en svensk idrottare så låter det naturligtvis inte så utan de förhöjda blodvärden beror på något helt annat än doping.
Det svenska hyckleriet kan inte bli tydligare.
Men Uppdrag granskning har låtit den amerikanske läkaren James Stray-Gundersen, som har jobbat med anti-dopning i USA sedan mitten av 80-talet, granska den svenske skidåkarens höga blodvärden. Stray-Gundersen säger till SVT att åkarens blodvärden med 99.99 procents sannolikhet visar att han har varit dopad.
James Stray-Gundersen var en av de första som försökte hitta en metod för att upptäcka blodmanipulation och har tidigare jobbat för WADA, Olympiska kommittén och flera stora idrottsförbund. Han borde veta vad han talar om.
Han får också medhåll av ordföranden i Riksidrottsförbundets dopingkommission, Åke Andrén-Sandberg, professor emeritus vid Karolinska Universitetssjukhuset, tidigare överläkare och kirurg vid Gastrocentrum vid Karolinska i Huddinge. Han har bl a även specialiserat sig på doping inom idrotten. Åke Andrén-Sandberg reagerar med förskräckelse på Uppdrag gransknings uppgifter och säger:
– Jag tror det är någon i Sverige som har dopat sig. Det är väldigt osannolikt att det här skulle kunna förklaras på något annat sätt. Han ställer sig också frågan:
-Varför har vi inte fångat honom med våra blodpass? Sen måste vi försöka få tag i de värden som internationella skidförbundet samlar in, så att vi kan få reda på vem det här är och jämföra med våra egna värden.
Jag känner själv personligen Åke Andrén-Sandberg. Han var professor och överläkare när jag under tre månader 2011 vårdades på Karolinska i Huddinge efter mina canceroperationer. Ofta kom han in och hälsade på mig på salen där jag låg och gav mig många beundrande och uppmuntrande tillrop. Den mannen har jag stort förtroende för.
Det finns självfallet inget som säger att den svenske elitskidåkaren skulle vara dopad. Han har aldrig fastnat i några dopingtester. Däremot leder Uppdrag granskning med fleras uppgifter till en ryktesspridning som inte är nyttig varken för skidsporten eller för kampen mot dopingen. När man pekar ut en skidåkare utan att namnge personen ifråga så undrar alla: VEM ÄR HAN?
Därför tycker jag att den aktuelle skidåkaren, som självfallet känner till sina blodvärden, träder fram och förklarar hur hans höga blodvärden har kommit till. Får vi en trovärdig förklaring upphör ryktesspridningen. Får vi ingen förklaring, ja då förblir alla de manliga skidåkare som idag är uttagna i OS-landslaget och som också var aktiva under åren 2001-2010 misstänkta för att vara dopade.
Svenska Skidförundet och Sveriges Olympiska Kommitté bör agera utan dröjsmål.