Intervjuad i fransk TV om näthat

Jag har aldrig trott att detta skulle hända men häromdagen ringde en fransk TV-journalist, Fabrice Hoss, som
arbetar för den franska public service-kanalen France 5 och frågade om han kunde få komma till Stockholm och göra en TV-intervju med mig om näthat, om hur jag mobbats på nätet och hur jag har reagerat på detta. Han hade hört talas om Robert Aschbergs eminenta dokumentärserie Trolljägarna som sändes i TV3 i vintras. I det första programmet medverkade jag och berättade där hur det kändes att bli föremål för den värsta sortens näthat.

Tyvärr har detta varit en verklighet som förföljt mig i många år och det har inte blivit mindre med åren. Tvärtom har angreppen på Internet på mig – liksom på många andra, särskilt kvinnor – ökat och ibland tagit direkt groteska former. Näthatet har blivit allt grövre och allt allvarligare samtidigt som polisen struntat i att försöka beivra dessa brott. För det handlar ju om brott även om de kanske ännu inte är inskrivna i brottsbalken.

Själv har jag blivit anklagad för att vara en dj-a häxa, en äcklig gammal skrynklig kärring som inte borde visa sig offentligt, en avskyvärd hora och dessutom ful som f-n. Flera av näthatarna har bett mig dö. "Varför kan du aldrig dö, din äckliga pissråtta. Sådana som du har inte rätt att leva". De har sagt att jag borde ha gått i pension för många år sen, att mitt bäst-före-datum för längesen har gått ut och att jag inte ska besudla svenska medier med min närvaro.

Detta har jag skrivit om i mina kolumner i Aftonbladet. Jag har pratat om det i flera tidningsintervjuer och TV-program och till slut upptäcktes det även av fransk TV. Så idag var han här, Fabrice Hoss från France 5 i Paris tillsammans med sin fotograf Jean-Philippe.

Jag berättade både på franska och engelska för honom hur det känns att vara förföljd på nätet, hur fasansfullt det har varit när människor har önskat livet ur mig, jag som under de gångna tre åren har gjort allt för att överleva den cancersjukdom jag drabbades av 2011 och som höll på att ta mitt liv.

Visst är jag både glad och smickrad över att få framträda i en dokumentär i fransk TV men ännu viktigare är att
det budskap jag har att framföra sprids även utanför Sveriges gränser. Näthatet är globalt. Kanske är det just därför det är så viktigt att försöka göra något åt det. Robert Aschberg lyckades. Sen hans program Trolljägarna sändes för några månader sedan har näthatet definitivt minskat i Sverige. Själv har jag i alla fall inte fått några hatmejl sedan dess. Det är en nåd att stilla bedja om att det också förblir så.