Här kommer mitt terminsbetyg över regeringen – bara Anders Ygeman får 5 julklappar

Regeringen

Idag mindre än tio dagar till julafton är det dags att utdela julklappar åt regeringens ledamöter. julklappsutdelningen görs av en enväldig enmansjury i form av mig själv. Det är jag som står för alla betyg och alla omdömen. Dock känner jag på mig att många skulle ställa sig bakom mitt sätt att fördela julklapparna till de 24 statsråden, varav merparten förstås är socialdemokrater.

Tyvärr blir den här julklappssäcken ganska lätt i år. Det är inte många statsråd som belönas för sina eventuella gärningar. Det finns egentligen bara en lysande stjärna i regeringen just nu och det är inrikesminister Anders Ygeman som fått ta på sig en tung börda i migrations- och asylpolitiken. Men han har gjort det men den äran. Det finns till och med de i Sverige som gärna skulle se honom som statsminister. Vem vet. Kanske blir han det någon gång. Ygeman är i alla fall denna jul den enda av regeringens statsråd som jag ger det maximala antalet julklappar, nämligen 5.

Inrikesminister Anders Ygeman (S)

Närmast i tur med 4 julklappar kommer försvarsminister Peter Hultqvist. Han har visat sig vara en riktig hejare på att ta initativ i försvarsfrågan. Han äger verkligen den frågan – även om han tidigare som riksdagsledamot också var försvarspolitiker. Nu ska Hultqvist lovat att återupprätta det svenska försvaret, som hans företrädare så omdömeslöst och godtroget rustade ner.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Den andra ministern som får 4 julklappar av mig är utrikesminister Margot Wallström. Hon har varit en av regeringens tuffaste statsråd. Hon har till exempel lyckats göra sig ovän med Israel flera gånger under sin korta utrikesministerperiod, vilket är ganska modigt. Hon är också allmänt kompetent, erfaren och orädd.

Utrikesminister Margot Wallström (S)

Tyvärr Stefan Löfven, trots att du är statsminister så kan jag bara ge dig 3 julklappar i år. Löfven har visat prov på stor vinglighet och akrobatik, inte alltid vetat vilket ben han skulle stå på, ändrat sig många gånger och verkat alltför lös i köttet för att lyckas hantera den problematiska flyktingfrågan på ett tillräckligt förtroendeingivande sätt.
Det gäller att jobba på bättre nästa termin, Stefan Löfven!

Statsminister Stefan Löfven (S)

Finansminister Magdalena Andersson får ungefär samma betyg av mig som Löfven. Under socialdemokraternas oppositionstid framstod Magdalena Andersson som partiets mest lysande stjärna men under regeringstiden, framförallt sedan i höstas, har hennes stjärna dalat. Om det beror på den spruckna Decemberöverenskommelsen eller inte, får vara osagt. Men Andersson har förlorat en stor del av sin lyskraft. Det blir bara 3 julklappar till Magdalena i år.

Finansminister Magdalena Andersson (S)

Hennes miljöpartistiske statsrådskollega på finansdepartementet Per Bolund var visat en oanad styrka och framåtanda, tycker jag. Jag delar ut 3 julklappar även till honom. Kanske kunde han rentav ha fått fyra men han får växa till sig ett tag, så kanske det blir fler klappar nästa jul.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP)

Justitieminister Morgan Johansson visade ganska goda takter fram till i somras men under hösten har han liksom tynat bort. Han har synts alltmer sällan medan det varit Anders Ygeman som fått bära den tunga bördan i flyktingfrågan. Därför får inte Morgan Johansson mer än 3 julklappar av mig i år, tyvärr. Bättre kan du, Morgan!

Justitieminister Morgan Johansson (S)

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) blev utsatt för en hel del mobbning när hon tillträdde sin post efter valet. Men sakta men säkert har Bah Kuhnke börjat ta för sig. Hon lär till och med vara mycket omtyckt av kultureliten – något som kanske borde dra ner hennes betyg – men jag ger henne 3 julklappar i år för ett bra fotarbete.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Trots att veteranen Ylva Johansson härskar över arbetsmarknadsdepartementet och den så viktiga sysselsättningsfrågan, så har hon varit överraskande blek i sitt arbete. Någon gång har hon visat klorna men det har inte varit ofta. Det är lite märkligt med tanke på att just arbetslösheten och sysselsättningen är så viktiga frågor inte minst idag när vi har en så stor flyktinginvandring till Sverige. Ylva Johansson har varit mer osynlig än hon borde vara. Hon får därför bara 2 julklappar av mig i år.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

Det blir inte bättre betyg för miljöminister Åsa Romson heller. Även om hon har synts och hörts vida omkring så har det flugit alltför många grodor ur hennes mun för att hon skulle förtjäna många julklappar. Det hjälper heller inte att hon var med om att förhandla fram helgens klimatmöte i Paris. Som jag skrev i min blogg igår så lämnar ju detta klimatavtal mycket övrigt att önska. Så bara 2 julklappar till Åsa Romson.

