Idag blev jag STOPPAD av spansk polis när jag var ute och cykeltränade!!! De spanska karantänsreglerna är idiotiska och totalt ologiska!

Den spanska coronakarantänen – min Spanien-rapport söndag 15 mars 2020

Den spanska regeringen presenterade ju igår reglerna för den totala karantän av Spanien som ska träda i kraft i morgon, måndagen den 16 mars 2020. När jag nu närmare har studerat reglerna blir jag förstummad. Något dummare, mera korkat, mera inkonsekvent och mera ologiskt har jag aldrig upplevt i hela mitt liv.

Karantänsreglerna har nämligen redan påtagligt påverkat mig.

Idag blev jag stoppas av spansk polis när jag var ute och cykeltränade. OBS: Personerna på bilderna är inte jag och den spanska polisen!
Bild: caracol.com.co

Jag blev stoppad av polisen när jag tidigt i eftermiddags (söndag) var på väg hem efter en och en halv timmas cykelträning här i Andalusien. Eftersom regeringens dekret innebar att karantänsreglerna (trodde jag) inte ska träda i kraft förrän i morgon bitti, måndag, klockan 08.00, ansåg jag mig idag helt oförhindrad att ge mig ut på en träningsrunda med racercykeln.

En spansk polisbil rullade plötsligt upp vid sidan av mig …
Bild: es.123rf.com
Bild: andaluciainformacion.es

Det skulle jag aldrig ha gjort. När jag var femhundra meter från mitt bostadshus på väg hem från träningen märkte jag hur en polisbil sakta körde upp vid sidan av mig. Bilen körde mycket långsamt. Jag förstod vad som skulle ske. Jag observerade inte om det var Guardia Civíl eller en bil från Policía Nacional som var på väg att stoppa mig. Men det var i alla fall en stor SUV.

Jag hoppade av cykeln. Två mörkklädda poliser stack ut sina huvuden ur sidorutan på den stora polis-SUV:en.

”Ni får inte vara ute och cykla”, sa den ene polisen.

”Jo, det får jag”, invände jag. ”Karantänen startar inte förrän i morgon bitti klockan 08.00.”

”Det stämmer inte och och du får inte vara ute och cykla”, svarade polisen.

”Jag har bara 400 meter kvar tills jag är hemma”, invände jag och klev upp på cykeln igen och trampade iväg.

Min ”förbannade” cykel

Jag hade kanske tur. Den som bryter mot karantänsreglerna här i Spanien kan straffas med antingen böter från 600 Euro och uppåt till fängelse i 1 år. Jag slapp både böter och fängelse.

När jag kom hem och berättade för Bosse att polisen hade stoppat mig började han skratta så våldsamt att han höll på att kissa på sig. Det var det roligaste han hade hört i hela sitt liv.

Han höll med om att karantänsreglerna här i Spanien är fullkomligt idiotiska.

Andalusiens flagga
Bild: elplural.com

Inte därför att det råder karantän – egentligen redan från igår kväll, lördag – utan därför att reglerna är fullkomligt ologiska och helt saknar konsekvens och genomtänkthet. Hör här:

. Det är förbjudet att överhuvudtaget vistas utomhus. Men det finns några viktiga undantag:

Man får jobba som vanligt …
Bild: efeverde.com

. Man får åka till jobbet fr o m måndag morgon och jobba som vanligt

Bild: juntadeandalucia.es
Bild: sevilla.abc.es

. Man får ta bussen, tåget eller tunnelbanan till jobbet, trots att det kommer att samlas mycket folk på ett och samma ställe under dessa transporter

Bild: 20minutos.es

. Man får handla mat i vissa utvalda mataffärer och därmed riskera att konfronteras med mycket folk och riskera att bli smittad.

