Jag skulle kunna satsa en slant på att Jimmie Åkesson avgår som partiordförande för Sverigedemokraterna i god tid före nästa riksdagsval.

 

Jimmie Åkesson har varit partiledare för Sverigedemokraterna i över 19 år. Han tillträdde som partiordförande i maj 2005 och är en av de partiledare i Sverige som har suttit längst på sin post. Han utmärker sig också för att på ett unikt sätt ha förvaltat sitt ordförandeskap. Han har surfat på den våg av invandrarfientlighet och islamofobi som har växt fram i Sverige under de senaste femton åren och skickligt utnyttjat de krafter i Sverige som vill stänga gränserna och begränsa invandringen.

Jimmie Åkesson
Bild: Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna – som av många har betraktats som ett högerpopulistiskt och rasistiskt parti – är historiskt ett av Sveriges mest framgångsrika partier. Sen partiet kom in i riksdagen efter valet  2010 har opinionssiffrorna och valresultaten bara gått åt ett håll – uppåt. Den politiska och sociala utvecklingen i Sverige har spelat Sverigedemokraterna i händerna. Den växande gängkriminaliteten och det ökande antalet gängmord där unga invandrarmän har spelat en central roll har opinionsmässigt gynnat Sverigedemokraterna i allmänhet och Jimmie Åkesson i synnerhet.

Den personkult som under alla år har omgett Jimmie Åkesson har samtidigt gett en dålig eftersmak i munnen.

Jimmie Åkesson
Bild: twitter.com

Jimmie Åkesson kan se tillbaka på sin tid som partiledare för Sveriges idag största borgerliga parti som en framgångssaga. Valet 2022 blev en succé för Jimmie Åkesson. Partiet svingade sig upp till positionen som Sveriges näst största parti efter socialdemokraterna med 20.5 procent av rösterna och gick därmed om Moderaterna som fick nöja sig med 19.1 procent.

Trots att Sverigedemokraterna inte sitter med i Ulf Kristerssons borgerliga trepartiregering har Jimmie Åkesson skaffat sig ett inflytande över regeringens politik som ingen kunde drömma om före valet. Ulf Kristersson är som en nickedocka i Jimmie Åkessons händer.

Jimmie Åkesson intervjuas av TV4:s Anders Pihlblad
Bild: Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson har aldrig haft en enda synlig motgång under sina nästan tjugo år som partiledare, även om han naturligtvis har utsatts för hård kritik av sina politiska motståndare. Men det hör till. Det är först under våren i år och inte minst i samband med valet till Europaparlamentet i söndags som Sverigedemokraterna framstår som stora politiska förlorare. Under senare tid har opinionssiffrorna för SD inte ökat längre och i söndagens EU-val backade SD med två procentenheter jämfört med valet 2019. Partiet fick i år bara 13.2 procent av rösterna mot moderaternas 17.6 procent,

Jimmie Åkesson
Bild: Facebook.com

Det är första gången som Jimmie Åkesson och hans parti har backat i ett nationellt val. För partiet var det förstås en katastrof. Men det måste kännas ännu värre för Jimmie Åkesson själv. Det är ju han som har personifierat Sverigedemokraterna på ett oefterlikneligt sätt. Jimmie Åkesson har varit Sverigedemokraterna.

Det dåliga valresultatet i söndags chockade partiet och en självkritisk eftervalsdebatt stundar. Men partiet har sig självt att skylla. När de så kallade trollkontona avslöjades av TV4:s Kalla fakta i mitten av maj blev Sverigedemokraterna som parti plötsligt bara en enda stor pinsamhet. Tre medarbetare på SD:s kommunikationsavdelning visade sig på uppdrag av kommunikationschefen Joakim Wallerstein ha skapat 23 olika konton (trollkonton) på sociala medier från vilka man har spridit vilseledande information och propaganda, förvanskat budskapen från de politiska motståndarna och till och med förlöjligat partierna i Ulf Kristerssons regering, en regering som ju Sverigedemokraterna samarbetar med.

Jimmie Åkesson (i mitten)
Bild: facebook.com

Det har ryktats om dessa s k troflkonton ända sen 2018 men nu blev det svart på vitt att de verkligen existerade. Det överraskade många att Sverigedemokraterna spelade under täcket på det här sättet. Jimmie Åkesson förnekade att han kände till de här kontona. Hur det än är med den saken så är det en präktig skandal att ett parti låter sina egna medarbetare driva en trollfabrik för att sprida falska budskap och förnedra sina politiska motståndare. Självfallet har Åkesson som partiledare det högsta ansvaret för detta.

Jimmie Åkesson
Bild: twitter.com

Detta avslöjande undergrävde hela Sverigedemokraternas trovärdighet som parti. Samtidigt verkar väljarna inte längre vara lika fascinerade av SD och Jimmie Åkesson som tidigare. Att partiet skulle gå så kraftigt tillbaka i valet till Europaparlamentet var kanske inte så konstigt. Samtidigt ska man inte dra alltför vittgående slutsatser om resultatet i EU-valet eftersom valdeltagandet var lågt. I år var det bara drygt 50 procent av de svenska väljarna som röstade i söndags, lägre än för fem år sen. Det är bara de mest politiskt engagerade väljarna som röstar. Bland Sverigedemokraternas väljare fanns det sannolikt många soffloggsliggare.

David Lång
f d riksdagsledamot för SD
Bild: SD Stockholms län

Nästa pinsamhet för SD kom under partiets valvaka i söndags kväll när partiets riksdagsledamot David Lång plötsligt började sjunga rasistsången ”Ausländer raus” (”Ut med invandrarna”). Skandalen blev så stor att David Lång redan dagen därpå avgick som riksdagsledamot.

Jimmie Åkesson
Bild: facebook.com

Den ena käftsmällen efter den andra har alltså drabbat Jimmie Åkesson på mycket kort tid. Därför måste man ställa sig frågan: Hur länge tänker Åkesson sitta kvar som partiledare? En person som har vant sig vid att ständigt vara vinnare har svårt att leva vidare som förlorare. Åkesson vet ju inte förrän nu hur det är att förlora.

Jag är beredd att satsa en slant på att Jimmie Åkesson avgår före nästa val 2026.

Jag är beredd att satsa en slant på att Jimmie Åkesson kommer att avgå som partiledare för Sverigedemokraterna i god tid före nästa val. Och denna gissning grundar jag på vad Åkesson själv sa i en intervju häromveckan. Han sa nämligen överraskande nog att han kanske ville göra något helt annat än att vara partiledare för SD. Han förklarade i samma intervju också att han inte tänkte stå utanför en regering efter nästa val. Tidigare har han sagt att han vill bli borgerlig statsminister.

Jimmie Åkesson kan bli som en idrottsman som alltid vinner alla tävlingar. När atleten plötsligt börjar förlora så tycker han inte att det är roligt att tävla längre.

Jimmie Åkesson
Bild: Svenskar i Världen

Osvuret är naturligtvis bäst men om SD fortsätter att backa i opinionsmätningarna så blir tillvaron för Jimmie Åkesson alltmer prekär. Och går det dåligt för partiet så är det Åkesson som får bära hundhuvudet. Det kommer han inte att uthärda.