Jag avskyr alla de giriga personer som tjänar grova pengar på coronapandemin. Det är det mest cyniska man kan göra idag, där människor smittas och kanske dör.

Det är synd om många människor idag, både här i Sverige och i världen i övrigt. Det är mest synd om dem som ligger på sjukhus och kanske tvingas andas via respirator. Men det är också synd om deras oroliga anhöriga.

Det är synd om företag som ser sina livsverk raseras på grund av coronapandemin.

Övergivna gator i coronapandemins spår
Bild: blogg.kulturdep.se

Det är synd om alla miljoner människor världen över som tvingas sitta inne i sina bostäder (om de alls har några) därför att karantän och utegångsförbud råder i deras land. De kan inte röra sig utomhus. De kan inte ens få en nypa frisk luft.

Coronaepidemin är det värsta som hänt världen sen andra världskriget, inte bara på grund av att hundratusentals människor avlider och andra blir svårt sjuka eller arbetslösa. Den stora katastrofen kommer senare, när vi upptäcker de enorma ekonomiska värden som har gått förlorade under dessa fasansfulla veckor.

Tomma gator i Malaga
Bild: ensueco.com

Samtidigt vet vi att när det här eländet väl är över – det måste ta slut någon gång – så har både människor och ekonomier oerhörda möjligheter att läka igen. Många av cocornakrisens sår kommer att läka ut. Om ett år kanske vi inte ens märker att den har varit här. Nåja, detta gäller förstås i de bästa av världar. Ingen kan förutsäga framtiden.

Aktiehandlare
Bild: borshajen.nu

Samtidigt finns det hundratals, kanske tusentals, människor som sitter och tjänar grova pengar på krisen. Det är bland annat de så kallade daytradarna, de som sitter hemma eller på sina kontor och köper och säljer aktier i takt med att börserna stiger och sjunker. Inget har ju varit så mycket upp och ner under dessa dagar som just börskurserna. Ena dagen är det kraftigt nedåt i avgrunden. Nästa dag skjuter aktiekurserna som raketer rakt upp i luften.

Tjäna pengar på aktiehandel
Bild: svenskapengar.com

Det är lukrativa tider för de cyniska personer som ser stora möjligheter att träna pengar på oron i världen. I och för sig finns det alltid människor som gör så här, köper och säljer när det är rätt tid. Men just nu känns det extra stötande att det finns människor – bland dessa massor med svenskar  – som cyniskt inkasserar miljonbelopp på att sälja när det är rätt tid och köpa tillbaka när det är rätt tid för det samtidigt som en jättelik farsot drabbar mänskligheten.

Daytrading
Bild: tradingmamman.blogg.se

Det här är naturligvis ingenting man kan förbjuda i lag. Det här är en moralisk fråga. I orostider visar människor sina allra bästa sidor.

Daytrading
Bild: arss.pl

Men i orostider visar människor också sina allra sämsta sidor. De som tjänar på andras olycka och blir rika av det går oskadda ur den här krisen. Men många kommer att fördöma deras handlingar. De är inga goda medborgare, inga goda medmänniskor.

Trading
Bild: quora.com

Sen reagerar jag starkt på de många företagare, som under alla år tjänat grova pengar på sina verksamheter och som minsann inte lider någon nöd, men som idag gråter ut i medierna över hur många miljoner de förlorar varje dag på grund av coronakrisen. Den norske fastighetsmiljardären och hotellmagnaten Petter Stordalen är en av dessa många personer.

Petter Stordalen
Bild: scandinaviantraveler.com

Petter Stordalen är en rik man. Hans förmögenhet uppgår till uppskattningsvis mellan 12 och 13 miljarder svenska kronor. Förmögenheten kommer från investeringar i hotell, köpcentra och fastigheter.

Petter Stordalen
Bild: nordicchoisehotels.se

Petter Stordalen har alltså under alla de goda åren tjänat så mycket pengar på sina investeringar att han nog kan överleva den här krisen också. Det finns människor som har det värre, Petter Stordalen. De som förlorar sina jobb till exempel och inte ens kan betala sina räkningar.

Jag tycker inte att det är synd om dig, Petter Stordalen,