Från kall höst i Sverige till vårväme i sydligaste Spanien

Det är med ett starkt vemod jag tvingas inse att sommaren är slut, att hösten nu definitivt är här. Idag var det
bara +8 grader utomhus. Om en månad kanske vi har snö här i Stockholmsområdet. Samtidigt älskar jag hösten
för dess skönhet, dess färgprakt och den känsla av ro som hösten ingjuter i våra själar. Men jag är ändå inte
glad. Den mjuka behagliga värmen är ju så mycket bättre för både kroppen och hälsan.

Därför är jag glad över att om mindre än en månad kunna åka ner till min lägenhet i Spanien, som jag köpte
i vintras. Den ligger i den lilla byn Manilva mellan Marbella och Gibraltar på Solkusten. Lägenheten ligger inte i de mest fashionabla områdena. Många av lägenheterna i husen runtomkring är inte ens sålda ännu trots att de byggdes 2009, detta därför att byggprojekten i denna del av Solkusten tillhörde dem som gick i konkurs när Spaniens ekonomi kraschade för några år sen. Jag gråter naturligtvis inte över att min lägenhet därför blev billigare. Samtidigt är den spanska staten skicklig på att ta ut skatter även av utlänningar som äger lägenheter och fastigheter i landet.

Bosse och jag har hittills i år besökt lägenheten tre gånger, första gången i mars, den andra i maj och den tredje i slutet av augusti/början av september. Då var det ett rent helvete med dagstemperaturer på mellan 33 och 38 plusgrader. Det var inte roligt. Det enda jag stod ut med att göra var att ta racercykeln och cykla ut och träna. För när man cyklar gör vinden och vinddraget att det svalkar och blir man törstig tar man bara några klunkar ur cykelflaskan som sitter på ramen. Det var en ljuvlig upplevelse att cykla längs Medelhavet och se den grandiosa Gibraltarklippan torna upp sig vid horisonten i soldiset. Det var en gåva att få vara med om detta.

Bosse och jag badade och solade inte en enda gång. Vi var lika bleka när vi kom hem till Sverige som när vi åkte
härifrån 15 dagar tidigare. Men det struntade jag i. Solbränna är det mest förgängliga som finns. Den ena dagen brun, den andra dagen åter lika gråblek. Det är inget att sträva efter, bara bortkastad tid. Dessutom löper man mindre risk att drabbas av malignt melanom om man undviker solen när den bränner som mest.


födelsedag med en god middag i Estepona
vid vårt senaste besök

Men när vi åker ner nu i november så blir det annorlunda. Då ligger dagstemperaturerna på samma nivåer
som under vackra svenska försommardagar. Då blir det ljuvligt. Om det inte börjar regna förstås. Den risken finns nämligen alltid i november även i dessa delar av Europa.

"Nacho" Mata Fuente, ekonomisk rådgivare

Njut av bilderna på hösten i Sverige, av våra bilder från Spanien, mina cykelturer och rena resebyråbilder från det vackra område i Andalusien där vi bor. Jag kommer också att få träffa Nacho, en underbart trevlig spanjor som har varit min ekonomiske rådgivare under den här köpprocessen. Kanske kommer jag med hans hjälp att under nästa år kunna ställa ut mina tavlor i ett galleri i Malaga. Håll tummarna!