Här är mamman, brodern och kusinen som misstänks för ha mördat den 14-åriga etiopiska flickan i Nacka.

OBS: UPPDATERAD FREDAGEN DEN 3 MAJ 2022 KLOCKAN 18.40 – NAMN OCH ADRESSER PÅ MISSTÄNKTA BORTTAGNA!

Det var på eftermiddagen torsdagen den 19 maj som den 14-årig flicka misstänks ha blivit brutalt mördad av tre personer ur hennes familj och släkt. Den 14-åriga flickan, som gick i sjuan, bodde tillsammans med sin 46-åriga mamma, sin 17-årige bror och sin 12-årige bror i en hyrd lägenhet i en villa med adressen Högvägen 1 i Nacka.

Familjen kom från Etiopien till Sverige 2019 i olika omgångar. Mamman kom först. Några månader senare kom barnen. Pappan är av allt att döma kvar i Etiopien. Han finns i varje fall inte i Sverige. Även en 21-årig kusin till den döda flickan kom till Sverige i samma veva.

Familjens bostad påHögvägen 3 i Skogalund i Nacka
Bild: eniro.se

När 14-åringen avled fanns både mamman, den 17-årige brodern och den 21-årige kusinen i bostaden i Nacka. Det ska ha varit kusinen som ringde polisen och förklarade att familjen hade hittat flickan döende (eller död) efter ett självmordsförsök.

Polis kom omedelbart till platsen. Flickan fördes med helikoptertransport till sjukhus men var redan död när hon anlände till sjukhus.

Grinden till Högvägen 3 i Nacka där den etiopiska mamma hyrde en lägenhet åt sig och sina tre barn
Bild: bostad.blocket.se

Polisen höll inledande förhör med mamman, syskonen och kusinen och gjorde samtidigt en brottsplatsundersökning i familjens lägenhet. Snart stod det klart för polisen att de uppgifter som familjen hade lämnat om hur flickan hade gått till väga vid självmordsförsöket inte stämde överens med de fynd polisen själv gjorde i hemmet. Familjen hade också försökt gömma undan väsentliga föremål som uppges ha använts vid dådet.

Det gjorde att polisen snabbt kom fram till att det sannolikt inte handlade om självmord utan om mord. Mamman, brodern och kusinen anhölls senare misstänkta för att ha mördat den 14-åriga flickan. Mordet beskrevs av polisen som ”hedersrelaterat”.

Villan på Högvägen 3 Nacka
Bild: Google Maps

I förra veckan valde jag att publicera namnen och ytterligare några fakta på de tre personer som misstänktes för att ha bragt den 14-åriga flickan om livet. Orsaken till att jag gjorde det var dels att det handlade om ett mycket allvarligt brott, det vill säga ett mord, dels att mordet misstänktes vara ett s k hedersmord.

Ett hedersmord – eller skammord för att ge brottet en mer relevant beteckning –  är ett ofta planerat mord på en familjemedlem eller en släkting för att, som det heter, ”återupprätta familjens, klanens eller gruppens heder”, som offret på något sätt anses ha vanärat. Hedersmord och annat hedersvåld är våld i nära relationer som motiveras av någon slags hederskultur och drabbar oftast kvinnor.

Vad den 14-åriga flickan har gjort för att kränka sin familjs heder är högst oklart. Dock är det känt att mamman blev mycket upprörd när hon fick veta att dottern umgicks i en grupp i skolan bestående av både pojkar och flickor.

Den misstänkta mamman
De 21-årige kusinen
Den 17-årige brodern

När misstankarna mot familjen stärktes anhölls de tre personerna på sannolika skäl misstänkta för mord på den 14-åriga flickan. Polisen inledde en förundersökning och begärde senare hos Nacka tingsrätt att de tre släktingarna skulle häktas så att de inte kunde lämna landet eller undanröja bevis. Nacka tingsrätt beslöt i måndags den 23 maj att häkta den 46-åriga mamman, den 21-årige kusinen och den 17-årige brodern ”på sannolika skäl misstänkta för mord”.

De tre misstänka placerades på två olika häkten i Stockholmsområdet, mamman och kusinen på häktet i Flemingsberg och den 17-årige sonen på häktet i Sollentuna.

Grafik: Elisabet Höglund

På grund av helger och klämdagar har inget nytt kommit fram om det misstänka flickmordet men polisutredningen pågår parallellt med den rättsmedicinska undersökningen. Dödsorsaken och tillvägagångssättet är fortfarande okända.

Åtal måste enligt tingsrätten väckas senast den 7 juni. Då går nämligen häktningstiden ut. Är polisen då inte klar med sin förundersökning måste de tre häktade personerna antingen försättas på fri fot eller omhäktas. Men det vet vi inget om idag. Det finns dock ingen bortre gräns för hur länge en person får sitta häktad.

Utdrag ur häktningsframställan
Utdrag ur häktningsframställan
Utdrag ur häktningsframställan

Tilläggas kan att den 21-årige kusinen i polisförhör ska ha sagt att ”polisen inte kommer att kunna sätta dit dem”. Hur detta ska tolkas återstår att se.

Kanske klarnar bilden av det tragiska flickmordet i Nacka under den kommande veckan.