Igår inrapporterades en av de högsta dödssiffrorna i covid-19 hittills i Sverige. WHO rekommenderar återigen munskydd men Sverige envisas med att gå sin egen väg.

Det är bara adventsstakarna i fönstren som nu sprider ljus över Sverige. Ett ljus som definitivt inte är någon spegelbild av den situation vi lever i just nu.

Bild: Elisabet Höglund

Varje dag rapporteras om nya chocksiffror om pandemin, över antalet nya fall och över det ökande antalet döda. Vid den här tiden på året brukar vi normalt se fram emot julen som familjens och gemenskapens stora högtid. I år blir ingenting sig likt. Många människor kommer att tvingas fira julen i ensamhet när deras anhöriga och vänner kan inte besöka dem på grund av smittorisken.

Det kompakta decembermörkret gör inte heller att situationen blir mer hoppfull.

Bild: Elisabet Höglund

Under gårdagsdygnet registrerades  174 nya coronadödsfall i Sverige, en av de högsta dagssiffrorna hittills under pandemin. Idag, torsdag, adderades ytterligare 35 dödsfall till den redan höga siffran.

Enligt Folkhälsomyndigheten har fram till idag 7 007 människor i Sverige avlidit i covid-19. Det totala antalet smittade uppgår framtill idag till 272 643 personer. Sen igår har 6 485 nya personer konstaterats smittade. Igår redovisades 5 400 nya fall. Under enbart två dygn har alltså nästan 12 000  nya smittofall registrerats. Kurvan nedan talar sitt tydliga språk.

Grafik: Elisabet Höglund

De här höga siffrorna har till och med tagit Folkhälsomyndigheten på sängen. Ökningen har varit betydligt högre än vad myndigheten hade trott. Till och med Anders Tegnell erkänner detta idag:

”Dödstalen fortsätter uppåt mer än vad vi hoppades på för några dagar sen”, medgav han idag och tillade: ”Vi kommer nog tyvärr att fortsätta att se ett ökande antal döda.”

Skärmavbild med grafik över antalet döda fram till den 3 december – kurvan är på väg uppåt igen!
Källa: Folkhälsomyndigheten
Anders Tegnell
Bild: en.wikipedia.org

Tidningen Expressen avslöjade idag hur samme Anders Tegnell tidigare i höst lämnat grovt underskattade siffror över antalet dödsfall i covid-19. I en intervju i Dagens Nyheter den 18 november påstod Tegnell att Sverige hade 20 dödsfall i covid-19 om dagen. Samma dag, den 18 november, inrapporterades emellertid 49 nya dödsfall i covid-19, alltså mer än dubbelt så många som Anders Tegnell påstod.

Grafik: Elisabet Höglund
Bilden blir ännu tydligare om vi tittar på andelen dödsfall per 100 000 invånare i de fyra nordiska länderna. Se här:
Grafik: Elisabet Höglund
Sverige har 68.5 dödsfall per 100 000 invånare mot bara 14,7 i Danmark, 7,4 i Finland och 6.5 i Norge. Jag kan fortfarande inte för mitt liv begripa varför Sverige skiljer ut sig på detta katastrofala sätt från våra nordiska grannländer. Det borde ju vara precis tvärtom.
En sak kan man därför slå fast: Sverige har totalt misslyckats med sin coronastrategi och med att trycka ner smittan medan framförallt Norge och Finland har lyckats över hövan. Även Danmark har låga dödstal jämfört med Sverige.
WHO:s generalsekretrare Tedros Adhanom Ghebreyesus
Bild: news.un.org
Till sist några ord om munskydd igen. Igår skärpte Världshälsoorganisationen WHO kraven på medlemsländerna när det gäller munskydd. WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus krävde att munskydd ska bäras på arbetsplatser, skolor och i affärer som saknar lämplig ventilation. Människor som inte kan hålla minst en meters avstånd till varandra bör också bära munskydd. Kravet gäller enligt WHO även vid trängsel utomhus, till exempel på gator med mycket folk och i kollektivtrafiken.
Anders Tegnell bemötte idag WHO:s nya krav med samma avvisande attityd som tidigare:
”Evidensläget för att munskydd är effektivt är fortfarande svagt”, hävdade han idag men   medger att munskydd kan behövas i vissa situationer …
”… men dess situationer har inte uppkommit i Sverige idag”.
Istället gäller fortfarande att det bästa sättet att undvika smitta är att hålla avstånd, menar Anders Tegnell.
När får vi se Anders Tegnell i munskydd?
Förmodligen aldrig.
Bildbearbetning: Elisabet Höglund
Han har uppenbarligen inte sett alla de bilder som har visats på senare tid med tät trängsel på gator och torg, lång köer och stor trängsel på bussar och tunnelbanor.

Det är obegripligt att regeringen fortfarande accepterar att Sveriges stadsepidemiolog verkar vara både döv och blind. Dessutom är han ohederlig eftersom han använder siffror och fakta på felaktiga och ibland direkt vilseledande sätt. Nästan allt som Anders Tegnell har sagt sen i våras har han tvingats korrigera. Folkhälsomyndighetens prognoser har slagit fel. Felbedömningarna har varit anmärkningsvärda.

Kan man inte gissa någorlunda rätt om framtiden bör man inte gissa alls, menar jag.

Visst är det svårt att gissa om framtiden men om man inte kan gissa rätt så är det bättre att inte gissa alls. Läget i Sverige är för allvarligt för att hanteras av personer som hela tiden leker gissningslekar.

Idag gjorde Stefan Löfven en bra sak när han tillsammans med utbildningsminister Anna Ekström meddelade att alla gymnasieskolor från och med måndag ska övergå till fjärrundervisning eller distansundervisning. Det har nämligen visat sig att smittspridningen har blivit påfallande hög bland gymnasieelever.

När får vi se statsminister Stefan Löfven iförd munskydd?
Grafik: Elisabet Höglund

En sista fråga idag: När kommer Stefan Löfvens krav på munskydd? Vågar Löfven gå emot sin statsepidemiolog? Löfven borde börja tänka själv när det gäller munskydd och inte gömma sig bakom en person som särskilt i denna fråga har fjättrat sig själv vid masten så till den grad att han inte kan ta sig därifrån.