Miljöminister Åsa Romson

Barn- och äldreminister Åsa Regnér har visserligen glimtat till då och då men på senare tid har hon varit helt osynlig, trots att hon förvaltar några av regeringens viktigaste frågor. Det blir bara 2 julklappar i år men hon har god chans att belönas bättre nästa jul.

Barn- och äldreminister Åsa Regnér (S)

Miljöpartiets andra språkrör, tillika utbildningsminister Gustav Fridolin, får tyvärr dela Åsa Regnérs öde med bara 2 julklappar. Fridolin känns inte riktigt mogen som statsråd även om han är en stor politisk begåvning. Låt honom växa till några år, så kanske tomten blir snällare. Bara 2 julklappar till Fridolin i år.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

Isabella Lövin, Miljöpartiets begåvade biståndsminister, lyser också med sin frånvaro i debatten. Har hon slutat? Eller beror det på att en allt större del av biståndsbudgeten numera går till flyktingmottagandet i Sverige? I varje fall har Isabella Lövin inte visat vad hon kan. Bara 2 julklappar.

Biståndsminister Isabella Lövin (MP)

Ocn nu kommer jag till de statsråd som inte får någon julklapp alls eller bara en julklapp. 1 julklapp delar jag ut till infrastrukturminister Anna Johansson (S). Med tanke på att infrastrukturfrågorna – enklare uttryckt: SJ:s ständiga tågkollaps – är så angelägna för folk så har Anna Johansson varit nästan osynlig i debatten. Kanske beror det på att hon funderar på att efterträda Annelie Hulthén som kommunalråd i Göteborg, när Hulthén nu ska sluta? Det blir i vilket fall som helst bara 1 liten julklapp till Anna Johansson. Kanske gömmer sig ett litet leksakståg i paketet, vad vet jag?

Infrastrukturminister Anna Johansson (S)

1 julklapp blir det också bara till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Tyvärr, Annika! Vi ser dig aldrig. Varför har du övergivit oss?

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

Till sist kommer jag till den alltför långa raden av statsråd som inte får någon julklapp alls. Det är ju synd men de har faktiskt inte förtjänat någon som jag ser det.

Kristina Persson, framtidsminister, var finns du? I framtiden kanske? I alla fall inte här och nu.

Framtidsminister Kristina Persson (S)

Ingen julklapp

Civilminister Ardalan Shekarabi, framgångsrik ungdomspolitiker, är lika osynlig som som Kristina Persson. Behövs han i regeringen överhuvudtaget?

Civilminister Ardalan Shekarabi (S)

Ingen julklapp.

Inte heller tidigare skolministern, nu energiministern Ibrahim Baylan, får någon julklapp. Energin har helt enkelt saknats. Var finns du när kärnkraften nu ska läggas ner? I varje fall inte där det blåser.

Energiminister Ibrahim Baylan (S)

Ingen julklapp

Den miljöpartistiske bostadsministern Mehmet Kaplan borde ha kunnat visa framfötterna i detta bostadskrisens förlovade land, särskilt nu när så många flyktingar kommer till Sverige och söker tak över huvudet. Men Kaplan syns nästan inte till. Det är trist.

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP)

Ingen julklapp

Och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, det f d trevliga kommunalrådet från Haparanda, är ännu osynligare, om man kan vara det. Har du flyttat tillbaka till Haparanda, Sven-Erik? Eller har du gått vilse i skogen? Vi ser dig i alla fall inte.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S)

Ingen julklapp

Den stora skandalen är som jag ser det att landets sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) inte verkar existera i sinnevärlden. En så osynlig man på en så viktig post. Vad gör regeringen egentligen för prioriteringar? Eller tycker Gabriel Wikström att sjukvården är landstingens sak. Inga julklappar här inte.

Hälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S)

Ingen julklapp

Sedan kommer ytterligare tre statsråd som inte får några julklappar helt enkelt därför att de inte har förtjänat några. Näringsminister Mikael Damberg, som var en så stark gruppledare för socialdemokraterna i riksdagen, innan han blev minister är mer eller mindre osynlig. Det är konstigt.

Utbildnings- och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S)
Ingen julklapp

Näringsminister Mikael Damberg (S)

Ingen julklapp

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S)

Ingen julklapp

GOD JUL!

Foto: Regeringskansliet
samt copyright Lidiya/Dreamstime.com