Fult och cyniskt taskspel mellan EU och Turkiet

Jag sitter just nu på ett hotellrum i Helsingborg. Bosse och jag har just ätit en fantastisk middag på hotellets restaurang. Jag är så mätt att jag nästan kräks. I morgon ska jag framträda på Dunckers kulturhus här i Helsingborg, vilket ska bli väldigt trevligt.

EU:s stats- och regeringschefer på toppmöte Copyright: Pa
EU:s stats- och regeringschefer på toppmöte
Copyright: Palinchak/dreamstime.com

Trots att jag både är trött och trots att timman är sen måste jag ändå skriva några rader om flyktingavtalet mellan EU och Turkiet som blev ”klart” i eftermiddags – om det nu verkligen blev det; ett avtal som innebär att Turkiet får 30 miljarder kronor på två år för att stoppa flyktingar som vill ta sig till Europa.

Pengarna ska Turkiet enligt EU:s krav använda för skolundervisning och socialvård för de flyktingar som Turkiet tar hand om. Samtidigt förutsätter EU att denna hantering av flyktingfrågan ska ske enligt internationell rätt och lagstiftning om mänskliga rättigheter.

EU:s toppledare på möte Copyright: Alexaxm/Dreamstime.com
EU:s toppledare på möte
Copyright: Alexaxm/Dreamstime.com

I utbyte mot Turkiets stora ”generositet” att hjälpa till att stoppa människosmugglingen av flyktingar till Europa lovar EU att göra en omstart i förhandlingarna om ett turkiskt medlemskap i EU, förhandlingar som pågått i elva år men som nästan hela tiden gått på sparlåga – helt enkelt därför att flertalet EU-länder inte vill ha Turkiet som medlemsstat i unionen.

Jag måste säga att hela det här arrangemanget är något av  det mest hycklande, mest cyniska, mest människofientliga och mest lögnaktiga som EU (tillsammans med Turkiet) har presterat på många år.

Jag tror inte för ett ögonblick att det här avtalet kan överleva någon längre tid, om det ens hinner bli verklighet. Vad vi ser här är ett häpnadsväckande taskspel med olyckliga människor som insatser, ett köpslående om människoliv och ett lögnaktigt spel för att rädda Europa från obehaget att tvingas ta emot fler flyktingar samtidigt som spelet är ett sätt för EU att dölja sin egen totala oförmåga att få sina medlemsländer att dela på flyktingansvaret.

Copyright: Theaphotography/Dreamstime.com
Copyright: Theaphotography/Dreamstime.com

EU-ledarna och Turkiet är lika goda kålsupare. Vem tror på allvar att Turkiet kommer att använda de 30 miljarder kronorna (som säkert blir fler vad det lider) till att starta skolor, öppna sjukhus och skapa välfärd för flyktingar? Jag tror det inte. Pengarna kommer säkert att hamna någon annanstans – i något annat svart hål.

När det sen kommer till EU:s löfte att återuppta medlemskapsförhandlingarna med Turkiet så är detta ett rekord i att slå blå dunster i ögonen på folk. Varför har inte elva års medlemsförhandlingar resulterat i något? Jo, därför att de tunga medlemsländerna i EU med Frankrike i spetsen inte vill se Turkiet, en muslimsk stat, som medlem i unionen. EU vill inte för allt smör i Småland (förlåt uttrycket i detta orientaliska sammanhang) ha Turkiet som yttersta gräns mot Syrien och övriga arabländer. EU vill hellre ha det som det är idag med Turkiet som en buffertstat mot resten av arabvärlden.

Men värst och mest cyniskt av allt är hur EU köpslår med ett muslimskt land som Turkiet om att stoppa muslimska flyktingar som söker sig till Europa. Enligt högtidliga uttalanden från EU-ledarna är tillvägagångssättet ett medel för att stoppa människosmugglarna. Skitsnack! Det är människorna, det vill säga flyktingarna, som EU vill stoppa.