 • Man får gå till frissan.
 • Man får gå till kemtvätten
 • Man får gå till apoteket och köpa läkemedel
 • Man får gå till optikern
 • Man får gå till doktorn eller åka till sjukhuset om behov finns
Bild: nuevamujer.com

. Man får till och med gå ut med hunden. Spanska hundar är nämligen beroende av att rastas utomhus. De är inte så vana vid att bajsa och kissa på toaletten inne. Detta är en klar avvikelse från huvudregeln att människor inte får vistas utomhus.

. Man får ta hand om sina gamla anhöriga och hälsa på släkt och vänner om det behövs

 • Man får gå till kyrkan men inte ge varandra kindpussar
 • Man måste i så fall bara vistas en meter från varandra för att förhindra smittspridning

Men man får inte:

 • vistas utomhus, i så fall bara en person i taget
Spanien – cykel- och motionslandet framför alla andra ???
Bild: cyclingcountry.com
 • inte motionera, springa en motionsrunda eller ta en cykeltur, även om man gör det helt ensam
 • inte gå till parken
De vackra spanska stränderna kommer att ligga tomma
Bild: Elisabet Höglund
 • inte gå till stranden för att sola och bada. Stränderna kommer att stängas.
Man får inte åka till Granada och titta på det vackra slottet Alhambra.
Bild: andalucia.com
 • Inte åka och titta på sevärdheter
 • Inte åka skidor i Sierra Nevada eller Pyrineerna
 • Inte titta på fotboll
 • Inte fira påsk med parader och annat
Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta …

Och mycket, mycket mer. Det är lätt att se att de här förslagen inte är särskilt väl genomtänkta. Framförallt är de inkonsekventa och ologiska. Varför får man gå ut med hunden men inte ta en motionsrunda runt kvarteret ensam eller ge sig ut och cykla ensam på de tomma vägarna? Detta trots att de här aktiviteterna är de som sprider smittan minst av alla!!!

Man får tydligen gärna smitta ner varandra på jobbet …
bild: carnica.cdecomunicaion.com

Man får åka buss och tåg och sitta och hosta på varandra. Man får vara på jobbet och smitta ner varandra. Man får gå omkring i mataffärer och smitta varandra men man får inte titta på sevärdheter eller gå på stranden och filosofera.

Jag tror att det bara är en tidsfråga innan regeringen här i Spanien ändrar de här karantänsreglerna. Man släpper inte karantänen helt men man plockar bort de mest absurda förbuden.

När jag nu ser konsekvenserna av detta så förstår jag varför Sverige just nu väljer att inte stänga sina gränser. Smittspridningen här i Spanien ökar visserligen kraftigt men i proportion till antalet invånare (43 miljoner) är smittspridningen här inte större än smittspridningen i Sverige (drygt 10 miljoner invånare). Sverige och statsminister Stefan Löfven agerar coolt och utan panik.

Om Sverige skulle komma på tanken att införa karantänsregler – det kanske kan behövas en vacker dag – så måste dessa vara logiska och väl genomtänkta så att de inte motverkar sina egna syften. Folk måste känna den här sortens inskränkningar av friheten har deras eget stöd och är till för folks bästa – inte för att göra det ännu svårare för folk att leva.

Det är precis vad de gör här i Spanien. Här handlar regeringen i ren panik.

I morgon bitti ska Bosse och jag försöka storhandla – om det finns några varor kvar.
Bild: videos.hola.com

I morgon bitti ska Bosse och jag försöka storhandla i affärskedjan Carrefours varuhus i Estepona. Vi behöver både mat, toapapper och andra dagligvaror. Men vi får inte gå dit tillsammans. Till matbutiken får man bara gå en och en. Vi måste hålla oss ett stycke från varandra och låtsas att vi inte känner varandra. Folk får inte veta att vi hör ihop.

Då kanske vi åker i fängelse.

Till sist: Jag kom tydligen ganska lindrigt undan när jag idag blev stoppad av spansk polis när jag var ute och cyklade. Här kan ni titta på ett Youtube-klipp som handlar om en engelskspråkig turist i Marbella som, liksom jag, idag var ute och cyklade men som blev rejält utskälld av polisen. Fantastiskt, eller hur?