Gina Dirawi, politiker är inga "jävla idioter"!

Gina Dirawi, 25, är en av Sveriges mest hyllade och framgångsrika programledare och komiker. Hon har bl a varit programledare för den svenska Melofestivalen. Även 2016 kommer hon att ha denna uppgift. Hon har just avslutat jobbet som programledare för "Musikhjälpen" i radio och TV2 och nästa vecka kommer vi att få se henne som julvärd i Sveriges Television. Alla mycket prestigefulla uppdrag.

Gina Dirawi har med andra ord gjort en fantastisk karriär, även om hon flera gånger de senaste åren snubblat på orden och tvingats be om ursäkt i efterhand.

Igår gjorde sig Gina Dirawi skyldig till ännu en omdömeslöshet i direktsändning av Musikhjälpen i radio/TV. Hon beskyllde våra politiker för att vara "ett gäng jävla idioter". Det var i samband med att Dirawi pratade om barnens framtid i världen och barnens utsatthet inför klimatförändringarna som hon gjorde sitt uttalande. Enligt Gina Dirawi är barnen framtidens klimatoffer och detta är politikernas fel.

– Jag tycker att våra politiker är ett gäng jävla idioter för att de alltid lämnar det, att det alltid ska skita sig. Och så är det barnen som drabbas. Generation efter generation ska sitta och kämpa för sina rättigheter.

Dirawi föll i gråt i direktsänding och menade att det är barnen som måste ta ansvar och kämpa för en bättre värld på grund av politikernas beslut. "Det är barn som måste springa upp och har 40 sekunder på sig att fly när det kommer stora klimatkatastrofer, för politiker tänker inte på dem som drabbas av det mest."

Jag säger inget om Gina Dirawis klimatengagemang. Det är fint och förhoppningsvis ärligt. Men hennes sätt att uttrycka sig om våra politiker som jävla idioter är minst sagt olustigt. Visst gör politiker fel. Visst borde saker och ting kunna göras bättre. Visst är politiker ibland rena skurkar. Men vilka "politiker" är det Gina Dirawi avser? Är det Stefan Löfven eller Åsa Romson eller Fredrik Reinfeldt eller Barack Obama eller David Cameron eller Angela Merkel eller Vladimir Putin eller Morgan Johansson eller Margot Wallström eller vem…?

Det är viktigt att kritiskt granska våra politikers handlingar och icke-handlingar men att i svepande ordalag beskylla alla politiker för att vara ett gäng jävla idioter, det är som jag ser det ett prov på stor omdömeslöshet och stor okunnighet. Gina Dirawi, i hennes ställning som mediefenomen, måste själv veta att ta ansvar för vad hon gör och hur hon uttrycker sig. Även en artist, programledare och komiker bör iaktta en viss värdighet och välja sina ord väl när hon talar till offentligheten. Vad hon säger på fester och på andra privata tillställningar lägger jag mig inte i men vad hon säger i radio och TV betyder faktiskt något.

Gina Dirawi har, som jag antydde inledningsvis, gjort sig skyldig till ett antal klavertramp tidigare, som hon tvingats be om ursäkt för. För några år sen tipsade hon sina läsare på sin blogg att läsa den antisemistiske förintelseförnekaren Lasse Wilhelmsons bok "Är världen upp och ner?" Hon tvingades bara efter några timmar dra tillbaka sitt blogginlägg.

Några år tidigare jämförde hon Israels politik med Hitlers, något som väckte starka känslor. Även här tvingades Dirawi skylla på sin ungdom och sin okunnighet. Hennes ställning som hela mediesveriges egen Gullgris var under några perioder starkt hotad.

Men alla ha förlåtit henne. Det gör man förmodligen även denna gång. Jag tycker dock att det är bra om hennes arbetsgivare, Sveriges Television, ger henne en snabbkurs i hur man uttrycker sig inför publik. Det kan hon behöva – hur många som än hyllar henne på twitter.

Sen ett litet tillägg: Gina Dirawi ska som sagt leda den svenska Melodifestivalen i vinter. Med tanke på hennes engagemang i klimatfrågan undrar jag om hon har tänkt på hur mycket hela denna melodifestivalcirkus förstör miljön. Lastbilar, direktsändningsbussar, belysning en masse, ljuseffekter, rökeffekter, folk som flyger fram och tillbaka och rekvisita som under flera veckor transporteras runt i Sverige, kommer sannolikt att starkt bidra både till energislöseri och till koldioxidutsläpp. Och detta gigantiska klimatvansinne har inte bestämts av några politiker utan av Gina Dirawis uppdragsgivare, Sveriges Television. Ibland kan det vara bra att tänka efter före.