Anders Tegnell blev först Sveriges mest hatade person i den första fasen av coronapandemin. Det hatet utbyttes dock snart mot kärlek. Sen i mars månad är Tegnell Sveriges mest älskade, omfamnade och kultförklarade person. Jag har aldrig riktigt förstått varför.
Men det har väl att göra med det där gamla talesättet att det ”i orostider behövs en stark man som talar om hur vi ska göra”. Så har det definitivt varit med Anders Tegnell. Han har varje dag upprepat sina mantra:
. Håll en armlängds avstånd till andra (1177.se och Vårdguiden rekommenderar 2 meter!)
. Stanna hemma om ni känner er sjuka
. Besök inte era gamla på äldreboendena (det är förbjudet i lag)
. Delta inte i större folksamlingar
. Trängs inte på uteserveringarna
. Tvätta händerna med tvål och vatten
En sak som han däremot har sagt ”nej, nej, nej” till under lång tid är att använda munskydd. ”Munskydd inger bara en falsk säkerhet”, har Anders Tegnell sagt. ”Munskydd behövs inte”. – ”Det finns en övertro på munskydd”. – ”Munskydd skyddar inte dig från att bli smittad. Möjligen kan det hindra dig från att smitta andra”. – ”Munskydd kan vara direkt skadligt om det används fel”. Och så vidare. Och så vidare.
I ett stort antal länder i Europa och i andra delar av världen uppmanas befolkningen att använda munskydd. I Tyskland är det nu obligatoriskt för alla att använda munskydd om man befinner sig bland folk, går i affärer och åker kollektivtrafik. Detsamma gäller Frankrike och i flera andra länder. I Kina använder alla munskydd. Tyskland har för övrigt klarat sin pandemi på ett föredömligt sätt med mycket få dödsfall. Samma sak gäller våra nordiska grannländer. Sverige sticker ut som ett land som har drabbats mycket hårt av pandemin och som inte har visat sig ha tillräckligt starka verktyg för att stoppa smittspridningen.
Kan det verkligen vara så att experterna i alla andra länder på jordklotet har fel när det gäller munskydd och att det bara är Anders Tegnell som har rätt? Kan det vara så? Jag tror inte det.
Anders Tegnell (och möjligen också bitr. statsepidemiolog Anders Wallensten, som ofta är ett eko av Anders Tegnell) är inte Guds gåva till mänskligheten. Han är sig själv nog. Har han bestämt sig för en linje så driver han den hur långt som helst – ibland in absurdum. Sådant brukar kallas halsstarrighet och oförmåga att lyssna på andra.
Flera erfarna virologer pläderade i en debattartikel i Dagens Nyheter igår för munskydd. Deras uppfattning delas av många internationella forskare och läkare. Men inte av Anders Tegnell.
Folkhälsomyndigheten har fått alldeles för stor makt i den här coronapandemin. Det kan ju inte vara rimligt att en enda person, det vill säga statsepidemiolog Anders Tegnell, ska bestämma hur många svenskar som ska insjukna och kanske dö i covid-19. Även om trenden för smittspridningen nu verkar vara något vikande så är faran absolut inte över.
Det finns fortfarande miljontals svenskar som inte har någon immunitet mot coronaviruset. Skulle pandemin ta fart igen – vilken även Anders Tegnell varnar för – så kan vi se en upprepning av den här vårens förlamande farsot. Det vill vi inte.
Anders Tegnell har hela tiden påstått att man är smittfri två dagar efter det att man har blivit frisk. Detta ifrågasätts nu av utländska forskare som menar att en tidigare covid-19-smittad patient kan behöva vänta upp till 6 dagar innan han eller hon får konfronteras med andra människor.
Anders Tegnell har hela tiden påstått att viruset sprids ut droppvis när man hostar eller nyser någon annan person i ansiktet. Sådant kallas droppsmitta. Nu finns det forskare som hävdar att coronaviruset, SARS-Cov-2, inte alls bara smittar droppvis. Viruset kan smitta även via mikroskopiska aerosoler som sprids ut i luften och som kan ha en räckvidd på flera meter.
Både Anders Tegnell och andra upprepar ständigt att coronaviruset är ett helt nytt virus, som virologerna inte känt till tidigare och som de därför har dåliga kunskaper om. Därför säger Tegnell att han och hans kollegor ”lär sig nya saker varje dag” om det här viruset.
Det låter ödmjukt. Men han är inte lika ödmjuk i praktiken. Lika envis som han har varit när det har gällt bruket av munskydd, lika envis har han tidigare varit om behovet av masstester. Här ska det inte testas! ”Vilken användning har vi för masstester?” frågade han sig i slutet av mars.
Jodå, vi har stor användning för masstester – just precis därför att viruset är okänt, därför att vi inte vet hur det beter sig, därför att vi inte vet hur smittsamt det är, därför att vi inte vet vad som händer om viruset muterar, därför att vi inte vet vilken grad av immunitet en tidigare smittad person har och därför att vi inte vet om en coronasmittad person kan smitta andra även om han eller hon själv inte har några symptom.
Allt detta behöver vi få vetskap om. Därför är det viktigt att testa många människor.
Självklart är det bra att man testar vårdpersonal men det räcker inte. Eftersom vi vet att väldigt många människor som har smittats av covid-19 inte visar några symptom men ändå kan vara smittobärare och smittorisker så är det oundgängligen nödvändigt att masstester införs.
Socialminister Lena Hallengren beställde häromveckan 100 000 sådana tester. Det kom bara 24 000. Det bidde en tumme.
Anders Tegnell har blivit folkhjälte därför att han har visat med hela handen. Huruvida han har visat fel har folk nog inte beaktat, men han kan ha gjort det och då har vi blivit rejält lurade.
Statsminister Stefan Löfven är populärare än någonsin och hans parti har de högsta opinionssiffrorna på många år. Varför? Ja, det är en bra fråga? Vad har Löfven gjort för att bli så populär? Ingenting, egentligen. Han har skickat ut sin socialminister när det har behövts någon ny åtgärd men för egen del har han bara visat sig i undantagsfall. Han har hållit några tal där han har varnat svenska folket för att ”det kan bli mycket värre” eller ”det är inte över ännu” och att ”vi ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer”. I övrigt har han varit tyst.
Man behöver ibland inte göra särskilt mycket för att bli populär i Sverige. Det går ibland till och med bra att bli populär även om man skulle ha fel. Vi medborgare är kolossalt naiva. Vi har en övertro på våra myndigheter och politiska ledare. Vi gör som de säger.
Det är inte alltid bra. Vi måste börja tänka själva. Jag menar förstås inte att vi inte ska lyssna på Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det ska vi visst göra – men ibland krävs det att vi också gör lite mer än vad rekommendationerna sträcker sig.
Från och med idag tänker jag bära munskydd varje gång jag går ut bland folk. Fortfarande stannar jag dock i princip hemma – med några enstaka undantag.
PS: Orsaken till att Anders Tegnell ständigt har avvisat munskydd tror jag har en ganska enkel förklaring: DET FINNS INGA MUNSKYDD ATT FÅ TAG I FÖR VANLIGT FOLK. Min man har flera gånger frågat på Apoteket om han kan få köpa munskydd.
Kvinnan bakom disken har då alltid skrattat och svarat: ”Nejdu, det går inte. Vi har inga munskydd. Dom tog slut i januari!”